29 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα Υόρκη: Ο Μητσοτάκης στρώνει το χαλί για ηλικιακό όριο στη χρήση των social media

Ειδήσεις Ελλάδα

Το κουμπί του παγκόσμιου συναγερμού για την αλόγιστη και μανιώδη χρήση των social media  από τους ανήλικους αλλά και τους εφήβους «πάτησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στις προκλήσεις, τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που δημιουργούν οι αστείρευτες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης που όμως πλέον βρίσκονται στα άπληστα χέρια συγκεκριμένων κολοσσών της τεχνολογίας

Το παράδειγμα της Αυστραλίας 

«Καθημερινά, παιδιά σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε περιεχόμενο που επιδεινώνει τα αισθήματα μοναξιάς και προάγει μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς. Συχνά οι έφηβοί μας παρασύρονται σε εξτρεμιστικούς θαλάμους αντήχησης (eco-chambers). Ο σχολικός εκφοβισμός, που κάποτε περιοριζόταν στον πραγματικό κόσμο, έχει τώρα τον ψηφιακό του δίδυμο. Ακολουθεί τα παιδιά στο σπίτι από το σχολείο και εκδηλώνεται μέσα από τα τηλέφωνα και τα tablet στα υπνοδωμάτιά τους» είπε ο πρωθυπουργός προειδοποιώντας πως οι αλγόριθμοι των μέσω κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν και ενισχύονται διαρκώς από την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

«Αναρίθμητες μελέτες έχουν δείξει ότι η εκτεταμένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συνδέεται με κατάθλιψη, αισθήματα απομόνωσης, στέρηση ύπνου και εθισμό. Οι εγκέφαλοι των παιδιών μας «επαναπρογραμματίζονται» και η ανάπτυξή τους αλλάζει σε σχεδόν αδιανόητο βαθμό. Παρόλα αυτά, δεν κάνουμε τίποτα ή κάνουμε πολύ λίγα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επικαλούμενος το παράδειγμα της Αυστραλίας έδειξε με σαφήνεια ότι είναι στις προθέσεις του να εξετάσει τις δυνατότητες να υπάρξει ένα ανάλογο θεσμικό πλαίσιο και στην Ελλάδα. 

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επικροτώ πρωτοβουλίες όπως αυτή που ανακοίνωσε η Αυστραλία για τη θέσπιση ηλικιακού κριτηρίου στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τεχνολογίες επαλήθευσης της ηλικίας που δεν μπορούν να παρακαμφθούν. Και άλλοι θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του πρωθυπουργού ο οποίος μάλιστα κάλεσε τις εταιρείες τεχνολογίας να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στα διεθνή και θεσμικά φόρα προκειμένου να αναλάβουν δράσεις για την ασφάλεια έναντι των κερδών. 

«Εάν δεν το κάνουν, ρεαλιστικές λύσεις όπως η απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία μας -απαγόρευση που η Ελλάδα εφάρμοσε από φέτος- θα συμπληρωθούν από σκληρότερες ρυθμιστικές απαντήσεις. Η ψηφιακή τεχνολογία δεν διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία που πρέπει να λειτουργεί βάσει κανονισμών υγείας και ασφάλειας. Η γενική αρχή, ο χρυσός κανόνας, είναι ένας και απαράλλαχτος: μην κάνεις κακό» προσέθεσε… 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό