23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νέα συμφωνία της Αργεντινής με το ΔΝΤ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Αργεντινή έχει εξασφαλίσει νέα συμφωνία με το ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση ενός πακέτου διάσωσης που έχει σπάσει το ρεκόρ των 57 δισ. δολαρίων και θα ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη συμφωνία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αλμπέρτο ​​Φερνάντες.

«Υποφέραμε με ένα πρόβλημα και τώρα έχουμε μια λύση», είπε ο Φερνάντες σε μια ομιλία του προς το έθνος. «Θα μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η συμφωνία», είπε.

Ο πρόεδρος έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το τι είχε συμφωνηθεί με το ΔΝΤ που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Η ανακοίνωσή του ακολουθεί μια τεταμένη εβδομάδα συνομιλιών ενόψει της πληρωμής 700 εκατομμυρίων δολαρίων που η Αργεντινή οφείλει στο ΔΝΤ, η οποία λήγει αργότερα σήμερα.

Οι αγορές χαιρέτησαν την ανακοίνωση στις αρχές της διαπραγμάτευσης, με τα κρατικά ομόλογα που λήγουν το 2030 να σκαρφαλώνουν στα 33,2 σεντς για το δολάριο, από 2,5 σεντς, τη μεγαλύτερη αύξηση μιας ημέρας από την έκδοση των χαρτονομισμάτων.

Αν και η πλήρης συμφωνία για μια συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από την Ουάσιγκτον, το προσωπικό του ΔΝΤ σχεδιάζει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού σε μια άτυπη συνεδρίαση σήμερα, σύμφωνα με άτομα που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία για το πότε η Αργεντινή θα εξισορροπήσει τον πρωτογενή προϋπολογισμό της επιτεύχθηκε χθες, η οποία θεωρείται βασικό βήμα για την επαναδιαπραγμάτευση άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εκκρεμές χρέος.

Οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο, όπου η αντιπολίτευση της Αργεντινής σημείωσε μεγάλα κέρδη στις εκλογές πέρυσι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Financial Times

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό