28.9 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέο ράλι στη Wall, που “αγνόησε” την αύξηση επιτοκίων και εστίασε στην…

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ράλι επιδόθηκαν για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να προσθέτει άλλες 518 μονάδες σήμερα μετά τις 600 εχθές και τον Nasdaq να σημειώνει νέο “άλμα”, παρά την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve μετά από τρία και πλέον χρόνια.

Παρότι η ανακοίνωση της Fed ότι αυξάνει κατά 25 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της αύξησε τη μεταβλητότητα στην αμερικανική αγορά, στέλνοντας μάλιστα πρόσκαιρα τον δείκτη των blue chips σε αρνητικό έδαφος, οι αγοραστές ανασυγκροτήθηκαν πολύ γρήγορα στέλνοντας τους δείκτες να κλείσουν στα υψηλά ημέρας.

Η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της στο εύρος του 0,25%-0,50% σήμερα, ενώ έδειξε άλλες έξι αυξήσεις επιτοκίων το τρέχον έτος, με στόχο το επιτόκιό της να διαμορφωθεί στο 1,9% μέχρι το τέλος του 2022, και τρεις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων το 2023, με το επιτόκιο να φτάνει στο 2,8%, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που σκαρφάλωσε σε υψηλά 40 ετών τον προηγούμενο μήνα. Επίσης, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σε προσεχή συνεδρίασή της τη μείωση του ισολογισμού της, με τον Πάουελ να επισημαίνει ότι η αρχή θα μπορούσε να γίνει τον Μάιο, εξηγώντας ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν αυξηθεί.

Αν και ο πιο επιθετικός τόνος της Fed ανησύχησε πρόσκαιρα τους επενδυτές, η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει τις κινήσεις αυτές της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, κι έτσι οι αγοραστές επανήλθαν στο ταμπλό, επιλέγοντας να επικεντρωθούν στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης που διαφαίνεται, αντλώντας επιπλέον ώθηση και από την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου.

Ο βασικός καταλύτης της ανοδικής αντίδρασης, πάντως, σήμερα ήταν οι αναφορές για πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και το φως που διαφαίνεται στην άκρη του τούνελ για μια διπλωματική λύση στην Ουκρανία. Ελπίδες που πυροδότησε το δημοσίευμα των Financial Times ότι οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά ένα ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του.

Την αισιοδοξία για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία ενέτειναν και οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών έχουν γίνει “πιο ρεαλιστικές”, καθώς και οι αναφορές για ενδεχόμενη συνάντηση του Ουκρανού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τις προσεχείς ημέρες.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η απόφαση του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας να δεσμευτεί ότι θα κρατήσει σταθερές τις αγορές, οδηγώντας σε ράλι τους κινεζικούς δείκτες. Η απόφαση αυτή ακολούθησε ένα διήμερο βαριών απωλειών που κόστισε συνολικά περίπου $1,5 τρισ. στην κινεζική αγορά.  

Δείκτες – Στατιστικά 

Έτσι, παρά την έντονη μεταβλητότητα, οι δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης στα υψηλά ημέρας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones παρότι πρόσκαιρα βρέθηκε στο “κόκκινο” κατρακυλώντας έως τις 33.391,24 μονάδες μετά την ανακοίνωση της Fed, επέστρεψε δυναμικά και ανέκτησε μάλιστα το επίπεδο των 34.000 μονάδων, καταγράφοντας “άλμα” 518 μονάδων ή 1,55% στις 34.063,10 μονάδες. 

Ισχυρά κέρδη σημείωσε και ο ευρύτερος S&P 500, που πρόσθεσε 95,50  μονάδες ή 2,24% και έκλεισε στις 4.357,95 μονάδες. Νέο “άλμα” κατέγραψε και ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος έκλεισε σχεδόν 488 μονάδες ή 3,77%υψηλότερα στις 13.436,55 μονάδες, σημειώνοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του από τις 4 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips, 20 έκλεισαν με κέρδη και μόλις 10 με πτώση. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Boeing με +5,06%, Nike με +4,85% και Salesforce με +4,81%, ενώ τις υψηλότερες απώλειες “έγραψαν” οι Walgreens Boots Alliance (-1,64%), Johnson & Johnson (-0,92%) και Merk (-0,66%).

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν και τον Φεβρουάριο, αν και ο ρυθμός της ανόδου επιβράδυνε μετά το “άλμα” του Ιανουαρίου σε μια ένδειξη ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους εν μέσω της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού που πλήττει την αγοραστική τους δύναμη. 

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% μετά το άλμα του Ιανουαρίου κατά 4,9% με βάση τα ανοδικά αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Η αρχική μέτρηση ήταν για αύξηση 3,8% τον Ιανουάριο. 

Χωρίς τις πωλήσεις βενζίνης, οι πωλήσεις υποχώρησαν 0,2% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία τα οποία δεν είναι προσαρμοσμένα για τον πληθωρισμό. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για αύξηση των πωλήσεων κατά 0,4% από τον προηγούμενο μήνα.  

Παράλληλα, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκε 1,4% το Φεβρουάριο, τροφοδοτώντας εκ νέου τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό που ήδη βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal έκαναν λόγο για άνοδο 1,6%.  

Το κόστος του πετρελαίου σκαρφάλωσε 8,1% το Φεβρουάριο, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στις τιμές εισαγωγών. Χωρίς τα καύσιμα οι τιμές αυξήθηκαν 0,8%. 

Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταγράφουν συνολική άνοδο 10,9%. 

Παράλληλα, οι τιμές εξαγωγών σημείωσαν άλμα 3% το Φεβρουάριο – τη μεγαλύτερη στην ιστορία – και ενισχύονται 16,6% το τελευταίο έτος.  

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό