21.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέα μελέτη: Σε αυτές τις δύο ηλικίες γερνάμε απότομα – Τι αλλάζει

Ειδήσεις Ελλάδα

Εάν έχετε παρατηρήσει μια ξαφνική συσσώρευση ρυτίδων, ενοχλήσεις και πόνους ή έχετε μια γενική αίσθηση ότι έχετε μεγαλώσει στη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Aging, η γήρανση δεν φαίνεται να είναι μία αργή, σταθερά εξελισσόμενη διαδικασία. Αντίθετα, συμβαίνει σε τουλάχιστον δύο «εκρήξεις».

Όπως αναφέρει ο Guardian, η μελέτη, η οποία παρακολούθησε χιλιάδες διαφορετικά μόρια σε άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών, εντόπισε δύο μεγάλα «κύματα» αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία των 44 ετών περίπου και ξανά στα 60 έτη.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί ορισμένα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των μυοσκελετικών προβλημάτων και των καρδιαγγειακών παθήσεων αυξάνονται απότομα σε συγκεκριμένες ηλικίες.

«Δεν αλλάζουμε απλώς σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν μερικές πραγματικά δραματικές αλλαγές», δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Σνάιντερ, γενετιστής και διευθυντής του Κέντρου Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Αποδεικνύεται ότι στα μέσα της δεκαετίας των 40 ετών είναι μια εποχή δραματικών αλλαγών, όπως και στις αρχές της δεκαετίας των 60 ετών -και αυτό είναι αλήθεια ανεξάρτητα από την κατηγορία μορίων που μελετάμε», σημείωσε.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η έρευνα παρακολούθησε 108 εθελοντές, οι οποίοι υπέβαλαν δείγματα αίματος και κοπράνων, καθώς και δερματικά, στοματικά και ρινικά επιχρίσματα κάθε λίγους μήνες από ένα έως σχεδόν επτά χρόνια.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν 135.000 διαφορετικά μόρια (RNA, πρωτεΐνες και μεταβολίτες) και μικρόβια (τα βακτήρια, τους ιούς και τους μύκητες που ζουν στα έντερα και στο δέρμα των συμμετεχόντων).

Τα περισσότερα μόρια και μικρόβια δεν αλλάζουν με σταδιακό, χρονολογικό τρόπο. Όταν οι επιστήμονες αναζήτησαν συστάδες μορίων με τις μεγαλύτερες μετατοπίσεις, διαπίστωσαν ότι αυτοί οι μετασχηματισμοί έτειναν να συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι ήταν στα μέσα της δεκαετίας των 40 ετών και στις αρχές της δεκαετίας των 60 ετών.

Το πρώτο κύμα αλλαγών περιελάμβανε μόρια που συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και την ικανότητα μεταβολισμού της καφεΐνης, του αλκοόλ και των λιπιδίων.

Το δεύτερο κύμα αλλαγών περιελάμβανε μόρια που εμπλέκονται στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού, στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και στη λειτουργία των νεφρών. Τα μόρια που συνδέονται με τη γήρανση του δέρματος και των μυών άλλαξαν και στα δύο χρονικά σημεία.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως η αύξηση της άσκησης σε περιόδους πιο γρήγορης απώλειας μυών, τόνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Πιστεύω πολύ ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο ζωής μας όσο είμαστε ακόμα υγιείς», υπογράμμισε ο Μάικλ Σνάιντερ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό