22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέο εγχειρίδιο του Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων Δεοντολογίας για επαγγελματίες λογιστές (IESBA)

Ειδήσεις Ελλάδα

ΕΛΤΕelte.org.gr/

Στις 30 Αυγούστου δημοσιεύθηκε από το Συμβουλίου Διεθνών Προτύπων Δεοντολογίας για Επαγγελματίες Λογιστές (International Ethics Standards Board for Accountants – IESBA) η έκδοση 2024 του Εγχειρίδιου Κώδικα Δεοντολογίας για Επαγγελματίες Λογιστές (συμπεριλαμβανομένων και των Διεθνών Προτύπων Ανεξαρτησίας) (2024 Handbook of the International Code of Ethics for Professional Accountants (including International Independence Standards)). Το Εγχειρίδιο αυτό αντικαθιστά την έκδοση του 2023 και εισάγει τα παρακάτω:

– Τις αναθεωρήσεις που σχετίζονται με τον ορισμό της «οντότητας δημοσίου συμφέροντος / ενδιαφέροντος», ο οποίος μεταξύ άλλων θεμάτων, προσδιορίζει μια ευρύτερη λίστα υποχρεωτικών κατηγοριών οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος / ενδιαφέροντος, περιλαμβάνοντας τη νέα κατηγορία «δημοσίως διαπραγματεύσιμη οντότητα» (“publicly traded entity”), αντικαθιστώντας την κατηγορία «εισηγμένη οντότητα» (“listed entity”). Ο αναθεωρημένος ορισμός της οντότητας δημοσίου συμφέροντος / ενδιαφέροντος και οι σχετικές διατάξεις θα τεθούν σε εφαρμογή για ελέγχους χρηματοοικονομικών καταστάσεων για περιόδους που ξεκινούν από τη 15η Δεκεμβρίου 2024 και μετέπειτα.

– Μεταβολές στους ορισμούς του «πελάτη ελέγχου» (“audit client”) και του «πελάτη ελέγχου ομίλου» ((“group audit client”), στο Γλωσσάριο που προκύπτουν από τις εγκεκριμένες αναθεωρήσεις στους ορισμούς της εισηγμένης οντότητας και της οντότητας δημοσίου συμφέροντος / ενδιαφέροντος. Οι αναθεωρημένοι ορισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή για ελέγχους χρηματοοικονομικών καταστάσεων για περιόδους που ξεκινούν από τη 15η Δεκεμβρίου 2024 και μετέπειτα.

– Διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας που σχετίζονται με την τεχνολογία. Οι σχετιζόμενες με την τεχνολογία διατάξεις των Ενοτήτων 1 και 3 τίθενται σε εφαρμογή την 15η Δεκεμβρίου 2024 ενώ οι σχετιζόμενες με την τεχνολογία διατάξεις της Ενότητας 4Α τίθενται σε εφαρμογή για ελέγχους και επισκοπήσεις χρηματοοικονομικών καταστάσεων για περιόδους που ξεκινούν από τη 15η Δεκεμβρίου 2024 και μετέπειτα.

Το Εγχειρίδιο 2024 περιλαμβάνει στο τέλος τις εγκεκριμένες από το IESBA αναθεωρήσεις στον Κώδικα που καθορίζει το «Φορολογικό Σχεδιασμό και Συναφείς Υπηρεσίες» (Tax Planning and Related Services) που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τον Ιούνιο του 2025.

Το Εγχειρίδιο 2024 του IESBA διατίθεται δωρεάν σε μορφή PDF για λήψη από τον ανωτέρω σύνδεσμο.

 Ο εντεταλμένος ελεγκτής της ΕΛΤΕΠέτρος Μενέξης

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό