28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Νίκος Παππάς: Στις ευρωεκλογές θα κριθούν δύο διαφορετικές στρατηγικές – Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα εξουσίας

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τη μόνη ανταγωνιστική δύναμη προς τη ΝΔ», τονίζει σε συνέντευξή του στο Newsbeast ο Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας παρουσιάζεται σίγουρος πως «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επαναβεβαιώσει τη θέση μας ως κόμμα εξουσίας».

Για τον κύριο Παππά τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναμετρώνται δύο στρατηγικές. «Αυτή της ΝΔ, που δεν ακουμπά τα υπερκέρδη, δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, δεν διανέμει τα υπερπλεονάσματα, και του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει μείωση του ΦΠΑ και μηδενισμό του στα βασικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ, φορολόγηση των υπερκερδών και αξιοποίηση των υπερπλεονασμάτων».

Συναντήθηκα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη και η συζήτηση ξεκίνησε από τα εσωτερικά του κόμματός του. «Ούτε οι καιροί, ούτε οι πολιτικές δυνάμεις, ούτε η ίδια η κοινωνία μένουν στάσιμα», σημειώνει ο κύριος Παππάς και αρνείται τους χαρακτηρισμούς που κάποιοι προσάπτουν στον Στέφανο Κασσελάκη για μια lifestyle αντιπολίτευση. «Η πλειονότητα των παρεμβάσεων -και στα social media- αφορά στις πολύ καίριες και ουσιαστικές προτάσεις μας και στην κριτική μας προς την κυβέρνηση», απαντά και προσθέτει: «Θα ήταν ασυνεπές ως προς τον ρόλο μας να περιμένουμε τον κόσμο να έρθει να μας βρει. Εμείς οφείλουμε να τον προσεγγίσουμε, ακόμα και αν τον βρίσκουμε στο Instagram και στο TikTok, στις ποικίλου ύφους εκπομπές της τηλεόρασης και του YouTube».

Ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στην άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον ΦΠΑ. «Νέα υπέρβαση στόχου εσόδων και η ΝΔ αρνείται να ρίξει τον ΦΠΑ», τονίζει και ευαγγελίζεται μια «πολιτική που έχει στο επίκεντρο την εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα, τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνία και την οικονομία».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Παππά στο Newsbeast.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη είναι ένα νέο κόμμα ή αποτελεί τη συνέχεια του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν, είναι και θα είναι αυτό που γράφει η ταυτότητά μας, η διακήρυξή μας δηλαδή, την οποία ομόφωνα ψηφίσαμε το 2019 και επαναβεβαιώσαμε στο συνέδριο του 2022. Το κόμμα μας συσπειρώνει τον κόσμο από την Αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, είναι κόμμα των μελών, κόμμα δίπλα στον κόσμο της εργασίας, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους συνταξιούχους, τους ανθρώπους του πολιτισμού, τη μεσαία τάξη και την υγιή επιχειρηματικότητα. Κόμμα που πρέπει να προχωρήσει την περιφερειακή του οργάνωση, την αξιοποίηση όλων των στελεχών, την ενεργοποίηση των δικτύων του σε επιμελητήρια, συλλόγους, κινήσεις πολιτών, κ.ά. Πάνω σε αυτές τις θέσεις εργαζόμασταν και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε. Και η ηγεσία και τα όργανα και τα μέλη. Το «νέο» στο κόμμα έχει να κάνει με την αναδιάταξη δυνάμεων, αλλά και με την ένταξη νέων, με την εξειδίκευση και επικαιροποίηση των θέσεών μας για κρίσιμα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, το φορολογικό, το ιδιωτικό χρέος, το στεγαστικό, το δημογραφικό, η κλιματική αλλαγή, κ.ά. Ούτε οι καιροί, ούτε οι πολιτικές δυνάμεις, ούτε η ίδια η κοινωνία μένουν στάσιμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τη μόνη ανταγωνιστική δύναμη προς τη ΝΔ», τονίζει ο Νίκος Παππάς

– Αρκετοί κρίνουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως λειτουργεί με όρους lifestyle, αφήνοντας εκτός την πολιτική. Εσείς τι πιστεύετε;

Η προσπάθεια να επικοινωνηθούν οι θέσεις μας σε όλα τα τμήματα του εκλογικού σώματος είναι αυτονόητη. Η πλειονότητα των παρεμβάσεων -και στα social media- αφορά στις πολύ καίριες και ουσιαστικές προτάσεις μας και στην κριτική μας προς την κυβέρνηση. Ήταν lifestyle η ανάδειξη των προτάσεών μας για την ακρίβεια και το φορολογικό, που θα ανακουφίσουν τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα; Ήταν lifestyle η ανάδειξη του εγκλήματος των Τεμπών και της πολιτικής απάτης Μητσοτάκη με τη φέτα και την ακρίβεια; Ήταν lifestyle το ταξίδι στην Παλαιστίνη; Ήταν lifestyle η παρουσία στο ευρωπαϊκό συνέδριο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ΓΣΕΒΕΕ, από όπου καταγγείλαμε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν λάβει δάνεια μόνο 7 πολύ μικρές επιχειρήσεις; Αναφέρομαι στις παρεμβάσεις των τελευταίων ημερών. Πριν από αρκετά χρόνια, ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου να επικοινωνούμε με νεαρότερες ηλικίες μέσω του Instagram, όταν το μέσο δεν ήταν διαδεδομένο στους μεγαλύτερους και ήταν σχεδόν «απαγορευμένο» για πολιτικούς. Οι αναρτήσεις και τα stories μας, που επικοινωνούσαν θέματα και πολιτικές μας για τις νέες τεχνολογίες, τη διαστημική στρατηγική της χώρας, την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών, ήταν πιο κοντά σε αυτές τις ηλικίες. Νομίζω δεν κάναμε λάθος. Θα ήταν ασυνεπές ως προς τον ρόλο μας να περιμένουμε τον κόσμο να έρθει να μας βρει. Εμείς οφείλουμε να τον προσεγγίσουμε, ακόμα και αν τον βρίσκουμε στο Instagram και στο TikTok, στις ποικίλου ύφους εκπομπές της τηλεόρασης και του YouTube.

– Τι πρέπει να αλλάξετε, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει και πάλι κόμμα εξουσίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τη μόνη ανταγωνιστική δύναμη προς τη ΝΔ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επαναβεβαιώσει τη θέση μας ως κόμμα εξουσίας. Η εμβάθυνση της επικοινωνίας μας με την κοινωνία, η διαβούλευση με τους φορείς ενδιάμεσης κοινωνικής εκπροσώπησης, η παραγωγή πολιτικής και προτάσεων υπέρ των ασθενέστερων και των μεσαίων οικονομικά στρωμάτων, η συνέχιση της διεύρυνσης που σταμάτησε μετά το 2019, η οργανωτική μας ανασυγκρότηση είναι βήματα που πρέπει να κάνουμε. Χρειάζεται ακόμα πολλή και πυκνή δουλειά.

– Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα για να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας και γιατί δεν το κάνει η κυβέρνηση για να γίνει αρεστή στους πολίτες, ειδικά τώρα που πηγαίνουμε σε εκλογές;

Ο μηδενισμός του ΦΠΑ στα τρόφιμα θα έριχνε τον πληθωρισμό τροφίμων, όπου μήνα παρά μήνα παίρνουμε το ευρωπαϊκό. Το έκαναν η Κύπρος και η Πορτογαλία και έριξαν τον σχετικό δείκτη στο 1,2% και 0,3%, αντίστοιχα. Άλλα μέτρα είναι η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, η θέσπιση πλαφόν μεικτού κέρδους στα διυλιστήρια, στην ενέργεια και στη χονδρική και τη λιανική. Η φορολόγηση των υπερκερδών του 2023 και η αξιοποίηση των υπερπλεονασμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ (αποτελέσματα 2022 και 2023 μαζί με τις εκτιμήσεις για το 2024), μπορούν να «χρηματοδοτήσουν» τις παρεμβάσεις, αλλά η ΝΔ τις αρνήθηκε ως επιλογές. Παρότι υπάρχουν οι πηγές και οι κατευθύνσεις της Κομισιόν, παρότι τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο τετράμηνο του 2024 υπερέβησαν τον στόχο κατά 2 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται οποιαδήποτε παρέμβαση. Έχει αποχωρήσει επισήμως από τη συζήτηση των αναγκαίων μέτρων, αφού πρώτα η κοστολόγηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους απέδειξε ότι οι προτάσεις μας είναι εφαρμόσιμες. Η ΝΔ διατηρεί ψηλά τον ΦΠΑ και τους φόρους για να αιμοδοτούν υπερπλεονάσματα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Το έχει πει, άλλωστε, και ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θέλουν να μειωθεί ο ΦΠΑ για να μην αυξηθεί η κατανάλωση στα τρόφιμα. Αυτό το ομολόγησε ωμά ο κ. Χατζηδάκης.

