16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα προσφυγή για τον «στραγγαλισμό» του φιλοκουρδικού κόμματος HDP

Ειδήσεις Ελλάδα

Η πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και -ιδίως- του κυβερνητικού σύμμαχού του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είναι δεδομένη: να περισταλεί με κάθε τρόπο η δραστηριότητα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Έτσι η σημερινή εξέλιξη, να κατατεθεί και πάλι ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου εισαγγελικό αίτημα για «λουκέτο» στο HDP δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Και λέμε πάλι, γιατί η πρόταση του εισαγγελέα είχε κατατεθεί αρχικά τον Μάρτιο ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά είχε επιστραφεί λόγω έλλειψης λεπτομερειών.

Στο πλαίσιο της τελευταίας προσφυγής ζητείται να επιβληθεί πολιτική απαγόρευση σε περίπου 500 μέλη του κόμματος και να μπλοκάρουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του HDP, μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σε γραπτή δήλωσή του ο εισαγγελέας που υπέβαλε το αίτημα, αναφέρει πως το HDP διέπραξε εγκλήματα κατά της ανεξαρτησίας του κράτους και της αδιάσπαστης ενότητάς του με τη χώρα και το λαό.

Από την πλευρά του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δήλωσε πως η δικαστική υπόθεση για το κλείσιμό του λόγω φερόμενων σχέσεών του με μαχητές είναι μια «πολιτική επιχείρηση».

Click4more Τουρκία: Κάλεσμα Ντεμιρτάς στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν απέναντι στον Ερντογάν

Η Περβίν Μπουλντάν, η μία εκ των επικεφαλής του HDP, δήλωσε πως το δικαστικό σώμα θα πρέπει να ερευνήσει πρόσφατες κατηγορίες για διαφθορά μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων μάλλον, παρά να ανοίξει μια υπόθεση σε βάρος του κόμματός της.

«Μπορούμε να δούμε το λάκκο στον οποίο έπεσε το δικαστικό σώμα», δήλωσε η Μπουλντάν μιλώντας σε μέλη του κόμματός της. «Το δικαστικό σώμα που δεν μπορεί να επιτεθεί, δεν επιτίθεται στις εγκληματικές οργανώσεις γίνεται για άλλη μια φορά ασπίδα για τη μαφιόζικη τάξη ξεκινώντας μια υπόθεση για το κλείσιμο του HDP», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία κλεισίματος πολιτικών κομμάτων που θεωρούνται απειλή και έχει στο παρελθόν απαγορεύσει μια σειρά άλλων φιλοκουρδικών κομμάτων.

Σύμφωνα με επικριτές της κυβέρνησης, το δικαστικό σώμα της Τουρκίας βρίσκεται κάτω από την επιρροή της πολιτικής, μια κατηγορία που το κυβερνών κόμμα AKP και οι σύμμαχοί του, του εθνικιστικού κόμματος MHP αρνούνται.

Ο αρχηγός του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει το κλείσιμο του HDP, δήλωσε πως το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει την επιλογή να επιστρέψει και πάλι το κατηγορητήριο.

«Αυτή η αιματηρή και σκοτεινή σελίδα θα πρέπει να κλείσει και να μην ξανανοίξει ποτέ», δήλωσε σήμερα ο Μπαχτσελί απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό