Home Κορονοϊός • Κοροναϊός Να αρθεί το «φρένο χρέους»- Τι λέει για κατώτατο μισθό

Να αρθεί το «φρένο χρέους»- Τι λέει για κατώτατο μισθό

Ειδήσεις Ελλάδα

 «Ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός, δεν θα διαρκέσει για πολύ» εκτιμά ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv. «Κάποιες αυξήσεις στις τιμές θα υποχωρήσουν, άλλες είναι πιο πεισματάρες», εκτιμά ο διάσημος οικονομολόγος.

«Ακόμη και αν ο πληθωρισμός δεν είναι τόσο προσωρινός, θα παραμείνει σε ένα συγκεκριμένο εύρος. Είμαι σίγουρος ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα το καταφέρουν», τονίζει χαρακτηριστικά ο Τζότζεφ Στίγκλιτς, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας το 2001.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος σημειώνει ότι η κρίση του κορωνοϊού ήταν «ένα πραγματικό τραύμα» για την οικονομία και χαιρετίζει την απόφαση της ΕΚΤ για την αναθεώρηση του στόχου του πληθωρισμού άνω του ορίου του 2%. «Πρέπει να θυμόμαστε ότι αφαιρέσαμε το όριο του 2%  από τον αέρα. Ο ουρανός δεν θα πέσει στα κεφάλια μας όταν βρισκόμαστε ακριβώς από πάνω του», λέει ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας.

Αναφερόμενος στη Γερμανική οικονομία, ο  Στίγκλιτς συμβουλεύει τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μην αποταμιεύει ,αλλά να ξοδεύει σημαντικά περισσότερα κονδύλια για την ανάπτυξη και αύξηση των επενδύσεων. «Η νέα κυβέρνηση πρέπει τώρα να ξοδέψει πολλά χρήματα», εκτιμά  ο Αμερικανός οικονομολόγος. «Η γερμανική οικονομία έχει μεγάλη ανάγκη εκσυγχρονισμού. Πρέπει να δημιουργηθεί μια πιο δυναμική οικονομία. Η οικονομία του 21ου αιώνα δεν είναι η μεταποίηση», υποστηρίζει ο Στίγκλιτς.

Εκτιμά μάλιστα ότι για να προσαρμοστεί η οικονομία στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιοποίησης, το κράτος πρέπει επίσης να άρει το λεγόμενο «φρένο χρέους». Όπως λέει, «το φρένο χρέους είναι ένα φρένο στην ανάπτυξη», ένα κατάλοιπο μιας πολύ ιδιαίτερης άποψης για τον κόσμο από μια εποχή με υψηλό πληθωρισμό πριν από 40 χρόνια, που θα πρέπει να απαλλαγούμε».

Ο Στίγκλιτς θεωρεί ότι τα πρωταρχικά ζητήματα για τη νέα γερμανική κυβέρνηση είναι  καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η ανισότητα του εισοδήματος μεταξύ του πληθυσμού. «Παρόλο που η Γερμανία κάνει καλύτερη δουλειά από τις ΗΠΑ για να κλείσει το  εισοδηματικό χάσμα στον πληθυσμό, η απόσταση εξακολουθεί να είναι μεγάλη», τονίζει ο διάσημος οικονομολόγος. «Ο κατώτατος μισθός είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση και αυτό θα ήταν καλό στη γερμανική οικονομία» ,λέει ο Στίγκλιτς , προσθέτοντας ότι θεωρεί επίσης σημαντικό μέτρο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των συνδικάτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version