Ο Νίκος Παππάς μίλησε στον διευθυντή σύνταξης του Newsbeast, Βίκτωρα Μοντζέλλι

– Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να έχουν γυρίσει την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της πολιτικής και της φορολόγησης που ασκήθηκε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής σας. Δεν είναι σχήμα οξύμωρο να εμπιστεύονται δεξιές πολιτικές και όχι την Αριστερά;

Βρισκόμαστε στο 2024, στον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξαπατήθηκαν από τους δεξιούς πολιτικούς και υπομένουν τα πάνδεινα από τις δεξιές πολιτικές. Δεν συμφωνώ με την ανάλυση που λέει ότι ο κόσμος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχει σήμερα κλειστά τα αυτιά του στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ίσα ίσα. Έχουμε αποδείξει ότι οι θέσεις μας είναι μακριά από τα μεταμνημονιακά απόνερα και καταστάσεις κατά τις οποίες ο εξωτερικός καταναγκασμός επέβαλε δύσκολες πολιτικές. Υπάρχουν καλές σχέσεις και ισχυρή συνεργασία και του τομέα μας και των αρμόδιων τμημάτων του κόμματος με τους εκπροσώπους των ΜμΕ. Δικές τους θέσεις ενσωματώνουμε στο πρόγραμμα, δικά τους προβλήματα θα επιλύσουμε ως κυβέρνηση αύριο.

– Αυτά που σας ενώνουν με το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη Νέα Αριστερά δεν είναι περισσότερα από αυτά που σας χωρίζουν; Στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά που έχει ανοίξει και αναμένεται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, απουσιάζει το πρόσωπο ή απουσιάζουν οι προτάσεις;

Όταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έτεινε χέρι προοδευτικής συνεργασίας, κάποιοι γυρνούσαν την πλάτη. Είτε διότι, όπως το ΠΑΣΟΚ, έχουν καταστεί φυτώριο στελεχών τα οποία, με ευκολία, παίρνει ο κ. Μητσοτάκης στο κόμμα του, είτε διότι, όπως το ΚΚΕ, έχουν αποφασίσει να απουσιάζουν όταν δίνεται η ευκαιρία στην Αριστερά να διεκδικήσει και να κερδίσει τη διακυβέρνηση. Όταν μετεκλογικά ετέθη το ζήτημα και η ανάγκη του προοδευτικού αναχώματος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι ίδιοι και κάποιοι ακόμα κοίταξαν πώς θα ενισχύσουν ή θα στήσουν δικά τους βιλαέτια. Εμείς ποτέ δεν υψώσαμε τοίχο στις προοδευτικές δυνάμεις. Αυτό που απουσιάζει, για να αναφερθώ στο δεύτερο ερώτημά σας, είναι μια προοδευτική πολιτική χωρίς εκπτώσεις, μια συνεργασία που θα βάζει πάνω από όλα τις ανάγκες του λαού. Δεν γίνεται, για παράδειγμα, να σηκώνουμε το θέμα της αποκρατικοποίησης των μετοχών που κατέχει το δημόσιο στις τράπεζες και να μετράμε απουσίες. Δεν γίνεται να στήνουμε στον τοίχο τον κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και να καταγράφουμε αμήχανες πρωτοβουλίες. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, με παρουσίες και προτάσεις, με μια προτεραιοποίηση των αναγκαίων προοδευτικών παρεμβάσεων και ο λαός θα δείξει τον δρόμο των αναγκαίων κινήσεων.

– Τι αποτέλεσμα προσδοκάτε στις ευρωεκλογές;

Στις 9 Ιουνίου θα κριθούν δύο στρατηγικές. Η πρώτη της ΝΔ, που δεν ακουμπά τα υπερκέρδη, δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, δεν διανέμει τα υπερπλεονάσματα. Η στρατηγική που απαξιώνει τον εργαζόμενο και εξαθλιώνει τη μεσαία τάξη. Η δεύτερη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που προβλέπει μείωση του ΦΠΑ και μηδενισμό του στα βασικά αγαθά, μείωση του ΕΦΚ, φορολόγηση των υπερκερδών και αξιοποίηση των υπερπλεονασμάτων. Η πολιτική που έχει στο επίκεντρο την εργασία και την υγιή επιχειρηματικότητα, τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνία και την οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης «κόβει» τη φέτα στη μέση. Εμείς ας του κόψουμε τον βήχα μια και καλή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό