31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Ναβάλνι: Διεθνής κατακραυγή για τις συνθήκες θανάτου

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7 κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να διαλευκάνει πλήρως τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι υπουργοί «εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο στη φυλακή του Αλεξέι Ναβάλνι, που καταδικάστηκε άδικα για νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες και τον αγώνα του κατά της διαφθοράς», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιταλία, που ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της G7.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν σήμερα στο Μόναχο. Κατά την έναρξη της συνεδρίασής τους τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πέθανε χθες στη φυλακή.

Πάνω από 340 συλλήψεις σε εκδηλώσεις στη μνήμη του

Τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία  μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα  για την εισβολή της στην Ουκρανία .

Η OVD-Info ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός συλλήψεων σήμερα έγιναν στην Αγία Πετρούπολη και τη Μόσχα, όπου το κίνημα υπέρ του Ναβάλνι ήταν παραδοσιακά ισχυρό, με 74 και 49 κρατούμενους, αντίστοιχα, μέχρι τις 16.36 ώρα Ελλάδας σήμερα.

Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι. Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο σημείο.

Η OVD-Info ανέφερε επίσης μεμονωμένες συλλήψεις σε μικρότερες πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, από τη συνοριακή πόλη Μπέλγκοροντ, όπου επτά σκοτώθηκαν σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα την Πέμπτη, έως τη Βορκούτα, στην Αρκτική όπου κάποτε την περίοδο του Στάλιν βρισκόταν στρατοπέδο καταναγκαστικής εργασίας Γκουλάγκ

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους απολογισμούς της οργάνωσης και η ρωσική αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πέθανε από το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» λένε οι Ρώσοι

Η μητέρα και ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης ότι πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου», υποστήριξε σήμερα, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο στενός σύμμαχός του, Ιβάν Ζντάνοφ.

Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του. «Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται σε αυτήν την ανάρτηση.

Είναι ασαφές προς το παρόν το πού βρίσκεται η σορός του Ναβάλνι. Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπός του, η Κίρα Γιάρμις, σε δική της ανάρτηση στην ίδια πλατφόρμα ανέφερε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η σορός του δεν θα παραδοθεί στους συγγενείς του μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα. Δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα αίτια του θανάτου.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, έγινε μια δεύτερη εξέταση στο πτώμα και τα αποτελέσματα «υποτίθεται» ότι θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Οι συγγενείς του Ναβάλνι από την πλευρά τους ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως η σορός.

Η Γιάρμις είπε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ότι η μητέρα του Ναβάλνι, Λιουντμίλα, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, πήγαν στη σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3, στην περιοχή της Γιαμαλίας και τους δόθηκε ένα «επίσημο έγγραφο» που επιβεβαίωνε τον θάνατό του. «Ο Αλεξέι Ναβάλνι δολοφονήθηκε», πρόσθεσε η Γιάρμις η οποία, όπως και πολλοί άλλοι αντιφρονούντες, έχει αυτοεξοριστεί για να μην οδηγηθεί στη φυλακή. «Πέθανε στις 14.17 τοπική ώρα της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη μητέρα του», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Γιάρμις, η Λιουντμίλα Ναβάλναγια και ο δικηγόρος έφτασαν στη φυλακή στις 11.00 σήμερα, τοπική ώρα, αλλά χρειάστηκε να περιμένουν επί δύο ώρες μέχρι να τους δεχτούν.

Είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί η σορός στους συγγενείς και το πού θα ενταφιαστεί ο Ναβάλνι. Είναι ασαφές επίσης το πού βρίσκεται το πτώμα, αφού το νεκροτομείο, όπου οι σωφρονιστικές αρχές λένε ότι το μετέφεραν, είναι κλειστό και ένας υπάλληλός του διαβεβαίωσε τον δικηγόρο ότι δεν το έχουν παραλάβει.

«Η ερευνητική επιτροπή έχει άπειρες επιλογές», είπε ένας εργαζόμενος στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας άλλες πόλεις της περιοχής, όπως τις Λαμπιτνάνγκι, Ναντίμ και Ουρενγκόι, όπου ενδέχεται να βρίσκεται η σορός. «Στη Σαλέχαρντ έχουμε μόνο ένα νεκροτομείο. Δεν έχω παραλάβει κανέναν, ούτε σορό, ούτε χαρτιά», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε αν το πτώμα μπορεί να μεταφέρθηκε προτού να αναλάβει ο ίδιος βάρδια, απάντησε: «Κανείς δεν μου έδωσε τίποτα. Νομίζω ότι αν είχε μεταφερθεί σε εμάς μια τέτοια σορός, θα μου το είχαν πει αμέσως».

Η σωφρονιστική αποικία ΙΚ-3 του Χαρπ βρίσκεται στον Αρκτικό Κύκλο, περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από τη Σαλέχαρντ, τη διοικητική πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφέρειας Γιαμαλίας-Νενετσίας.

Οργή στη Δύση – Αστυνομική βία στη  Ρωσία

Γιγαντώνεται το κύμα οργής σε όλο το δυτικό κόσμο για το θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, με πολίτες και πολιτειακούς παράγοντες να κάνουν λόγο για «δολοφονία» του κρατούμενου Ναβάλνι από το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη Ρωσία, η ηγεσία της χώρας δείχνει δυσανεξία ακόμα και στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν για τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, που άφησε την τελευταία του πνοή στη φυλακή «Πολικός Λύκος» στη Σιβηρία.

Σύμφωνα με το Sky News και όπως καταγγέλλουν πολίτες μέσω social media, η αστυνομία έχει προχωρήσει τις τελευταίες ώρες σε μαζικές συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι στην Αγία Πετρούπολη αλλά και άλλες πόλεις, ενώ αποτρέπει τους πολίτες από το να αφήσουν κάποια λουλούδια στη μνήμη του.

Την ίδια ώρα, πλάνα από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη καταγράφουν αστυνομικούς να ξηλώνουν πλακάτ από διαδηλωτές και να απομακρύνουν άλλους από αυτοσχέδια μνημεία για τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Τα εκατοντάδες λουλούδια και κεριά που είχαν αφήσει περαστικοί στη Μόσχα την Παρασκευή στη μνήμη του Ναβάλνι απομακρύνθηκαν τη νύχτα, μέσα σε μαύρες σακούλες. Όμως αρκετές δεκάδες τριαντάφυλλα και γαρίφαλα παρέμεναν στο μνημείο των θυμάτων της σοβιετικής καταπίεσης στην Πλατεία Λουμπιάνκα. Πολλοί Ρώσοι μίλησαν για την απόγνωσή τους, ενώ κάποιοι άλλοι όμως εμφανίστηκαν απαθείς για τον θάνατο του Ναβάλνι.

«Τους παίρνουν σηκωτούς»

Σύμφωνα με τη ρωσική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, OVD-info, τουλάχιστον 110 άτομα έχουν συλληφθεί σε 13 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, της Αγίας Πετρούπολης και του Κρασνοντάρ, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Μάλιστα, σε βίντεο που έχουν έρθει στο «φως», οι δυνάμεις της αστυνομίας καταγράφονται να απομακρύνουν στην κυριολεξία σηκωτούς τους διαδηλωτές.

Τουλάχιστον οι 69 από αυτούς συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη, ενώ άλλοι 15 συνελήφθησαν σε μια συγκέντρωση στη Μόσχα, σύμφωνα με το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Sota.

Αν και η αστυνομία δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις συλλήψεις, οι εισαγγελείς έχουν προειδοποιήσει τους Ρώσους να μην συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε μαζική διαμαρτυρία στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, που χθες δήλωνε ότι «δεν υπάρχει σχεδόν καμία ελπίδα» να είναι ζωντανός, επιβεβαίωσε μόλις σήμερα τον θάνατό του και ζήτησε η σορός του να παραδοθεί αμέσως στην οικογένειά του.

Από την πλευρά της, η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, κατηγόρησε τον Πούτιν για τον θάνατο του συζύγου της και είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να ενωθεί ενάντια στο «φρικτό καθεστώς» της Μόσχας.

Η Λιουντμίλα Ναβάλναγια, η μητέρα του Αλεξέι Ναβάλνι, είναι καθ’ οδόν για τη σωφρονιστική αποικία όπου πέθανε ο γιος της, συνοδευόμενη από τον δικηγόρο του, γράφει σήμερα η εφημερίδα Novaya Gazeta.

Κίνα: «Εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας»

Την ίδια στιγμή σε εντελώς διαφορετική γραμμή με τα κράτη της Δύσης φαίνεται ότι κινείται η Κίνα, μετά την πρώτη αντίδραση του Πεκίνου για το γεγονός.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν θέλησε να σχολιάσει τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, αναφέροντας ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας».

«Είναι μια εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας. Δεν θα την σχολιάσω» είπε ένας εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για το θέμα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πεκίνο και Μόσχα είναι πιστοί σύμμαχοι και ενίσχυσαν τις σχέσεις τους την ώρα που οι δυτικές χώρες έστρεφαν την πλάτη στη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Οι ηγέτες τους έχουν επίσης πολύ καλές προσωπικές σχέσεις και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει χαρακτηρίσει «καλό φίλο» τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Κύμα διαδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη

Διαδηλώσεις για τον μυστηριώδη θάνατο του σκληρού επικριτή του Ρώσου προέδρου πραγματοποιήθηκαν και εκτός Ρωσίας, μεταξύ άλλων στο Λονδίνο, όπου πολίτες που κρατούσαν φωτογραφίες του Αλεξέι Ναβάλνι διαδήλωσαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία κοντά στο Νότινγκ Χιλ.

Φωτογραφία: Reuters

Στο Βερολίνο, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στη ρωσική πρεσβεία φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ρώσου προέδρου, ενώ στη Λιθουανία, πολίτες τοποθέτησαν λουλούδια και κεριά δίπλα σε ένα πορτρέτο του Ναβάλνι.

Φωτογραφία: Reuters

Συγκεντρώσεις για τον μυστηριώδη θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Ρώμη, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Σόφια, Γενεύη και Χάγη.

Ενός λεπτού σιγή από τους ΥΠΕΞ των G7

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 τήρησαν ενός λεπτού σιγή κατά την έναρξη της συνεδρίασής τους σήμερα στο Μόναχο, για να τιμήσουν τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε την Παρασκευή στη φυλακή.

«Για τις ιδέες του και για τον αγώνα του για την ελευθερία και κατά της διαφθοράς στη Ρωσία, ο Ναβάλνι οδηγήθηκε ντε φάκτο στον θάνατο», είπε ο προεδρεύων, υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι, ανοίγοντας τις εργασίες της G7, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Η Ρωσία πρέπει να ρίξει φως στον θάνατό του και να σταματήσει την απαράδεκτη καταπίεση των αντιφρονούντων», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της Ιταλίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό