32.2 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Νέες απώλειες, με αυξημένες πιέσεις στις τράπεζες

Ειδήσεις Ελλάδα

Πλώρη για την 4η διαδοχική αρνητική συνεδρίαση έχει βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δίνει «μάχη» για να υπερασπιστεί τις στηρίξεις των 1.436 μονάδων -χωρίς ιδιαίτερα επιτυχία μέχρι στιγμής.

Η ελληνική αγορά, έτσι, οδεύει ολοταχώς προς μία αρνητική εβδομάδα και έναν καθοδικό Μάιο, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά το ρητό «Sell in May», κάτι το οποίο βλέπουμε να ισχύει και στο εξωτερικό.

Σήμερα, στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν αφενός το rebalancing των δεικτών του MSCI, το οποίο αναμένεται να εκτοξεύσει τον τζίρο, αφετέρου τον χρησμό του Fitch, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναβαθμίσει το outlook.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,55% και διαμορφώνεται στις 1.431,94 μονάδες, χάνοντας περίπου οκτώ μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.439,91 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε εννέα μονάδες (από 1.431,53 έως 1.440,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 45 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,6 εκατ. ευρώ αφορά προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διολισθαίνει κάτω των 8 ευρώ για πρώτη φορά από τις 2 Μαΐου. Alpha, Πειραιώς, ΟΤΕ και Motor Oil ακολουθούν στο -1%. Από την άλλη πλευρά, η Cenergy «πετά» στο +3,5% και επιστρέφει στα ιστορικά υψηλά των 9 ευρώ, ενώ ο ΟΛΠ εκτινάσσεται άνω του +5%.

Χρηματιστήριο: Ράλι 6% για τον ΟΛΠ – Η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 2,5 μηνών

Νέες απώλειες στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης δίνει συνέχεια στην πλαγιο-καθοδική κίνηση των τελευταίων ημερών, με αποτέλεσμα να υποχωρεί στο -1,38% και τις 1.240 μονάδες.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας περιορίζεται στο -1,95% και τα 7,9612 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ακολουθεί στο -0,95% και το 1,56 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώνεται στο -0,94% και τα 3,596 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο -1,47% και τα 2,005 ευρώ.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,72% και 3.457 μονάδες), οι μετοχές των ΟΤΕ και Motor Oil χάνουν από 1%, με τις ΕΥΔΑΠ και Jumbo να αναδιπλώνονται επίσης κατά 1%. Ελεγχόμενες πιέσεις ασκούνται, παράλληλα στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, Lamda και Autohellas, οι οποίες συρρικνώνονται έως κατά 0,8%. Αντίθετα, η μετοχή της Cenergy αναρριχάται κατά 3,3% και επιστρέφει κοντά στα ιστορικά υψηλά των 9 ευρώ. Η μετοχή της Viohalco, δε, έπεται στο +0,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,27% και 4.053 μονάδες), η μετοχή του ΟΛΠ ξεχωρίζει θετικά στο +5,77% και τα 25,6 ευρώ, χάρη στα ανθεκτικά μεγέθη του α’ τριμήνου. Η μετοχή της Intralot, από την πλευρά της, διευρύνεται κατά 2,5% και ανέρχεται στο 1,13 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lavipharm συρρικνώνεται κατά 1,5%. Πέριξ του 1% υποχωρούν και οι μετοχές των Κρι Κρι, ΑΒΑΞ, Premia.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 41 μετοχές κινούνται ανοδικά, 55 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,1 δισ. ευρώ.

Xρηματιστήριο: Τα 27 deals που αλλάζουν τον χάρτη της αγοράς

Αρνητική μεταβολή σε εβδομάδα & μήνα

Μια αισθητά αρνητική εβδομάδα ολοκληρώνεται σήμερα (31/5) για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει διολισθήσει στην περιοχή των 1.440 μονάδων, απέχοντας περίπου 4% από τις πρόσφατες κορυφές των 1.502 μονάδων (υψηλό 13 ετών).

Η ενεργοποίηση των πωλητών, ως απόρροια της ανάγκης για κατοχύρωση των μεγάλων κερδών της τελευταίας περιόδου αλλά και ως αποτέλεσμα της έντονης μεταβλητότητας στο εξωτερικό, φαίνεται ότι έχει επηρεάσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εδώ και κάποιες ημέρες, βλέπουμε την ελληνική αγορά να ακολουθεί μια πλαγιο-καθοδική κίνηση, αγνοώντας αφενός τα ανθεκτικά θεμελιώδη μεγέθη, αφετέρου τις ζωηρές επιχειρηματικές εξελίξεις,

Σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της HellasFin, οι επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη τοποθετούνται στις 1.436 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών. Όσον αφορά τον «200άρη», ο οποίος σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη τάση, βρίσκεται στις 1.327 μονάδες.

Σήμερα, εκτός από κλείσιμο εβδομάδας έχουμε και κλείσιμο Μαΐου, με το τελευταίο 10ήμερο να ανατρέπει την ανοδική πορεία των πρώτων 20 ημερών (έφθασε έως τις 1.502 μονάδες). Κάπως έτσι, το συνολικό πρόσημο του μήνα οδεύει προς οριακά αρνητικό, σηματοδοτώντας τον δεύτερο πτωτικό μήνα του έτους.

Από πλευράς εταιρικών εξελίξεων, εντός της ημέρας θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ για την έγκριση της επιστροφής κεφαλαίου προς τους μετόχους, ενώ Intralot και Austriacard δημοσιεύουν τα τριμηνιαία μεγέθη. Όσον αφορά τη Noval Properties, σήμερα ολοκληρώνεται η αρχική δημόσια προσφορά, η οποία έχει ως στόχο την άντληση 52 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος της συνεδρίασης, δε, θα λάβει χώρα το καθιερωμένο rebalancing στους δείκτες του MSCI, εκτινάσσοντας τον τζίρο των συναλλαγών. Το βράδυ, παράλληλα, ο οίκος Fitch πρόκειται να δημοσιεύσει το νέο report για την αξιολόγηση της Ελλάδας, με την αγορά να προσδοκά την επιβεβαίωση του «ΒΒΒ-» (επενδυτική βαθμίδα), αλλά και την αναβάθμιση του οutlook σε θετικό.

Στασιμότητα και αναμονή στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, τα οποία έδειξαν επιτάχυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή στο 2,6% για τον Μάιο. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να αναιρέσει την προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου μείωση των επιτοκίων. Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 μένει σταθερός στις 516 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική αγορά βρίσκεται εν αναμονή της δημοσίευσης του δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών -ένας από τους πλέον αγαπημένους της Federal Reserve, ο οποίος διαδραματίζει καίριο ρόλο στις αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων. Υπό αυτό το πρίσμα, τα futures των δεικτών της Wall Street κινούνται οριακά καθοδικά.

Στο Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Η αδυναμία της Alpha, οι σταθερές αγορές της ΔΕΗ και το «κόκκινο» σερί της ΑΒΑΞ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό