24.8 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Νέα πώληση drones «ψήνει» ο Ερντογάν στη Σερβία

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Σερβία ήταν η δεύτερη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του στα Βαλκάνια. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε συνάντηση σε εξαιρετικά καλό κλίμα με τον Σέρβο ομόλογο του Αλεξάνταρ Βούτσιτς με στόχο να αναθερμάνουν τις σχέσεις των δυο χωρών οι οποίες κατά καιρούς έχουν περάσει αρκετά σκαμπανεβάσματα, με αφορμή τις κινήσεις της Άγκυρας να εξοπλίσει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το Κόσσοβο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου των δυο ηγετών, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να σημειώνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, αλλά και των επικεφαλής των αμυντικών βιομηχανιών προκειμένου να διερευνηθεί το έδαφος για τους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας που μπορεί να υπάρχει συνεργασία.

«Εμείς, ως Τουρκία και Σερβία, πρέπει να κάνουμε κάθε βήμα χέρι-χέρι. Αυτό το βήμα είναι η δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανίας ανάμεσά μας που βασίζεται στη διασφάλιση της διατήρησης της ειρήνης. Για το σκοπό αυτό ενώσαμε τα χέρια στη διμερή μας συνάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί, ότι οι διαπραγματεύσεις που θα λάβουν χώρα το επόμενο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε τουρκική και σερβική αντιπροσωπεία θα αφορά την πώληση drones στο Βελιγράδι, μια εξέλιξη που έρχεται στον απόηχο της δωρεάς της Τουρκίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι στην Αλβανία όπως ανακοίνωσε χθες ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

«Οι δυνατότητες της Τουρκίας στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πάρουν φυσικά τη θέση τους στα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτήν την αμυντική βιομηχανία. Όπως ανέφερα σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την αμυντική βιομηχανία, η Σερβία έχει σήμερα τις ευκαιρίες στη διάθεσή της. Έχουμε τις ευκαιρίες στη διάθεσή μας. Θα τα αξιολογήσουμε μαζί ως δύο φίλες χώρες. Γι’ αυτό δώσαμε τα καθήκοντα στους Υπουργούς Εξωτερικών και στους Προέδρους Αμυντικών Βιομηχανιών μας, θα επιτελέσουν το έργο τους και μετά θα συνεχίσουμε να προχωράμε βήμα-βήμα».

Στάζει μέλι ο Βούτσιτς για Ερντογάν: «Σπάνιος άνθρωπος, με παίρνει τηλέφωνο όταν αρρωσταίνει μέλος της οικογένειας μου»

Την ίδια ώρα με τα καλύτερα λόγια αναφέρθηκε ο Σέρβος πρόεδρος σχετικά με τον Τούρκο ομόλογο του τον οποίο αποκάλεσε φίλο του.

Ενώ δίνοντας μια προσωπική διάσταση εκτός πολιτικού πλαισίου ανέφερε: «αν κάποιος στην οικογένειά μου είναι άρρωστος, θα τηλεφωνήσει αμέσως. Τέτοιοι άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι. Στη ζωή μου είναι σχεδόν ανύπαρκτοι».

Ο Αλέξάντερ Βούτσιτς επίσης αφου χαρακτήρισε τη Τουρκία ως τη μεγαλύτερη δύναμη στα Βαλκάνια, στάθηκε στη σημασία της στενότερης αμυντικής συνεργασίας των δυο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό