24 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Ναυάγιο στη Σικελία: Όλα τα σενάρια ανοιχτά – Τί είναι η «καθοδική ριπή»

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά την ανάσυρση των άψυχων σωμάτων των νεκρών του ναυαγίου του πολυτελούς γιότ Bayesian στο Παλέρμο της Σικελίας οι αρχές στρέφουν το βλέμμα τους στα αίτια της ναυτικής τραγωδίας. Η εισαγγελία, η ακτοφυλακή αλλά και οι τεχνικοί σύμβουλοι δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο. Είτε τις κακές καιρικές συνθήκες, την εγκληματική αμέλεια των μελών του πληρώματος ή και συνδυασμό των δυο αυτών ενδεχομένων.

Υπενθυμίζεται ότι επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά τη βύθιση του πολυτελούς γιότ Bayesian στα ανοιχτά του Παλέρμο, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός Μάικ Λιντς και η 18χρονη κόρη του Χάνα.

Η έρευνα των αρχών διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων και η Ακτοφυλακή μαζί την Εισαγγελία εστιάζει στο καιρικό φαινόμενο που στην αγγλική ορολογία είναι γνωστό ως «downburst» ή αλλιώς καθοδική ριπή.

«Επόκειτο για μια πολύ σοβαρή τραγωδία. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είδαμε εξαιρετικό επαγγελματισμό και θάρρος. Προς το παρόν έχουμε ανοίξει δικογραφία κατά αγνώστων για ναυάγιο από αμέλεια και ανθρωποκτονία από αμέλεια» δήλωσε το πρωί του Σαββάτου (24/8) σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Ραφαέλε Καμαράνο.

Ο εισαγγελικός λειτουργός διερωτήθηκε για όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας (19/8) «ο υπεύθυνος της γέφυρας δεν είδε την καταιγίδα να έρχεται. Ερευνούμε επίσης γιατί το πλήρωμα σώθηκε ανεβαίνοντας στη σωσίβια λέμβο, ενώ οι υπόλοιποι επισκέπτες βρίσκονταν στο κύτος. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το γεγονός ήταν πραγματικά ξαφνικό και απροσδόκητο. Το ιστιοφόρο χτυπήθηκε από downburst: οι ριπές του ανέμου μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα. Τα θύματα παρέμειναν πίσω, στο ιστιοφόρο, επειδή κοιμούνταν. Προσπαθούμε να το εξακριβώσουμε αυτό, διασταυρώνοντας τις μαρτυρίες και επαληθεύοντας ό,τι προκύπτει».

Τι είναι το φαινόμενο «downburst»

Υπήρξαν εικασίες, βασισμένες σε μαρτυρίες, ότι το Bayesian βυθίστηκε από έναν υδροστρόβιλο, έναν τύπο ανεμοστρόβιλου που σχηματίζεται πάνω από το νερό. Ωστόσο, οι εισαγγελείς πιστεύουν τώρα ότι μπορεί να φταίει ένα διαφορετικό καιρικό φαινόμενο: μια καταιγίδα τύπου «downburst».

Οι καταιγίδες αυτές είναι ισχυρά, πολύπλοκα και ταραχώδη φαινόμενα, με τον αέρα μέσα σε ένα σύννεφο καταιγίδας να κινείται ταχύτατα προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Τα «downbursts» είναι συνήθως σύντομα σε διάρκεια, μόλις λίγα λεπτά, και εύκολα μπορεί κανείς τα τα μπερδέψει με τους ανεμοστρόβιλους ή τις νεροποντές, επειδή οι ζημιές που προκαλούν μπορεί να είναι παρόμοιες. Οι γρήγορες αλλαγές της ταχύτητας και της κατεύθυνσης του ανέμου στο πλαίσιο των καταιγίδων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την αεροπορία. Έχουν κατηγορηθεί για πολλά αεροπορικά δυστυχήματα κατά τη διάρκεια των ετών, αν και ο κίνδυνος τείνει να προβλέπεται επαρκώς από τους μετεωρολόγους, επιτρέποντας στους πιλότους να τα αποφεύγουν.

Σε αναμονή για τοξικολογικές εξετάσεις και αλκοοτέστ σε πλήρωμα και επιβάτες

Στη διάρκεια της ενημέρωσης το Σάββατο (24/8), έγινε γνωστό πως, προς το παρόν η εισαγγελία δεν έχει πραγματοποιήσει τεστ ναρκωτικών ή αλκοτέστ στο πλήρωμα και τους επισκέπτες: «Εκείνη τη στιγμή ήταν τραυματισμένοι και σε κατάσταση σοκ», ανέφερε ο Καμαράνο, συνεχίζοντας: «Όταν έπρεπε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί, επικεντρωθήκαμε στη φροντίδα αυτών των ατόμων. Όσον αφορά τη συμπεριφορά τους, εξετάζονται όχι μόνο οι επιβάτες αλλά και τα μέλη του πληρώματος».

Μεταξύ άλλων οι εισαγγελείς υπογράμμισαν, επίσης, πόσο σημαντικό είναι να ανελκυστεί το ναυάγιο από τον βυθό. «Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι δύσκολο θα διερευνηθεί πλήρως η βύθιση του Bayesian» είπαν χαρακτηριστικά. Όπως αποκάλυψαν, δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα νεκροψίες στις σορούς που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο, το οποίο παραμένει σε 50 μέτρα βάθος.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η πρόκληση ναυαγίου αποτελεί ξεχωριστό αδίκημα σύμφωνα με τον ιταλικό ποινικό κώδικα και επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό