18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Να μην περιμένει στήριξη η Σουηδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βεβαίωσε την Σουηδία να «μην περιμένει την τουρκική υποστήριξη» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν αντέδρασε σε μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, όταν ένας ακροδεξιός Σουηδός έκαψε το Κοράνι.

«Αν δεν σέβεστε τη θρησκεία της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «αν συμπαθούν τόσο πολύ μέλη τρομοκρατικών ομάδων και εχθρούς του Ισλάμ, τους συμβουλεύουμε να εμπιστευτούν την άμυνα της χώρας τους και σε αυτούς» αναφερόμενος στη Σουηδία.

Η άδεια που δόθηκε στον Σουηδο-δανό ακροδεξιό Ράσμους Παλουντάν να διαδηλώσει το Σάββατο μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη σουηδική πρωτεύουσα προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Υπό έντονη αστυνομική προστασία, αυτός ο αντιισλαμιστής και πολέμιος της μετανάστευσης έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

«Είναι σαφές ότι αυτοί που προκάλεσαν τέτοια ατίμωση μπροστά στην πρεσβεία της χώρας μας δεν πρέπει πλέον να περιμένουν καμία εύνοια από εμάς σχετικά με την αίτησή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία είχε ήδη ακυρώσει το Σάββατο προγραμματισμένη επίσκεψη του Σουηδού υπουργού Άμυνας, η οποία είχε στόχο να προσπαθήσει να άρει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, είχε ήδη καταδικάσει ένα «έγκλημα μίσους».

Η σουηδική αστυνομία είχε εκτιμήσει την Παρασκευή ότι το Σύνταγμα και οι ελευθερίες στη διαδήλωση και στην έκφραση στη Σουηδία δεν δικαιολογούσαν την απαγόρευση αυτής της διαδήλωσης στο όνομα της δημόσιας τάξης.

Η Τουρκία αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (η Ουγγαρία που είναι η άλλη χώρα μέλος της Συμμαχίας που δεν έχει επικυρώσει την ένταξή τους, αναμένεται να το πράξει). Η Άγκυρα κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και υποστηρικτές τους, τους οποίους αποκαλεί «τρομοκράτες», ιδιαίτερα εκείνους του PKK και συμμάχων τους στη βόρεια Συρία και το Ιράκ.

Για την Άγκυρα, οποιαδήποτε πιθανή πρόοδος για να δώσει το πράσινο φως, εξαρτάται από τις κινήσεις της Στοκχόλμης για την έκδοση προσώπων που κατηγορούνται για τρομοκρατία από την Τουρκία ή για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, Anadolu

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό