21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Νέα τεχνική για την απομάκρυνση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Ειδήσεις Ελλάδα

Επιστήμονες σε ένα από τα κορυφαία ερευνητικά εργαστήρια της χώρας ανακάλυψαν έναν φθηνό τρόπο δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, σύμφωνα με το CNBC.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι βιομηχανικές διεργασίες ευθύνονται για το 31% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το 27%, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς στο βιβλίο του για το κλίμα, επισκιάζοντας το 16% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχεται από τον τομέα των μεταφορών.

Η νέα τεχνική που ανακαλύφθηκε από το Εθνικό Εργαστήριο Βορειοδυτικού Ειρηνικού κοστίζει 39 δολάρια ανά μετρικό τόνο και είναι η φθηνότερη τεχνική για αυτού του είδους τη δέσμευση άνθρακα που έχει αναφερθεί ποτέ σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Για λόγους σύγκρισης, η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα κοστίζει 57 δολάρια ανά μετρικό τόνο με τη χρήση της σημερινής σύγχρονης τεχνολογίας, αναφέρει το PNNL.

Θα ήταν ακόμη φθηνότερα αν μπορούσαμε να μεταβούμε σε 100% καθαρή ενέργεια και δεν χρειαζόταν να απομακρύνουμε καθόλου το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό στη σημερινή παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με την Casie Dason, η οποία διαχειρίζεται τις εργασίες της PNNL για τη διαχείριση του διοξειδίου του άνθρακα.

Ακόμη και αν το ηλεκτρικό δίκτυο τροφοδοτούνταν κυρίως από τον άνεμο και την ηλιακή ενέργεια, θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν μονάδες φυσικού αερίου για τη διατήρηση της σταθερότητας του δικτύου, ή για την παροχή εφεδρικής ενέργειας όταν ο άνεμος δεν φυσάει ή ο ήλιος δεν λάμπει, δήλωσε η Dason.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι βιομηχανικές διεργασίες, όπως η παραγωγή σιδήρου, χάλυβα, τσιμέντου, λιπασμάτων, χαρτοπολτού και χαρτιού και η βιοενέργεια, θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τη νέα αυτή τεχνική. Επιστήμονες και επιχειρηματίες εργάζονται σε πιο πράσινους τρόπους παραγωγής τσιμέντου και χάλυβα, για παράδειγμα, αλλά αυτοί δεν είναι σε κλίμακα, δήλωσε ο Dason στο CNBC.

«Έχουμε την τεχνολογία για να είμαστε σε θέση να δεσμεύσουμε το διοξείδιο του άνθρακα από αυτές τις βιομηχανικές σημειακές πηγές. Και το να καθόμαστε και να περιμένουμε 20 χρόνια μέχρι να έχουμε την τεχνολογία χάλυβα επόμενης γενιάς που δεν παράγει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν έχει νόημα», δήλωσε ο Dason στο CNBC.

Η τεχνική του PNNL απομακρύνει το διοξείδιο του άνθρακα στην πηγή, αντί να το απορροφά από τον αέρα. Η τεχνική της απορρόφησης του υπάρχοντος CO2 από τον αέρα είναι γνωστή ως άμεση δέσμευση άνθρακα και αποτελεί παράδειγμα της ελβετικής εταιρείας Climeworks. Η άμεση δέσμευση του αέρα μπορεί να είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι υπάρχει ήδη τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά είναι πολύ πιο ακριβή από την αφαίρεση του CO2 στην πηγή, όπως κάνει το PNNL – η άμεση δέσμευση του αέρα που κάνει η Climeworks κοστίζει «αρκετές εκατοντάδες δολάρια» ανά τόνο, δήλωσε εκπρόσωπος στο CNBC.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό