24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

«Νετανιάχου συμφωνία τώρα»: Παραλύει το Ισραήλ από τη μαζική απεργία μετά τους νεκρούς ομήρους

Ειδήσεις Ελλάδα

Παραλύει σήμερα Δευτέρα (2/9) το Ισραήλ καθώςθα πραγματοποιηθούν μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις μετά τον εντοπισμό των έξι δολοφονημένων ομήρων που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από χθες, Κυριακή, μετά το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος ζήτησε την πραγματοποίηση απεργίας για να πληγεί η οικονομία της χώρας ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε κάθε Ισραηλινό «η καρδιά του οποίου ράγισε» να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ. Κάλεσε επίσης το βασικό συνδικάτο της χώρας, επιχειρήσεις και τους δήμους να απεργήσουν.

Έτσι κι έγινε, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν ξανά στους δρόμους το βράδυ της Κυριακής, την ώρα που εργατικοί φορείς δηλώνουν ότι θα συνταχθούν με τις κινητοποιήσεις του Histadrut, συνδικάτου που εκπροσωπεί περίπου 800.000 εργαζόμενους στη χώρα.

Φωτ.: Reuters
«Παίρνουμε σακούλες με πτώματα αντί για συμφωνία»

Ενώ, όμως, ο πολιτικός κόσμος πιέζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για συμφωνία για την απελευθέρωση των περίπου 100 ομήρων που απομένουν στα χέρια της Χαμάς, ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι όποιος πυροβολεί ομήρους δεν μπορεί να μιλά για συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Histadrut, Άρνον Μπαρ-Νταβίντ, είπε ότι «παίρνουμε σακούλες με πτώματα αντί για συμφωνία» και κάλεσε τους εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν μονοήμερη απεργία από τις 06:00 τοπική ώρα σήμερα Δευτέρα.

Είπε ακόμη ότι είχε υποσχεθεί στις οικογένειες των ομήρων να «κατεβάσει τους διακόπτες» στην οικονομία μέσω μιας απεργίας – «τώρα είναι αυτή η ώρα», τόνισε ο Μπαρ-Νταβίντ.

Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ θα κλείσει από τις 08:00, νηπιαγωγεία και σχολεία θα υπολειτουργήσουν, ενώ κλειστά θα είναι και τα πανεπιστήμια. Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ, Ρον Χουλντάι, ανακοίνωσε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι της πόλης είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν στην απεργία της Δευτέρας.

Φωτ.: Reuters

Αναμένεται να επηρεαστούν ακόμη τα μέσα μεταφοράς και η λειτουργία των ΟΤΑ κυρίως σε μικρότερες πόλεις (για παράδειγμα, δεν θα μετέχουν εργαζόμενοι στον δήμο στην Ιερουσαλήμ, τη Ντιμόνα ή την Ασντόντ). Υποστηρίζεται ακόμη η απεργία από τους κύριους κατασκευαστικούς κλάδους και επιχειρηματίες στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση το βράδυ της Κυριακής στην Ιερουσαλήμ, όπου διαδηλωτές -κάποιοι από αυτούς έκλαιγαν- συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Νετανιάχου. Στο Τελ Αβίβ, ορισμένοι διαδηλωτές φώναζαν «Τώρα», αναφέρει το BBC, – απαιτώντας μια επείγουσα συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

Παράλληλα, οι οικογένειες των ομήρων πιέζουν για μια πανεθνική απεργία στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Νετανιάχου και της Χαμάς.

Άλλη μία συγκέντρωση προγραμματίζεται για το μεσημέρι της Δευτέρας έξω από την Κνεσέτ, τη Βουλή του Ισραήλ.

Φωτ.: Reuters
Η κυβέρνηση προσπαθεί να «μπλοκάρει» τη μαζική απεργία

Την ίδια ώρα, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ζήτησε από την γενική εισαγγελέα της χώρας να υποβάλει ένα αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος στα δικαστήρια για να μπλοκάρει μια προγραμματισμένη πανελλαδική απεργία που στοχεύει να πιέσει τον κυβερνητικό συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να φέρει πίσω τους Ισραηλινούς ομήρους που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Στην επιστολή του προς τη γενική εισαγγελέα του Ισραήλ, Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, ο Σμότριτς υποστηρίζει ότι μια απεργία δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια.

Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία -η οποία θα έκλεινε τη χώρα συμπεριλαμβανομένων των εξερχόμενων πτήσεων- έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου.

Το κάλεσμα για μια μονοήμερη γενική απεργία του Αρνον Μπαρ-Νταβίντ, του οποίου το συνδικάτο Histadrut εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, υποστηρίχθηκε από τους κύριους κατασκευαστικούς κλάδους και επιχειρηματίες του Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

Σοκ και οργή για τους νεκρούς ομήρους

Τα πτώματα έξι ομήρων, συμπεριλαμβανομένων δυο γυναικών, βρέθηκαν προχθές Σάββατο, σε «σήραγγα στη ζώνη της Ράφας», στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, διευκρίνισαν οι ένοπλες δυνάμεις, αποσβολώνοντας και εξοργίζοντας πολλούς στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε «συντετριμμένος» και «αγανακτισμένος», ενώ ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε «αποσβολωμένος» και απαίτησε να «σταματήσει ο πόλεμος». Τουλάχιστον τέσσερις από τους ομήρους κηδεύτηκαν χθες, με παρούσες τις πενθούσες οικογένειες.

«Σ’ εγκατέλειψαν, κάθε μέρα, κάθε ώρα, για 331 ημέρες (…) σε θυσίασαν για να ‘καταστραφεί η Χαμάς’», είπε η Νιρά Σερούσι αποχαιρετώντας το παιδί της στην κηδεία του γιου της Αλμόγκ. Αναφερόταν στις δηλώσεις που κάνει στην πράξη καθημερινά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, ο οποίος ορκίζεται ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ως τον αφανισμό της Χαμάς, που το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Ο κ. Νετανιάχου, υπό πίεση εδώ και μήνες για να κλείσει συμφωνία για τους ομήρους, έπειτα από μήνες απόλυτου αδιεξόδου, διεμήνυσε χθες ότι θα «ξεκαθαρίσει τον λογαριασμό» με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, η νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στα πτώματα των έξι ομήρων έδειξε πως σκοτώθηκαν από σφαίρες σχεδόν «εξ επαφής» μεταξύ «της Πέμπτης και της Παρασκευής το πρωί».

Αντίθετα, στέλεχος της Χαμάς, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως τα θύματα «σκοτώθηκαν από πυρά και βομβαρδισμούς της κατοχής» (του Ισραήλ), σημειώνοντας πως και τα έξι θύματα συμπεριλαμβάνονταν «σε κατάλογο ομήρων προς απελευθέρωση» εγκεκριμένο από το παλαιστινιακό κίνημα.

Οι Ισραηλινοί θα πρέπει πλέον «να διαλέξουν: ή τον Νετανιάχου, ή τη συμφωνία», είπε άλλο στέλεχος της Χαμάς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις στις οποίες μεσολαβούν το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ δεν έχουν οδηγήσει ως τώρα στη σύναψη συμφωνίας παρά τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Χαλίλ Αλ Χάγια, κορυφαίος διαπραγματευτής της Χαμάς, επανέλαβε ότι το κίνημα δεν θα δεχθεί καμιά συμφωνία αν δεν προβλέπει την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων διαδρόμων της Φιλαδέλφειας και Νετσαρίμ — κάτι που έχει μετατραπεί σε μείζον εμπόδιο στις συνομιλίες.

Κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, απήχθησαν 251 άνθρωποι. Από αυτούς, 97 παραμένουν στον θύλακο, όμως οι 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Κατά την έφοδο της Χαμάς στο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Οι ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.738 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, προκάλεσαν ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή και τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό