25.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νευρική συνεδρίαση, με τις ανησυχίες να παραμένουν

Ειδήσεις Ελλάδα

Αρκετά νευρικά κινήθηκαν οι μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street από τη στιγμή που τα πολύ καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις της Fed και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην αμερικανική οικονομία. 

O Dow Jones κατάφερε να περάσει σε θετικό έδαφος και να κλείσει με άνοδο 76,65 μονάδων βάσης ή 0,23%. Ωστόσο και με τα κέρδη αυτά, σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε πτώση.

Ο S&P 500 περιορίστηκε 0,16%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 0,50%. Η πτώση, που ήταν αρκετά μεγαλύτερη μία ώρα πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, συγκρατήθηκε από τη δυναμική των τραπεζικών μετοχών, ενώ σε άνοδο γύρισε και ο ενεργειακός κλάδος. Αντίθετα, η τεχνολογία συνέχισε να παρουσιάζει απώλειες. Ωστόσο, οι S&P 500 και Nasdaq έκλεισαν με άνοδο σε εβδομαδιαία βάση. 

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 528.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις αναλυτών για 258.000. Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 3,5% έναντι προβλέψεων για 3,6%. Αύξηση παρουσίασε και ο ρυθμός αύξησης των μισθών, κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και 5,2% σε ετήσια, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. 

Οι μετοχές υποχώρησαν αμέσως μετά τα στοιχεία παρότι υποδηλώνουν ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση. Αυτό όμως σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει και πάλι σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. 

Οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street παρουσίασαν τον Ιούλιο την πιο δυνατή επίδοση από το 2020, με την ελπίδα ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 9,1%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό