21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νέο ρεκόρ ο Nasdaq μετά τις δηλώσεις Πάουελ ότι η Fed δεν θα αυξήσει…

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει νέο ρεκόρ μετά τις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.

Μιλώντας σήμερα σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ο πρόεδρος της Fed επανέλαβε την πεποίθηση του ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά. 

“Δεν θα αυξήσουμε τα επιτόκια προληπτικά επειδή φοβόμαστε την ενδεχόμενη εμφάνιση του πληθωρισμού. Θα περιμένουμε για αποδείξεις πραγματικού πληθωρισμού ή άλλων ανισορροπιών”, ανέφερε ο Πάουελ. 

O κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι η πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού πάνω από τον επίσημο στόχο του 2% έχει έρθει από κατηγορίες όπως τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, “που επηρεάζονται άμεσα από το άνοιγμα της οικονομίας”. “Είναι κατηγορίες που περιμένουμε να σταματήσουν να σημειώνουν άνοδο και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν”, ανέφερε.

Αυτή είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του επικεφαλής της Fed από την προηγούμενη Τετάρτη όταν ο Πάουελ ανακοίνωσε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να συζητούν την σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων τίτλων που πραγματοποιεί η τράπεζα για την τόνωση της ανάπτυξης.  

Η Fed ανακοίνωσε παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα ότι περιμένει να πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η ραγδαία άνοδος του πληθωρισμού τους τελευταίους μήνες την υποχρεώνει να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο στην σύσφιξη της πολιτικής της. 

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 68,61 μονάδες ή 0,20% και έκλεισε στις 33.945,58 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 21,65 μονάδες ή 0,51% στις 4.246,44 μονάδες. O τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 111,79 μονάδες ή 0,79% στις 14.253,27 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Nike με κέρδη 2,40 δολ. ή σε ποσοστό 1,85% στα 132,48 δολ. και ακολούθησαν Home Depot στα 312,71 δολ. με άνοδο 1,66% και Apple με κέρδη 1,27% στα 133,98 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Merck (-0,73%), Boeing (-0,61%) και  Salesforce.com (-0,56%).

Ο πρόεδρος της New York Fed, John Williams δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμα αρκετά μακριά καθώς η Federal Reserve αρχίζει να συζητά την συρρίκνωση του προγράμματος των αγορών ομολόγων,

“Αυτό είναι ακόμα αρκετά μακριά στο μέλλον”, δήλωσε ο Williams για τις αυξήσεις των επιτοκίων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg Television. “Αυτή την στιγμή, νομίζω η προσοχή είναι στη συρρίκνωση του προγράμματος αγορών ομολόγων”. 

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει δρομολογήσει  έρευνα για να αξιολογήσει αν η Google εμπλέκεται σε συμπεριφορά που είναι αντίθετη προς τον ανταγωνισμό.  

Η Delta Air Lines φέρεται να εξετάζει να προσλάβει περισσότερους από 1.000 πιλότους μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Reuters και Bloomberg καθώς περιμένει σημαντική ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια το επόμενο έτος.

Η επιχείρηση συμβούλων Korn Ferry ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ για το δ’ τρίμηνο χρήσης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και έδωσε αισιόδοξες προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο.

Η GameStop ανακοίνωσε ότι πρόσφερε 5 εκατ. μετοχές για να αντλήσει περίπου 1,126 δισ. δολ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό