20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: Γιατί στρέφει το όπλο του κατά του Κ. Μητσοτάκη – Το μήνυμα στο ΠαΣοΚ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, μια μέρα μετά τη σχεδόν πανηγυρική πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση των οργάνων του κόμματος, τα βλέμματα στράφηκαν στον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα είχε η τοποθέτησή του ένα άλλον τόνο από αυτόν της προηγούμενης μέρας, που καταγραφόταν από τις τηλεοπτικές κάμερες; Θα έδινε μια πρόβλεψη, μια εκτίμηση για τις νέες κάλπες,  θα έλεγε μια ατάκα ενισχυτική του αέρα αισιοδοξίας που πνέει στη Χαριλάου Τρικούπη, στις οργανώσεις και τη βάση της παράταξης;

«Να μην λέμε τέτοια πράγματα»

Η αρχική τοποθέτηση και οι παρεμβάσεις του κ. Ανδρουλάκη στη συνεδρίαση που κράτησε περί τις 2,5 ώρες περιγράφονται  από τα μέλη του οργάνου ως «προσγειωμένες», «χωρίς στοιχεία έπαρσης». «Να μην λέμε τέτοια πράγματα» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει στα στελέχη του κόμματος που βιάζονται να βαφτίσουν το ΠαΣοΚ, αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει ότι στην προσπάθεια του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, «δεν υπάρχει ταβάνι» και θέλει το ΠαΣοΚ να δώσει το στίγμα «μιας αξιόπιστης αντιπολίτευσης». Το αν θα είναι αξιωματική θα το αποφασίσουν οι πολίτες. Άλλωστε οι εκλογές του Ιουνίου, παρά την κρισιμότητά τους δεν είναι παρά ένας σταθμός μιας πορείας η οποία εκτιμάται ότι θα είναι ανοδική. Το βλέμμα μας, δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης είναι στραμμένο στις εθνικές εκλογές. Είναι, όμως και «στην Αυτοδιοίκηση, στα κινήματα, φτάνει μέχρι τις Ευρωεκλογές της επόμενης χρονιάς» όπως τόνισε.

Στις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη αλλά και σε αυτές των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου υπήρξε έντονη κριτική στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει στρέψει τα πυρά του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη «που απέδειξε ότι δεν σέβεται τους φόρους του ελληνικού λαού μοιράζοντας δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις με πελατειακό τρόπο την περίοδο της πανδημίας», που «πρόσθεσε 50 δισεκατομμύρια στο δημόσιο χρέος», που «έκανε τα ελληνικά νοικοκυριά τρίτα, από το τέλος, σε αγοραστική δύναμη στην ΕΕ». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν άφησε ασχολίαστη και τη δήλωση στήριξης του Φαήλου Κρανιδιώτη στον Κ. Μητσοτάκη. ««Η στήριξη Κρανιδιώτη στη ΝΔ είναι το ξεγύμνωμα του τυχοδιωκτισμού του συστήματος Μητσοτάκη» ανέφερε.

Τι κρύβουν οι επιθέσεις στον  Μητσοτάκη

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της αντιπαράθεσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η εξήγηση είναι απλή. Θέλει, σταδιακά, να ενισχύσει την αίσθηση ότι το ΠαΣοΚ μπορεί να αποτελέσει, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ανάχωμα στην πολιτική κυριαρχία της ΝΔ.  «Ζητώ  από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη, για να είμαστε εμείς η ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα αντιμετωπίσει τη συντήρηση και τη στασιμότητα, που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη» είναι το μήνυμά του προς το εκλογικό σώμα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση μπορεί να υπάρξει μια επιστροφή κεντρώων ψηφοφόρων που στις εκλογές του Μαΐου ψήφισαν τη ΝΔ. Σε αυτό το κεντρώο κοινό απευθύνεται το μήνυμα ότι  πως το αίτημα του ΠαΣοΚ  για αλλαγή δεν σημαίνει άλμα στο κενό, ούτε επικίνδυνους πειραματισμούς μακριά από τα πραγματικά δεδομένα της εποχής. «Αν έπρεπε να το πω με δυο λέξεις, θα έλεγα: Αλλαγή με ασφάλεια για τον κάθε πολίτη» τόνισε στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Ωστόσο, κοινή εκτίμηση είναι ότι η μεγάλη δεξαμενή για το ΠαΣοΚ βρίσκεται στα αριστερά του. Στους «προοδευτικούς πολίτες» που παραμένουν στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες για να αποκτήσει η χώρα αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που θα μπορεί να αντιμετωπίσει ευθέως τη συντήρηση με προγραμματικό λόγο» τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης. Στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτού του κόσμου δεν υπάρχει διάθεση αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως μεταδίδει η Χαριλάου Τρικούπη, «ότι δεν θα απαντάμε όταν μας προκαλούν».

Το μήνυμα στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ

«Αυτό το ΠαΣοΚ το έφτιαξαν οι νέοι, και θα το μεγαλώσουν ξανά οι νέοι, όπως έγινε στα ιδρυτικά μας χρόνια. Ως κίνημα και όχι ως κόμμα». Στις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη υπάρχει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος. «Αλλαγής φρουράς και τρόπου λειτουργίας». Σε αυτό το πλαίσιο, της αλλαγής φρουράς, που ενισχύει η εικόνα μιας ανανεωμένης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εντάσσεται και η απόφαση του κ. Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε πολλές μάχες και πρέπει σε αυτές, χωρίς κομματικό κριτήριο, αλλά μόνο κοινωνικό -αξιοπρέπεια, αξιοκρατία, διαφάνεια- να αγκαλιάσουμε όλους τους δημοκράτες, όλους τους προοδευτικούς Έλληνες να έρθουν ξανά στο κίνημά μας. Και αυτοί που το ψήφιζαν παλαιότερα, αλλά και οι νέοι άνθρωποι. Ανοικτό κίνημα, χωρίς στεγανά είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν επετηρίδες για τους λίγους. Δεν υπάρχουν επετηρίδες ούτε φέουδα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ανοικτό κίνημα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που έχουν κοινές αγωνίες με τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία» ήταν το μήνυμα του κ. Ανδρουλάκη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό