18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα μελέτη διαπιστώνει ποια πουλιά καταλαβαίνουν την έννοια του μηδενός

Ειδήσεις Ελλάδα

Κι όμως, θα σε εκπλήξει το αποτέλεσμα της μελέτης. Δεν πάει ο νους σου ποια πουλιά είναι!

Όσο κι αν τα έχουμε στο μυαλό μας μόνο σαν αρπακτικά, τα κοράκια είναι απίστευτα έξυπνα και ξεχωριστά πουλιά.

Οι ερευνητές έχουν ήδη ανακαλύψει ότι αυτά τα κομψά αλλά πολύ σκοτεινά πουλιά διαθέτουν πρωτογενή ή αισθητηριακή συνείδηση ​​- την ικανότητα που έχουν οι άνθρωποι  να συγχωνεύσουν τις αναμνήσεις δηλαδή να σκέφτονται με όρους του παρελθόντος και του παρόντος-.

Ναι, καλά διάβασες μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Neuroscience επεκτείνει τον πλούτο της γνώσης μας γι’ αυτά τα έξυπνα πλάσματα. Στη μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κοράκια μπορούν να κατανοήσουν την έννοια του μηδέν. Το μηδέν είναι στην πραγματικότητα μια μάλλον πρόσφατη μαθηματική εφεύρεση. Πολλά αρχαία συστήματα αριθμών δεν περιελάμβαναν έναν αριθμό εννοιολογικά ισοδύναμο με το σύγχρονο μηδέν. Αυτό το γεγονός καθιστά  αυτή την ικανότητα που έχει το κοράκι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Τι έδειξε το πείραμα της μελέτης

Στο πείραμά τους, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία, ήξεραν ότι τα κοράκια έχουν ορισμένους νευρώνες που ευαισθητοποιούνται όταν βλέπουν ορισμένες ποσότητες να εμφανίζονται. Μια κουκκίδα πυροδοτεί έναν συγκεκριμένο νευρώνα, δύο κουκκίδες έναν άλλο, τρεις άλλον ένα και ούτω καθεξής. Ήταν επομένως ήδη γνωστό ότι τα κοράκια μπορούσαν να διακρίνουν αυτές τις ποσότητες μεταξύ τους.

Για να ελέγξουν εάν τα κοράκια θα μπορούσαν να κατανοήσουν το μηδέν ως αριθμητική τιμή, οι ερευνητές έδειξαν στα κοράκια δύο οθόνες κουκίδων, κάθε μία από τις οποίες περιείχε μεταξύ του 0 και του 4. Τα κοράκια εκπαιδεύτηκαν για να δείξουν εάν οι δύο οθόνες έδειχναν την ίδια τιμή. Ενώ το έκαναν αυτό, οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Όταν τα κοράκια είδαν «μηδέν» κουκκίδες, ο εγκέφαλός τους πυροδότησε έναν νέο νευρώνα αναγνωρίζοντας αυτή τη νέα «ποσότητα». Μερικές φορές τα πουλιά έκαναν λάθη, προσδιορίζοντας δύο οθόνες που απεικονίζουν την ίδια ποσότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι γάτες γυρνούν ανάσκελα όταν θέλουν να σε χαιρετήσουν

Ο συγγραφέας Andreas Nieder είπε στην IFL Science, «Αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν αναμενόμενο μόνο εάν… τα κοράκια μπορούν να κατανοήσουν το κενό σύνολο ως τη μικρότερη αριθμητική τιμή στη γραμμή αριθμών».  Δεδομένου ότι τα πουλιά στερούνται νεοκορτασμού, όπως αυτά που έχουν οι άνθρωποι και οι πίθηκοι, αυτά τα “Counting Crows” εμπνέουν νέες ερωτήσεις για τους ερευνητές που αναζητούν απαντήσεις σχετικά με την εξέλιξη της πτηνοτροφίας».

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό