26.5 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Νέα Mercedes-Benz CLE – Με στιλ και ουσία!

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Mercedes-Benz προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην επένδυση που οφείλει να κάνει για το αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον της και την διατήρηση μίας ολοκληρωμένης αλλά απαλλαγμένης από οτιδήποτε περιττό γκάμας θερμικών μοντέλων που θα της εξασφαλίσει την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη που αναζητά. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η νέα Mercedes-Benz CLE που λανσάρεται ως ο έμμεσος αντικαταστάτης των C-Class Coupe και E-Class Coupe, χρησιμοποιεί την MRA αρχιτεκτονικής και μοιράζεται αρκετά κοινά μέρη τόσο με την 5η γενιά της C-Class όσο και με την πιο πρόσφατη, 6η γενιά της E-Class.

Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα όμως: η νέα CLE δεν είναι ούτε μία τρίθυρη C-Class, ούτε μία τρίθυρη E-Class. Καταρχάς, με μήκος που αγγίζει τα 4.85 μέτρα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την απερχόμενη C-Class Coupe και ελάχιστα μικρότερη από την E-Class Coupe ενώ το μεταξόνιο των 2.865 χιλιοστών είναιν ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό της C-Class Coupe και σημαντικά μικρότερο από αυτό της E-Class Coupe. Είναι λίγο μπερδεμένη η κατάσταση αλλά αν πρέπει να κρατήσεις κάτι, ας είναι ότι η CLE είναι μεγαλύτερη από τον ανταγωνισμό – βλ. BMW 4 Series και Audi A5.

Αν δεν μπερδεύτηκες ακόμα, να σημειώσουμε ότι όσον αφορά στο design η CLE μοιράζεται περισσότερα κοινά με τη νέα C-Class ωστόσο διαθέτει στοιχεία που την διαφοροποιούν αισθητά, όπως ο κοντός πρόβολος εμπρός και ο μεγαλύτερος πίσω, οι μεγάλοι θόλοι, το μακρύ καπό με τα χαρακτηριστικά διπλά φουσκώματα, η έντονα κεκλιμμένη οροφή με τις φαρδιές πίσω κολώνες, οι πόρτες με τα παράθυρα που δεν διαθέτουν πλαίσιο και φυσικά, τα νέα φωτιστικά σώματα που χαρίζουν έναν πιο επιθετικό, πιο σπορ χαρακτήρα.

Το εσωτερικό από την άλλη μοιάζει να προέρχεται απευθείας από την C-Class με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 11.9 ιντσών να συνδυάζεται με μία μεγάλη οθόνη αφής που είναι τοποθετημένη κάθετα και υπό κλίση στην κεντρική κονσόλα και χρησιμοποιείται βεβαίως για τον χειρισμό του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης. Τα καθίσματα όμως είναι ολοκαίνουρια και ειδικά για την CLE και ενσωματώνουν δύο ηχεία στο ύψος των προσκέφαλων ως μέρος του premium ηχοσυστήματος της Burmester. Για πρώτη φορά σε Mercedes δε, η ανάκλιση των καθισμάτων γίνεται με ένα καλαίσθητο κομμάτι δέρμα που “ξεκλειδώνει” τον μηχανισμό παρέχοντας πρόσβαση στο πίσω μέρος. Η CLE υιοθετεί μία 2+2 διάταξη και σύμφωνα με τα στοιχεία της Mercedes είναι σημαντικά πιο ευρύχωρη από την C-Class Coupe αλλά όχι εξίσου ευρύχωρη με την E-Class Coupe οπότε κάποιου είδους συμβιβασμός είναι απαραίτητος. Ο χώρος που προσφέρει το πορτ-μπαγκάζ δε, έχει χωρητικότητα 420 λίτρων που περιέργως είναι ελαφρώς μικρότερο ως νούμερο από την BMW 4 Series!

Τέλος, τα μηχανικά. Όπως είπαμε, η Mercedes-Benz CLE βασίζεται στην MRA αρχιτεκτονική και χρησιμοποιεί μία διάταξη με 4 συνδέσμους για την εμπρός ανάρτηση και μία με 5 συνδέσμους για την πίσω που μειώνουν την απόσταση από το έδαφος σε σύγκριση με την sedan κατά 15 χιλιοστά. Η γερμανική εταιρία προσφέρει τρία διαφορετικά set-ups στους πελάτες με την ανάρτηση που είναι προσανατολισμένη στην άνεση να ανήκει στον standard εξοπλισμό, μία με περισσότερο σπορ χαρακτηριστικά να είναι διαθέσιμη προαιρετικά και το σύστημα Dynamic Body Control με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα χαρακτηριστικά και το σύστημα τετραδιεύθυνσης στην κορυφή της γκάμας.

Αρχικά, η CLE θα είναι διαθέσιμη με μία πλήρη γκάμα ήπια υβριδικών κινητήρων που αποτελείται από έναν πετρελαιοκινητήρα, δύο 4-κύλινδρους βενζινοκινητήρες και έναν 6-κύλινδρο βενζινοκινητήρα. Η CLE 220d λοιπόν εξοπλίζεται με έναν δίλιτρο turbodiesel που είναι ικανός για 200 ίππους και 440 Nm ροπής, η CLE 200 έχει έναν δίλιτρο βενζινοκινητήρα 204 ίππων και 320 Nm ροπής, η CLE 300 διαθέτει την αναβαθμισμένη εκδοχή του ίδιου κινητήρα με 258 ίππους και 400 Nm ροπής και η κορυφαία μέχρι στιγμής, CLE 450 κινείται χάρη σε έναν τρίλιτρο, εξακύλινδρο εν σειρά με 381 ίππους και 500 Nm ροπής. Όλοι τους συνδυάζονται με το ίδιο, ήπια υβριδικό σύστημα με την ενσωματωμένη γεννήτρια-μίζα (ISG) που προσφέρει 23 ίππους και 200 Nm ροπής επιπλέον για σύντομο χρονικό διάστημα όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και όλοι τους συνδυάζονται με το ίδιο 9-τάχυτο, αυτόματο κιβώτιο.

Η CLE 200 μπορεί να συνδυαστεί και με το γνωστό τετρακίνησης 4Matic της εταιρίας, που είναι standard στις CLE 300 και CLE 450. Αργότερα θα προστεθούν στην γκάμα τόσο η plug-in υβριδική έκδοση όσο και οι AMG αν και ακόμα δεν έχουμε ούτε πληροφορίες, ούτε χρονοδιάγραμμα γι’ αυτές. Όπως αργότερα θα έρθει και η CLE Cabriolet την οποία πάντως δεν κρύβει η Mercedes καθώς συμμετείχε στην φωτογράφιση και… υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό