20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Να φύγουν άμεσα από τη Ρωσία οι Αμερικανοί πολίτες»

Ειδήσεις Ελλάδα

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη και προφυλάκιση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Ιβάν Γκερσκόβιτς στη Ρωσία, με τον Λευκό Οίκο να καλεί τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν μέσω των ρωσικών εδαφών, να τα εγκαταλείψουν άμεσα.

Ο δημοσιογράφος δούλευε ως ανταποκριτής της WSJ των ΗΠΑ στη Ρωσία, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι «μας ανησυχούν βαθύτατα οι αναφορές ότι ο Έβαν Γκερσκόβιτς, ένας Αμερικανός πολίτης, έχει τεθεί υπό κράτηση στη Ρωσία».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιέρ, στην οποία προσθέτει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την οικογένεια του δημοσιογράφου Έβαν Γκερσκόβιτς όσο και με την οικογένειά του.

«Η στοχοποίηση Αμερικανών πολιτών από τη ρωσική κυβέρνηση είναι απαράδεκτη. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την κράτηση του κ. Γκερσκόβιτς. Καταδικάζουμε, επίσης, τη συνεχιζόμενη στοχοποίηση και καταστολή της ελευθερίας του Τύπου και των δημοσιογράφων από τη ρωσική κυβέρνηση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

BREAKING: US calls on its citizens residing in or travelling through Russia to depart immediately

— The Spectator Index (@spectatorindex) March 30, 2023

«Επαναλαμβάνω ότι οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην ταξιδέψουν στη Ρωσία. Οι πολίτες των ΗΠΑ που διαμένουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως, όπως συνεχίζει να συμβουλεύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η σύλληψη του δημοσιογράφου στη Ρωσία

Το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS της Ρωσίας τη σύλληψη του 32χρονου Αμερικανού υπηκόου από την FSB ως ύποπτο για κατασκοπεία.

Ο δημοσιογράφος ήταν διαπιστευμένος στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς εργάζεται ως ανταποκριτής και, σύμφωνα με την FSB, «διαπιστώθηκε ότι ο Γκέρσκοβιτς, ως πράκτορας της αμερικανικής πλευράς, συνέλεγε άκρως απόρρητα στοιχεία για τις δραστηριότητες εταιρειών του ρωσικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος».

Πρόκειται για τον πρώτο δημοσιογράφο των ΗΠΑ που συλλαμβάνεται με αυτές τις κατηγορίες, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και το γεγονός χαρακτηρίζεται ήδη ως οξύ διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό