27.3 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

«Ναι» στην επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, αλλά «όχι» στην εθνική κάλπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο επιστολική ψήφο. Ειδικότερα, «ναι» στην επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, αλλά «όχι» στην εθνική κάλπη, είπε η Ολομέλεια της Βουλής.

Το νομοσχέδιο που δίνει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου σε δημοψηφίσματα και ευρωεκλογές «πέρασε» με τις 158 ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ 135 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Έκπληξη αποτέλεσε η στάση της Πλεύσης Ελευθερίας, με τους 6 βουλευτές να δηλώνουν τελικώς «παρών», αν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι τάσσεται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου. Από τη ψηφοφορία απουσίαζε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.

Η τροπολογία Κεραμέως για την επέκταση της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές απορρίφθηκε με το διακομματικό μπλόκο της αντιπολίτευσης, Ειδικότερα, υπερψήφισαν μόνο οι 158 βουλευτές της συμπολίτευσης και καταψήφισαν 135 βουλευτές από την αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα. Η Πλεύση Ελευθερίας έμεινε ξανά στο «παρών».

Μητσοτάκης: Ιστορικό βήμα

Ο πρωθυπουργός, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, έστειλε το δικό του μήνυμα. «Σήμερα κάναμε ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές. Μία σημαντική μεταρρύθμιση που διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, απ’ όπου και αν κατοικούν. pic.twitter.com/Zjh3O16YGJ

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 24, 2024 Ο Βορίδης έβγαλε στη… σέντρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή πλεύσης

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της μαραθώνιας τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια και αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου και ξεκαθάρισε πως θα απόσχει της ψηφοφορίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο Μάκης Βορίδης ήρθε στη Βουλή και έβγαλε στη σέντρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή πλεύσης.

Ο υπουργός Επικρατείας, έψεξε τα δυο κόμματα, χαρακτηρίζοντας την αρχική συναίνεσή τους, ευκαιριακή και προϊόν τακτικισμού. «Μήπως ποτέ δεν πιστεύατε στην επιστολική ψήφο και τώρα βρίσκετε προσχήματα για να την καταψηφίσετε;» διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι υπεύθυνη πολιτική στάση και προσθέτοντας πως «μια εκπρόθεσμη τροπολογία δεν μπορεί να λειτουργεί ως φερετζές για ένα μείζον δημοκρατικό θέμα».

Απαντώντας, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής έκανε λόγο για παγκόσμια πρωτοτυπία, ένας υπουργός που δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο της κυβέρνησης να λαμβάνει το λόγο για να επιπλήξει την αντιπολίτευση.

Σημειωτέον πως με το νομοσχέδιο θεσπίζεται η δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για την υποβολή αιτήσεων των εκλογέων για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο. Δεν τίθεται κανένας περιορισμός, πέραν της εγγραφής του εκλογέα στους εκλογικούς καταλόγους. Επίσης δεν τίθεται κανένας γεωγραφικός περιορισμός και δεν απαιτείται η επίκληση οποιουδήποτε λόγου επιλογής της επιστολικής ψήφου.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό