29.3 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

Να μην γίνοται ταφές Σαββατοκύριακα και αργίες, είναι παράνομο

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Σωματείο Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Μακεδονίας, με αίτημα που κατέθεσε στο Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), ζητά να μην γίνονται ταφές τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Ειδικότερα, σε σχετική επιστολή, επισημαίνει ότι «σε πολλούς δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα ληξιαρχεία δεν λειτουργούν τις παραπάνω μέρες και οι ληξίαρχοι δεν μεταβαίνουν στην υπηρεσία σε περίπτωση θανάτου, με αποτέλεσμα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες να μην εκδίδονται άδειες ταφής και οι ταφές να πραγματοποιούνται κατά παράβαση του νόμου, ενώ η ληξιαρχική πράξη θανάτου δηλώνεται στην υπηρεσία την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα».

Παράλληλα το σωματείο αναφέρει πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ορίζει ότι οι επαγγελματίες λειτουργοί κηδειών δεν μπορούν να δηλώσουν το προσωπικό το οποίο απασχολούν πέραν του εξαημέρου της εβδομάδας, διαφορετικά προβλέπονται κυρώσεις. Εξάλλου σημειώνει ότι οι λειτουργοί κηδειών θα έπρεπε να λαμβάνουν παραστατικά κατά την ανόρυξη που γίνεται στις ταφές, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία, στο 80% των περιφερειακών και μικρότερων σε πληθυσμό δήμων της ΠΕΔΚΜ, γίνεται από μη επαγγελματίες και τα χρήματα «δίνονται μαύρα στους εμπλεκόμενους».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από την ΠΕΔ-ΚΜ να εξετάσει τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τη συγκεκριμένη υπηρεσία είτε οι ίδιοι οι δήμοι στους οποίους ανήκουν τα κοιμητήρια, είτε η υπηρεσία να παραχωρηθεί σε ανάδοχο, ώστε να δίδεται νόμιμο παραστατικό αμοιβής για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τα αιτήματα αυτά παρουσίασε και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ο πρόεδρος του Σωματείου Νέστορας Νικολόπουλος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Πάσχα και την Πρωτομαγιά έγιναν πάρα πολλές ταφές χωρίς να έχουν δηλωθεί στα ληξιαρχεία.

O πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ Ιγνάτιος Καϊτεζίδης χαρακτήρισε λογικά τα αιτήματα του Σωματείου. «Μπορούμε να φέρουμε το θέμα στα δημοτικά μας συμβούλια και στη συνέχεια να το συζητήσουμε σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.» πρόσθεσε.

Συνάντηση Καϊτεζίδη – Χρυσοχοΐδη

Εξάλλου, ο κ. Καϊτεζίδης, ενημέρωσε τα μέλη του συμβουλίου ότι συναντήθηκε την Παρασκευή (31/05) με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην έδρα του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Ακόμη μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι στα οικονομικά τους αλλά και στον τομέα της στελέχωσης των υπηρεσιών τους. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δήμοι κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα καθώς δέχονται τεράστιες επιβαρύνσεις. Για το ζήτημα της στελέχωσης σχολίασε: «δεν είναι δυνατόν να ψάχνουμε λύσεις με υποκατάστατα. Έχει φτάσει να είναι λειτουργικό κομμάτι των υπηρεσιών η υπηρεσία που παρέχεται σε αντικατάσταση των ποινών φυλάκισης». Υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη η ΠΕΔ-ΚΜ να ενημερώσει το συντομότερο δυνατόν για τα θέματα αυτά την ΚΕΔΕ και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό