19.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Νέα Ζηλανδία: 50.000 εκπαιδευτικοί απεργούν – Αξιώνουν αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Εκπαιδευτικά ιδρύματα, από νηπιαγωγεία ως λύκεια, παραμένουν κλειστά στη Νέα Ζηλανδία σήμερα, όπου 50.000 εκπαιδευτικοί απεργούν για να αξιώσουν αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

«Δεν μπορώ να πληρώσω οδοντίατρο», «πολύ φτωχός για να φέρω καλό βαθμό»: απεργοί με πλακάτ που αναγράφουν συνθήματα όπως αυτά διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα αυτή την ημέρα 24ωρης απεργίας.

Στελέχη συνδικάτων των επαγγελματιών του κλάδου λένε πως η πιο πρόσφατη προσφορά της κυβέρνησης για τις αυξήσεις των μισθών είναι κάτω από τον πληθωρισμό και ότι ο τομέα της εκπαίδευσης βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» εξαιτίας της έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

«Η ποιοτική εκπαίδευση είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», τόνισε ο συνδικαλιστής Κρις Εμπερκρόμπι. «Είναι τραγικό το ότι ως εκπαιδευτικοί βλέπουμε αυτό το δικαίωμα να υπονομεύεται, αργά αλλά σταθερά», πρόσθεσε.

Για τον ίδιο, οι αυξήσεις μισθών και η βελτίωση των συνθηκών εργασίες είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για να συνεχίσει να υπάρχει έμπειρο προσωπικό και για να γίνουν προσλήψεις.

«Θέλουμε το καλύτερο για τους μαθητές μας, αλλά χωρίς αλλαγές του συστήματος δεν μπορούμε να τους το προσφέρουμε», υπερθεμάτισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης της Νέας Ζηλανδίας, ο Μαρκ Πότερ.

Η υπουργός Παιδείας Τζαν Τινέτι δήλωσε πως την απογοήτευσε το γεγονός πως οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να απεργήσουν και πρόσθεσε πως θέλει να δει τη διαφορά να ρυθμίζεται το ταχύτερο δυνατόν.

Τα πρόσφατα δεδομένα για τον πληθωρισμό, που η κυβέρνηση δυσκολεύεται να κρατήσει υπό έλεγχο, εγείρουν φόβους πως θα ενσκήψει ύφεση της οικονομίας στη Νέα Ζηλανδία, όπου το κόστος ζωής έχει μετατραπεί σε μείζον πολιτικό διακύβευμα σε χρονιά εκλογών για το κεντροαριστερό κόμμα των Εργατικών του νέου πρωθυπουργού Κρις Χίπκινς.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό