24.8 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Νέα στελέχη και έξαρση της Covid-19 το καλοκαίρι – Πώς θα προστατευτούμε

Ειδήσεις Ελλάδα

Αν και η παρακολούθηση της εξέλιξης της Covid-19 έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια –καταγράφονται μόνο οι νοσηλείες και οι θάνατοι– τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα δείχνουν μικρή αλλά σαφή έξαρση του κορωνοϊού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιστημονικά δεδομένα για την έξαρση του κορωνοϊού

Σχεδόν διπλάσιες λοιμώξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ανέφερε πρόσφατα ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών), στις ΗΠΑ η συχνότητα των νέων λοιμώξεων άγγιξε το 7% από 5%. Στη πολιτεία της Φλόριντα χαρακτηριστικά δύο νοσοκομειακά συστήματα υγείας, το Lee Health System και το NHC, αναφέρουν 392 και 210 περιστατικά από 259 και 92 αντίστοιχα την ίδια εβδομάδα του προηγούμενου χρόνου.

Επίσης, το WastewaterSCAN του Πανεπιστημίου του Stanford που καταγράφει την παρουσία του κορωνοϊού στα λύματα αναφέρει ότι το νέο καλοκαιρινό κύμα του ιού ξεκίνησε μερικές εβδομάδες νωρίτερα.

Που οφείλεται η αυξημένη συχνότητα περιστατικών Covid-19

Σύμφωνα, επίσης, με το CDC, υπεύθυνα για την έξαρση των περιστατικών είναι τα νέα στελέχη KP.3 και KP.2, που ευθύνονται για το 33 και 21% των νέων λοιμώξεων στις ΗΠΑ. Τα στελέχη αυτά είναι υποστελέχη του JN.1 που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και ανήκουν στην ομάδα FLiRT που μπορούν να μολύνουν ακόμα και αν υπάρχει πρότερη ανοσία.

Επιπλέον ένα άλλο νέο στέλεχος, το LB.1 ευθύνεται για το 18% του συνόλου των νέων λοιμώξεων.

Πώς εξηγείται το φαινόμενο

«Η Covid-19 έχει επιδείξει μια έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως λόγω αύξησης των μετακινήσεων», εξηγεί ο Δρ Iahn Gonsenjauser του Lee Health System. «Επίσης τα νέα στελέχη μεταδίδονται πιο γρήγορα από τα στελέχη που προηγήθηκαν», συμπληρώνει.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Δρ Jay Varma CMO της φαρμακευτικής SIGA Technologies, «καλοκαιρινές εξάρσεις μπορεί να οφείλονται και στη συχνότητα μετάλλαξης του ιού, ενώ περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η υγρασία επιδρούν στη μετάδοση, όπως γίνεται σε όλους τους ιούς του αναπνευστικού.»

Σε αυξημένη επαγρύπνηση η Ευρώπη

Τα καλά νέα είναι ότι τα νέα στελέχη δεν προκαλούν σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πυρετός, βήχας και ερεθισμένος λαιμός. Σε κάποιους ασθενείς μπορεί να προκαλέσουν απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ωστόσο, καλούν τις αρχές των ευρωπαϊκών χωρών σε επαγρύπνηση για την Covid-19. Εφιστούν την προσοχή κυρίως σε άτομα ηλικίας 65 και άνω, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο.

Ποια μέτρα προστασίας ενδείκνυνται;

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στην Ελλάδα προτείνει τον ετήσιο εμβολιασμό για όλες τις ευπαθείς ομάδες και ειδικά στα άτομα των 60-65 ετών, ενώ οι πολύ ευπαθείς ομάδες θα χρειαστούν και δεύτερη δόση.

Παράλληλα, η Moderna ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει νέο κοινό εμβόλιο Covid-19 και γρίπης.

Για να μειωθούν οι πιθανότητες καλοκαιρινής μόλυνσης ισχύουν όλα τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. Αν βρίσκεστε σε χώρο με συνωστισμό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μάσκα υψηλής προστασίας. Αν έχετε συμπτώματα κρυώματος θα πρέπει να κάνετε rapid test.

Όπως αναφέρει ο Δρ Jay Varma «η γνώση ότι μπορεί να έχουμε εκτεθεί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μετάδοσης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό