22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα όπλα λέιζερ για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην επιτυχή εξουδετέρωση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) μέσω όπλου λέιζερ (Solid State Laser- Technology Maturation Lase Weapon System Demonstrator- LWSD MK 2 MOD 0) προέβη το αμερικανικό πολεμικό USS Portland στις 16 Μαΐου.

Το LWSD είναι ένα οπλικό σύστημα λέιζερ υψηλής ενέργειας που αναπτύχθηκε από το Office of Naval Research και εγκαταστάθηκε στο Portland για επίδειξη στη θάλασσα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, η επιχειρησιακή ανάπτυξη του LWSD σε πλοίο του στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού αποτελεί την πρώτη εφαρμογή σε επίπεδο συστήματος ενός λέιζερ τέτοιας κατηγορίας. Το σύστημα αναπτύχθηκε από τη Northrop Grumman.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσει όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας (DEW), μεταξύ των οποίων και λέιζερ, από τη δεκαετία του 1960. Τα DEW ορίζονται ως ηλεκτρομαγνητικά συστήματα ικανά για τη μετατροπή χημικής ή ηλεκτρικής ενέργειας σε εκπεμπόμενη ενέργεια και την εστίασή της σε έναν στόχο, με αποτέλεσμα την πρόκληση φυσικής ζημιάς που υποβαθμίζει και εξουδετερώνει τον στόχο. Η απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αποτελεί αυξανόμενο λόγο προβληματισμού για τις ένοπλες δυνάμεις πολλών χωρών παγκοσμίως.

Πέραν των όπλων του αμερικανικού ναυτικού, το Forbes αναφέρει πως η US Air Force Special Operations Command (AFSOC) ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει δοκιμές βολών με όπλο λέιζερ υψηλής ισχύος από αεροσκάφος AC-130J το 2022. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος (AC-130J Ghostrider) είναι ένα τροποποιημένο C-130 που φέρει βαρύ οπλισμό, μεταξύ του οποίου πυροβόλα 105 και 30 χιλιοστών, κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους, ώστε να λειτουργεί ως «ιπτάμενη κανονιοφόρος», πλήττοντας με βαριά πυρά στόχους εδάφους. Η AFSOC δουλεύει πάνω στον εξοπλισμό του με όπλα λέιζερ εδώ και πέντε χρόνια, σε συνεργασία με το Naval Surface Warfare Center.

Όσον αφορά στη χρησιμότητα ενός τέτοιου μέσου, σύμφωνα με το Forbes το λέιζερ που δοκιμάζεται στο Ghostrider είναι των 60 kilowatts, ικανό να καταστρέφει εχθρικά drones ή πυραύλους και να προκαλεί ζημιές σε μικρά σκάφη- αλλά δεν είναι αυτός ο ρόλος του AC-130J, που ήδη είναι επαρκώς οπλισμένο για τους σκοπούς του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θεωρείται πως τέτοιου είδους αεροσκάφη με όπλα λέιζερ θα χρησιμοποιούνταν για συγκαλυμμένες επιχειρήσεις, καθώς; η ακτίνα είναι αόρατη και αθόρυβη και επιτρέπει υψηλή ακρίβεια πλήγματος: Για παράδειγμα, χτυπώντας τη νύχτα και από μεγάλη απόσταση ένα Ghostrider δεν θα γινόταν αντιληπτό σε μια επιχείρηση εναντίον πχ ραντάρ, εγκαταστάσεων τηλεπικοινωνιών, αποθηκών καυσίμων ή προσβολής πυραύλων στις βάσεις εκτόξευσής τους- χωρίς επίσης να αφήνει ίχνη όπως θραύσματα βλημάτων/ πυραύλων ή ενδείξεις για την κατεύθυνση από την οποία προήλθε η επίθεση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό