24.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ναυτιλιακό Συνέδριο «Ν» – Κ. Πιερρακάκης: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υπηρεσία της ναυτιλίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ελληνική ναυτιλία δεν θα μπορούσε να λείπει από την εξίσωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του 6ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής, παραθέτοντας τις δράσεις που περιλαμβάνει το «ψηφιακό οπλοστάσιο» που προωθείται από κοινού με το υπουργείο Ναυτιλίας.

«Αποφασίσαμε από κοινού με τον κ. Πλακιωτάκη σε ένα μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε πριν από λίγους μήνες να κωδικοποιήσουμε περίπου 40 υπηρεσίες για αρχή» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. Όπως σημείωσε, το μνημόνιο περιλαμβάνει δράσεις για το Νηολόγιο, για νέες υποδομές στα λιμάνια, για παρεμβάσεις στη ναυτική εκπαίδευση, παρεμβάσεις στο αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και στο υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και για την ίδρυση μίας ναυτιλιακής εταιρείας αναψυχής που θα ξεκινήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός, αναμένεται να παρουσιαστεί η θυρίδα του ναυτικού.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως αυτή η μεγάλη αλλαγή συντελείται σε κάθε πτυχή του κράτους, εντάσσοντας τεχνολογικές λύσεις που έρχονται να ενδυναμώσουν τον επιχειρηματία και τον πολίτη. «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά το πώς το κράτος αλλάζει και έρχεται να υπηρετήσει κλάδους της οικονομίας και επενδύσεις και πολύ μεγάλες αλλαγές που αποτελούσαν εκκρεμότητες της πολιτείας» σημείωσε.

«1.400 υπηρεσίες μέσω gov.gr και αυτή είναι μόνο η αρχή»

Παρατήρησε ακόμη ότι η «η πανδημία επιτάχυνε κάποια πράγματα» προς αυτή την κατεύυνση, αναφέροντας πως «το gov.gr έχει πλέον 1.400 υπηρεσίες που παρέχονται από ένα και μόνιμο σημείο και αυτή είναι μόνο η αρχή».

«Το ελληνικό δημόσιο το 2019 δεν γνώριζε καν πόσες υπηρεσίες παρείχε ψηφιακά. Προσθέταμε πάνω από μία υπηρεσία την ημέρα μέσα σε δύο χρόνια. Αυτό αντανακλά τη μαγιά των Ελλήνων μηχανικών, των εταιρειών και των στελεχών του Δημοσίου» είπε.

«Από 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2018 πήγαμε στα 567 εκατ. το 2021»

Εστίασε ακόμη στην «έκρηξη» των ψηφιακών συναλλαγών, σημειώνοντας ότι «από 8,8 εκατ. συναλλαγές το 2018 πήγαμε στα 567 εκατ. το 2021». Έτσι, «γλιτώσαμε περίπου 63 ουρές ανά ενήλικο συμπολίτη μας».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπογράμμισε πως «η μεγαλύτερη κατάκτηση αυτής της εποχής δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι μπορεί κάλλιστα αν υπάρχει σχέδιο, ομάδα, όραμα και πνοή να αλλάξουν κάποια πράγματα». «Είναι επιταγή των καιρών να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα, είναι κάτι που αξίζει στον κλάδο. Η ελληνική ναυτιλία ηγείται διεθνώς αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε καταφέρει να φτιάξουμε υποδομές και θεσμούς αντάξιούς της. Η μεγαλύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αναβαθμίσουμε όλες αυτές τις δομές και να φτιάξουμε λύσεις αντάξιες των ανθρώπων μας και των δυνατοτήτων μας, να απελευθερώσουμε τις μεγάλες δυνατότητες κλάδων, όπως πρωτίστως της ναυτιλίας. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι. Όλα όσα έχουν γίνει δεν είναι η αρχή του τέλους αλλά το τέλος της αρχής» πρόσθεσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό