20.8 C
Athens
Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέος σεισμός στο Άγιο Όρος μεγέθους 3,5 Ρίχτερ

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέος σεισμός καταγράφηκε στην περιοχή του Αγίου Όρους. Το απόγευμα της Δευτέρας (23/9) έγινε σεισμός 3,5 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται ανατολικά της Ουρανούπολης.

Σύμφωνα με τη αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης είναι τα εξής:

Χρόνος Γέννησης [GMT] : 23/09/2024 14:29:55.35Μέγεθος : 3.5Γεωγραφικό Πλάτος [°N] : 40.291Γεωγραφικό Μήκος [°E] : 24.1072Εστιακό Βάθος [km] : 13.5Τοποθεσία : 11 Χλμ. ΑΝΑ της Ουρανούπολης 

Σημειώνεται ότι την Κυριακή (22/9) είχαν γίνει διαδοχικές δονήσεις στην ίδια περιοχή.  Ειδικότερα, ο πρώτος σεισμός ήταν της τάξης των 4,6 Ρίχτερ ενώ επτά λεπτά αργότερα καταγράφηκε μια επίσης ισχυρή δόνηση 3,9 Ρίχτερ 12 χιλιόμετρα ανατολικά – νοτιοανατολικά Ουρανούπολης.

Αν και πιο αισθητές, δεν ήταν οι μοναδικές δονήσεις που ανησύχησαν τους σεισμολόγους, καθώς, στις 12:14 σημειώθηκε μικρότερης έντασης 2,6 Ρίχτερ, στις 12:03 μια των 3,2 Ρίχτερ, στις 11:53 των 2,6 Ρίχτερ και στις 11:47 μια ακόμη των 4,1 Ρίχτερ.

Γεωδυναμικό Ινστιτουτο

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους, το ρήγμα από το οποίο προέρχονται οι δονήσεις και συνδέεται εμμέσως με εκείνο της Ανατολίας (είναι εγκάρσιο σ’ αυτό) δεν μπορεί να δώσει πολύ ισχυρότερους σεισμούς από αυτούς που καταγράφονται έως τώρα.

Γεωδυναμικό Ινστιτουτο

Ωστόσο, με δεδομένη την έντονη δραστηριότητα από τα μέσα του καλοκαιριού, πριν από 15 ημέρες έγινε συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου στην αντιπεριφέρεια της Χαλκιδικής και στο πλαίσιο των μέτρων που ελήφθησαν, δύο σχολεία που δεν είχαν ελεγχθεί πλήρως μετεγκαταστάθηκαν, ενώ το ίδιο έγινε και με δύο δημόσιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερη προσοχή πάντως, συστήνεται στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Ορους για τις πιο παλιές μονές, αν και θεωρείται ότι είναι ανθεκτικές.

Ανησυχία από τους σεισμολόγους

Ο Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο halkidikinews.gr, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «σπάσει» το ρήγμα αυτό με έναν σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, οπότε οι κάτοικοι και ιδιαίτερα οι μοναχοί στις κοντινές περιοχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

«Έχουμε μια φάση νέας διέγερσης στο συγκεκριμένο νέο ρήγμα. Μπορεί η ακολουθία να σβήσει έστω και μετά από κάποιους μήνες, δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος σεισμός, ο οποίος θα σπάσει όλο το μήκος αυτού του ρήγματος. Και επειδή αυτός θα έχει ένα μέγεθος που μπορεί να ξεπεράσει το 5,5 και να φθάσει κοντά στο 6, τα μέτρα ετοιμότητας στις κοντινές περιοχές πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ» υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και στο δεύτερο «πόδι» που είναι απέναντι δεν κινδυνεύουν από κάτι τέτοιο. «Όμως οι πιο κοντινές περιοχές όπως είναι η Ουρανούπολη, οριακά μέχρι την Αμμουλιανή και τα Νέα Ρόδα και κυρίως οι μονές του Αγίου Όρους θα πρέπει να είναι σε μία εγρήγορση και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν παλιά κτίρια που έχουν προβλήματα» συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του, γράφοντας σχετικά «Η περιοχή του σεισμού βρίσκεται σε διέγερση από τα τέλη Μαΐου. Ο σημερινός ήταν ο μεγαλύτερος της ακολουθίας. Παρατείνεται η επιφυλακτικότητα που από καιρό έχω εκφράσει.»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό