16.6 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Νεκρός ο Γιαχία Σινουάρ – Νετανιάχου: Πήραμε το αίμα μας πίσω, η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τη Γάζα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από το DNA test που διενήργησε το Ισραήλ στη σορό του που ανασύρθηκε από συντρίμμια στη Ράφα της Γάζας.

O ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ σε κοινή τους δήλωσή τους επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Σινουάρ. «Ο Γιαχία Σινουάρ, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου, εξαλείφθηκε. Οι IDF και η Σιν Μπετ επιβεβαιώνουν ότι μετά από καταδίωξη ενός έτους, χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες από τη Νότια Διοίκηση εξουδετέρωσαν τον Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, σε μια επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε βομβαρδισμούς σε κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας στοχοποιόντας μέλη της Παλαιστινιακής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η τοποθεσία του Σινουάρ δεν ήταν γνωστή από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ο Σινουάρ ήταν γνωστός ως ο «αρχιτέκτονας» του μακελιού στο Φεστιβάλ Νόβα στο νότιο Ισραήλ. 

Πηγές της Χαμάς δήλωσαν σήμερα αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση. Η σαουδαραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat επικαλεστηκε δύο ανώνυμες πηγές της οργάνωσης που ισχυρίζονται ότι οι ηγέτες της τρομοκρατικής ομάδας εντός και εκτός της Γάζας έχουν ενημερωθεί για τον θάνατο του Σινουάρ.

Πηγές της Χαμάς μέσα στη Γάζα λένε στο Asharq al-Awsat ότι η επαφή με τα στοιχεία ασφαλείας του Σινουάρ, που αποτελούνταν μόνο από δύο ή τρία άτομα, χάθηκε πριν από μέρες. 

Το διάγγελμα Νετανιάχου για τον Σινουάρ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προέβη το βράδυ της Πέμπτης σε διάγγελμα προς τον Ισραηλινό λαό ανακοινώνοντας επίσημα τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε απόψε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς προσφέρει μια ελπίδα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει τελειώσει και το Ισραήλ θα συνεχίσει, μέχρι την επιστροφή των ομήρων.

«Σήμερα πήραμε το αίμα μας πίσω. Σήμερα το κακό υπέστη πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» ανέφερε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Προς τις αγαπητές οικογένειες των ομήρων, λέω αυτό: αυτή είναι μια σημαντική στιγμή του πολέμου. Θα συνεχίσουμε δυναμικά μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι αγαπημένοι μας, να γυρίσουν στο σπίτι», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Γάζας, ο Νετανιάχου τους είπε ότι «ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας». Επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν θα κυβερνά τη Γάζα στο μέλλον και είπε «αυτή είναι μια ευκαιρία για τον λαό της να απελευθερωθεί από την τυραννία της». «Στη Γάζα, τη Βηρυτό και τη Μέση Ανατολή, το φως επικρατεί του σκότους», συνέχισε, λέγοντας ότι η περιοχή αυτή έχει τώρα την ευκαιρία να σταματήσει τον «άξονα του κακού» και να φέρει ειρήνη και ευημερία. «Σήμερα το κακό υπέστη ένα βαρύ πλήγμα, αλλά το έργο που έχουμε μπροστά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», είπε.

Ο Νετανιάχου βρήκε την ευκαιρία στην ανακοίνωσή του να αποκαλέσει τον πόλεμο στη Γάζα «Πόλεμος της Ανάστασης», ένα όνομα που πρότεινε πρόσφατα σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Απευθυνόμενος απευθείας στις οικογένειες των ομήρων, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι πρόκειται για μια «σημαντική στιγμή στον πόλεμο». «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι την επιστροφή στην πατρίδα όλων των αγαπημένων σας, που είναι και δικοί μας αγαπημένοι», είπε, κάνοντας λόγο για την “ύψιστη δέσμευσή του”.

Στην ομιλία του έστειλε επίσης μήνυμα για τους κατοίκους της Γάζας, λέγοντας: «Ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας. Σας είπε ότι ήταν λιοντάρι, αλλά στην πραγματικότητα κρυβόταν σε μια σκοτεινή φωλιά – και σκοτώθηκε όταν έφυγε πανικόβλητος από τους στρατιώτες μας». Και πρόσθεσε «Όποιος αφήσει το όπλο του και επιστρέψει τους ομήρους μας, θα του επιτρέψουμε να φύγει και να ζήσει».

Πώς έγινε η ταυτοποίηση

Το Channel 12 δημοσίευσε νωρίτερα ένα αστυνομικό έγγραφο που δείχνει ότι ένα από τα τεστ αναγνώρισης που διεξήχθησαν στη σορό που ανασύρθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό βρήκε «πλήρη ταίριασμα» με τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα Ισραηλινά μέσα, τα οδοντιατρικά αρχεία βοήθησαν το Ισραήλ να αναγνωρίσει το πτώμα του ηγέτη της Χαμάς, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. «Η οδοντιατρική επιβεβαίωση μπόρεσε να διεξαχθεί σχετικά γρήγορα», ανέφερε.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διέθετε τα βιομετρικά στοιχεία του Σινουάρ επειδή είχε περάσει δύο δεκαετίες σε φυλακή με την κατηγορία του φόνου πολιτών.

Κατς: Ο Σινουάρ είναι νεκρός

Σε ένα μήνυμα προς δεκάδες υπουργούς Εξωτερικών σε όλο τον κόσμο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, επιβεβαιώνει ότι ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε. Πρόκειτια για την πρώτη επιβεβαίωση από μέλος της κυβέρνησης.

«Ο μαζικός δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες των IDF», αναφέρει ο Κατς σύμφωνα με το γραφείο του.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον κακό άξονα του ριζοσπαστικού Ισλάμ υπό την ηγεσία του Ιράν», συνεχίζει.

Ο Κατς λέει ότι η δολοφονία «δημιουργεί μια πιθανότητα» για την άμεση απομάκρυνση των ομήρων και τη δημιουργία μιας Γάζας απαλλαγμένης από τον έλεγχο της Χαμάς και του Ιράν.

«Το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη και τη βοήθειά σας τώρα περισσότερο από ποτέ για να προωθήσουμε μαζί αυτούς τους σημαντικούς στόχους», καταλήγει ο Κατς. 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε σε δημοσιογράφους ότι «εάν πέθανε (ο Σινουάρ), εμένα προσωπικά δεν θα μου λείψει». Ο Ρούτε έδινε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακοίνωνε τον θάνατο του Σινουάρ.

Από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Τζόνσον, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «πηγή ελπίδας».

«Ο θάνατός του είναι πηγή ελπίδας για όλους εκείνους που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και ανακούφιση για τους Ισραηλινούς που επιδίωκε να καταπιέσει», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Τζόνσον.

Να σημειωθεί ότι την ώρα που γινόταν γνωστός ο θάνατος του Σινουάρ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν συνομιλούσε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, το Γιοάβ Γκάλαντ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για το καίριο χτύπημα που κατάφερε το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. Μιλώντας από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, ο Τζο Μπάιντεν έκανε ένα πρώτο σχολίο «Αυτή είναι μια πραγματικά πολύ καλή μέρα για το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ολόκληρο τον κόσμο».

Η Κάμαλα Χάρις, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια για τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, είπε ότι η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ήταν ένα «βήμα προόδου» για την εξάλειψη της απειλής που συνιστά η Χαμάς για το Ισραήλ.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», είπε η Κάμαλα Χάρις μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν. «Ο Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου και των ομήρων που σκοτώθηκαν στη Γάζα», πρόσθεσε.

«Αυτή η στιγμή μας παρέχει μια ευκαιρία να τελειώσουμε επιτέλους τον πόλεμο στη Γάζα. Σήμερα, μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι οικογένειες των θυμάτων της Χαμάς θα νιώθουν ένα αίσθημα ανακούφισης», κατέληξε.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε στην είδηση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Όπως φαίνεται, ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, δολοφονήθηκε και θεωρώ ότι από αυτή την άποψη το Ισραήλ προχώρησε σε πράξη αυτοάμυνας. Εύχομαι ο θάνατος του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμας να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και θα αναφερθώ στο όλο αυτό θέμα κατά την επίσκεψή μου στο Ισραήλ την ερχόμενη Δευτέρα», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι υποστήριξε ότι «Εγώ δεν θα θρηνήσω το θάνατο ενός ηγέτη τρομοκρατών όπως ο Σινουάρ – κάποιου που ήταν υπεύθυνος για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου»

Ο Χίλι αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση έχουν απόλυτη συνείδηση ​​ότι «δεν προκάλεσε απλώς την πιο σκοτεινή, πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ότι προκάλεσε περισσότερο από ένα χρόνο συγκρούσεις και ένα αφόρητο επίπεδο θυμάτων αμάχων Παλαιστινίων».

«Κατεβάστε τα όπλα και επιστρέψτε τους ομήρους»

Ο πρόεδρος της Κνεσέτ, της Ισραηλινής βουλής, Αμίρ Οχάνα έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα μέσω του X γραμμένο σατα αραβικά προς τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Στο μήνυμά του, ο Οχάνα απατεί από τα μέλη να κατεβάσουν τα όπλα μετά τον προφανή θάνατο του ηγέτη τους Γιαχία Σινουάρ.

«Πριν από ένα χρόνο ήταν νικητής. Τώρα έχει αποβληθεί. Πού θα είσαι σε ένα χρόνο;» αναρωτιέται ανεβάζοντας δυοφωτογραφίες του Σινουάρ. Η πρώτη δείχνει τον αρχιτέκτονα της 7ης Οκτωβρίου να κάθεται και να χαμογελά σε μια πολυθρόνα ανάμεσα στα ερείπια της Γάζας μετά τον πόλεμο της Γάζας το 2014, ενώ η άλλη είναι μια μη επαληθευμένη φωτογραφία που δείχνει το πτώμα του.

«Επιστρέψτε τους ομήρους, αφήστε τα όπλα σας, σώστε τις ζωές σας», έγραψε ο Ohana στο Twitter.

Παράλληλα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε νωρίτερα εντολή στο επιτελείο του να ενημερώσουν τις οικογένειες των ομήρων ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι νεκρός, αναφέρει το Channel 12, χωρίς να επικαλείται πηγές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό