14.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέο πακέτο παροχών ετοιμάζει η κυβέρνηση: Τι θα περιλαμβάνει

Ειδήσεις Ελλάδα

Ασφαλής εκτίμηση για το ύψος του ακόμη δεν μπορεί να γίνει, η μόνη βεβαιότητα είναι όπως επαναλαμβάνει ο Χρήστος Σταικούρας ότι δημοσιονομικός χώρος έχει αρχίσει να σχηματίζεται.

Xρυσόστομος Τσούφης

Στο 3ο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να πει πόσο περίπου δημοσιονομικό χώρο θα έχει δημιουργήσει και πού θα τον κατευθύνει λίγο πριν τις εκλογές.

Ασφαλής εκτίμηση για το ύψος του ακόμη δεν μπορεί να γίνει, η μόνη βεβαιότητα είναι όπως επαναλαμβάνει ο Χρήστος Σταικούρας ότι δημοσιονομικός χώρος έχει αρχίσει να σχηματίζεται.  

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η νούμερο 1 ανησυχία της κυβέρνησης είναι η ακρίβεια στο ράφι γεγονός που βάζει στο τραπέζι των προεκλογικών αυτή τη φορά παροχών μια επανάληψη της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα του 2022.

Σκέψεις υπάρχουν και για μια – προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – που θα συνοδεύσει την τρίτη τους τελευταίους 16 μήνες αύξηση του κατώτατου μισθού και θα την καταστήσει πιο….εύπεπτη για τους εργοδότες.

Ο πρωθυπουργός πάντως δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι πολλές φορές η κυβέρνηση έχει εκπλήξει με μέτρα που δεν ανήκαν στις ….δημοσιογραφικές λίστες.  

Το ύψος του δημοσιονομικού χώρου θα εξαρτηθεί από 3 παράγοντες.  

Ο πρώτος είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι αρκετά καλύτερο από το έλλειμμα 1,5% που εκτιμά το ΥΠΟΙΚ καθώς μένει να εισπραχθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και η τελευταία δόση των Anfa’s.

Αναμένεται επίσης, τον Μάρτιο βέβαια, και η αναθεώρηση του ΑΕΠ προς τα πάνω. 

Ο δεύτερος παράγοντας έχει να κάνει με τις τιμές στο φυσικό αέριο οι οποίες παραμένουν στην περιοχή των 65-67€/Mwh.

Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός είναι δομημένος σε μια τιμή 120€, αυτό σημαίνει ότι αν όλο αυτό συνεχιστεί τότε ένα μεγάλο κομμάτι – αν όχι όλο – από τα 600εκατ€ που έχει βάλει στην άκρη η κυβέρνηση, θα είναι διαθέσιμο για άλλες ….χρήσεις.  

Τρίτος παράγων εξίσου, σημαντικός, τα έσοδα από τον τουρισμό με τις προκρατήσεις έως τώρα να προοιωνίζονται μια ακόμη εξαιρετική χρονιά.  

Αυτό που είναι σίγουρο ότι δεν θα γίνει προεκλογικά είναι μια μείωση στους έμμεσους φόρους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία ένα τέτοιο προσωρινό μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ..κοστίζει και δεν φτάνει στους καταναλωτές.  

Μετά όμως τις εκλογές κι εκτός πλαισίου κρίσης ακρίβειας τα πράγματα είναι διαφορετικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ουσία την προανήγγειλε και της έδωσε μόνιμα χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.  

Στο προεκλογικό πρόγραμμα αναμένεται ακόμη να βρίσκονται μεταξύ άλλων: 

Η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 
Η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος 
Η σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων  
Η μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων 
Μείωση της προκαταβολής φόρου 
Παρεμβάσεις στη φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων 
Αλλαγές στη φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών 
Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο από το 2024 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό