18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια από 10% σε 5%

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην Ισπανία θα μειωθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα από 10% σε 5%, ανακοίνωσε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι η σχετική απόφαση θα εγκριθεί το Σάββατο σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

«Η μείωση του ΦΠΑ στον λογαριασμό του ρεύματος από 10% στο 5% θα μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση για όλους τους καταναλωτές – επιχειρήσεις και νοικοκυριά- ανεξάρτητα από το είδος της σύμβασης που έχουν, για να τους προστατεύσουμε από τις επιπτώσεις του πολέμου» τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Πριν έναν χρόνο, η ισπανική κυβέρνηση είχε κάνει το πρώτο βήμα, μειώνοντας τον ΦΠΑ στο ρεύμα από 21% σε 10%.

«Κινούμαστε με βάση την ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισαν κυβερνητικές πηγές στην El Pais. «Λόγω της    οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, της εξέλιξης του πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών της ενέργειας, θεωρούμε σκόπιμο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα» διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου στη Μαδρίτη, η μείωση του συντελεστή από το 21% πριν από την κρίση στο σημερινό 5% αντιπροσωπεύει μια ετήσια εξοικονόμηση για τους καταναλωτές ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι Podemos, πάντως, που συγκυβερνούν με τους σοσιαλιστές στην Ισπανία, ζήτησαν «πολύ πιο γενναία μέτρα» από τη μείωση του ΦΠΑ. «Το μέτρο είναι καλό, αλλά είναι πολύ ανεπαρκές για να προστατεύσει τις οικογένειες από τον πληθωρισμό και για να ανακτήσει η κυβέρνηση την πολιτική πρωτοβουλία» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Podemos, Πάμπλο Ετσενίκε. «Πρέπει να ληφθούν πολύ πιο γενναία μέτρα, όπως επιταγή 300 ευρώ για οικογένειες και κάρτα μεταφοράς 10 ευρώ. Πρέπει επίσης οι μεγάλες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και οι εταιρείες πετρελαίου να πληρώσουν περισσότερους φόρους» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Podemos.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό