24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Νεκρά ψάρια: Ομαλοποιείται η κατάσταση, η κόντρα Δήμου – Περιφέρειας και οι ανησυχίες Λέκκα

Ειδήσεις Ελλάδα

Προς ομαλοποίηση φαίνεται ότι οδηγείται η κατάσταση στη Θεσσαλία, μετά τη μόλυνση των νερών του Παγασητικού κόλπου από δεκάδες τόνους νεκρών ψαριών. Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί και αποτεφρωθεί περίπου 270 τόνοι ψαριών, ενώ άλλοι πέντε τόνοι τάφηκαν με υγειονομικό τρόπο.

Η υπόθεση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, όταν διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες νεκρά ψάρια, κατέκλυσαν το λιμάνι του Βόλου με την έντονη δυσοσμία να συμπληρώνει το απόκοσμο σκηνικό, προκαλώντας τεράστια προβλήματα τόσο στους επιχειρηματίες εστίασης της περιοχής, όσο και στον τουριστικό και αλιευτικό κλάδο.

Αλιευτικά βγήκαν στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το πρόβλημα, ενώ η υπόθεση προκάλεσε διελκυστίνδα ανάμεσα στο δήμο του Βόλου και την Περιφέρεια της Θεσσαλίας, σε ό,τι αφορά τον τρόπο της διαχείρισης των νεκρών ψαριών.

Χθες Κυριακή (1/9) ολοκληρώθηκε η γιγαντιαία επιχείρηση απομάκρυνσης των νεκρών ψαριών από τον Ξηριά. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ανέφερε ότι 270 τόνοι νεκρών ψαριών από τα νερά του Βόλου οδηγήθηκαν σε αποτέφρωση σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ 4-5 τόνοι σε υγειονομική ταφή η οποία σύμφωνα με τον ίδιο έγινε σε χώρο ασφαλή στο Δήμο Βελεστίνου αφού είχε εκδοθεί η περιβαλλοντική άδεια. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας μιας και οι μετρήσεις στις παραλίες του Βόλου δείχνουν ότι είναι καθαρές».

φωτό: magnesianews.gr
Η κόντρα Δήμου – Περιφέρειας και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Τα νεκρά ψάρια και η κόντρα ανάμεσα στο Δήμο και την Περιφέρεια προκάλεσαν την παρέμβαση των δικαστικών αρχών. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, απέστειλε παραγγελία προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου ζητώντας τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στη σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

φωτό: magnesianews.gr

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα με τη δημόσια υγεία. «Τα νεκρά ψάρια έχουν μαζευτεί κατά 99%, δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, μιας και οι μετρήσεις στις παραλίες του Βόλου δείχνουν ότι είναι καθαρές και πως σε τρεις-τέσσερις ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα» είπε ο Δημήτρης Κουρέτας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις έχουν δείξει πως η επιβάρυνση του νερού είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Σήμερα στο Βόλο μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο για το θέμα με τα νεκρά ψάρια. Συγκεκριμένα στη Θεσσαλία μεταβαίνουν ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας Χρήστος Κέλλας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρήστος Τριαντόπουλος.

Αμφιβολίες Λέκκα για τη διαχείριση των νεκρών ψαριών

Μπορεί οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές να διαβεβαιώνουν ότι όλα είτε έγιναν σωστά σε ό,τι αφορά τον τρόπο διαχείρισης των νεκρών ψαριών όμως, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε αμφιβολίες για την υγειονομική ταφή στο Βελεστίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι χώρος τέτοιος; Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτόν το χώρο; Έχουν εξεταστεί τα τρία κριτήρια τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνουν την ασφάλεια ενός ΧΥΤΑ; Έχει εξεταστεί η μορφολογία, το έδαφος, γεωλογικοί σχηματισμοί;» αναρωτήθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από τη θαλάσσια ρύπανση που σημειώθηκε στον Παγασητικό κόλπο στις 28 Αυγούστου.

Κυβέρνηση και κόμματα σπεύδουν στη Θεσσαλία

Εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο στη Θεσσαλία προγραμματίζει να μεταβεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα ευρύ πρόγραμμα ανασυγκρότησης, μετά την περυσινή θεομηνία, για την αντιπλημμυρική θωράκιση και τα έργα αποκατάστασης των δομών υγείας, του οδικού δικτύου αλλά και των σχολικών μονάδων ενώ θα εστιάσει και στη στήριξη των πολιτών και επιχειρήσεων. Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ έκανε αυτοψία στην περιοχή το σαββατοκύριακο, ενώ επίσκεψη στο Βόλο προγραμματίζει να κάνει και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό