23.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Νέα εποχή με προσανατολισμό στις ΗΠΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Με το βλέμμα στραμμένο στη διεθνή αγορά και ειδικότερα στην αγορά των ΗΠΑ, η διοίκηση της Cenergy Holdings προχωρά στα επόμενα βήματα, προκειμένου να επιταχύνει το στρατηγικό της σχέδιο.

Στόχος η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα καταστήσουν την εισηγμένη εταιρεία στο ελληνικό και βελγικό χρηματιστήριο αδιαφιλονίκητο ηγέτη στον κλάδο της, στα καλώδια και τους σωλήνες χάλυβα για την αγορά της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, μέσω των θυγατρικών της, με αιχμή του δόρατος την Ελληνικά Καλώδια και τη Σωληνουργεία Κορίνθου.

Όπως τονίζει ο Xavier Bedoret, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cenergy Holdings, «στηριζόμενοι στην επιχειρησιακή αριστεία και την υψηλή ποιότητα, ο κύκλος εργασιών το 2023 έφθασε σε νέα υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας το 1,6 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας (56% αύξηση από τα επίπεδα του 2022) και ένα πολύ ισχυρό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και στους δύο κλάδους.

Θα προσπαθήσουμε να εργαστούμε ακόμα πιο σκληρά για να επιτύχουμε ένα βιομηχανικό αποτύπωμα πιο φιλικό προς το περιβάλλον, να αναπτύξουμε περισσότερο τη νέα πράσινη ενεργειακή εποχή και να διατηρήσουμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας την αξία, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα».

Αύξηση 39% στο εξάμηνο

Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2024, η εταιρεία συνέχισε τις θετικές οικονομικές της επιδόσεις, με αύξηση 39% σε όρους αναπροσαρμοσμένου EBITDA για το πρώτο εξάμηνο του 2024, χάρη στη συμβολή και των δύο τομέων.

Ο τομέας καλωδίων αύξησε την κερδοφορία του, καθώς συνέχισε να εκτελεί με επιτυχία το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, ενώ ο τομέας των σωλήνων χάλυβα, στηριζόμενος στα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους λόγω του μίγματος των έργων που εκτελέστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο, πέτυχε σημαντικά ισχυρότερες επιδόσεις έναντι του 2023.

Δεδομένων της νέων εκτιμήσεων για τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις, το ιστορικά υψηλό επίπεδο του ανεκτέλεστου υπόλοιπου και των θετικών προοπτικών της αγοράς, ο όμιλος θέτει μεσοπρόθεσμες οικονομικές επιδιώξεις που περιλαμβάνουν ισχυρή οργανική αύξηση των πωλήσεων και αναπροσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 380 – 420 εκατ. ευρώ.

Τόσο η Hellenic Cables όσο και η Σωληνουργεία Κορίνθου διατήρησαν την ισχυρή εμπορική τους παρουσία, εξασφαλίζοντας νέες αναθέσεις έργων, που αύξησαν το συνολικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα 3,38 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2024 (31 Δεκεμβρίου 2023: 3,15 δισ. ευρώ).

Η σταθερή ροή έργων αποτυπώνει τον καθοριστικό ρόλο της Hellenic Cables στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης και τροφοδοτεί τα σχέδια για περαιτέρω επέκταση με σκοπό την εξυπηρέτηση της αγοράς, τόσο των υποβρυχίων όσο και των χερσαίων καλωδίων.

Ο τομέας καλωδίων θα συνεχίσει να εκτελεί το ιστορικά υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών του, που αποτελεί, μεσοπρόθεσμα, τον βασικό πυλώνα για τις ισχυρές οικονομικές του προοπτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τομέας πραγματοποίησε το πρώτο εξάμηνο του 2024 συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 105,2 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την επέκταση του εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων στην Κόρινθο και των εργοστασίων χερσαίων καλωδίων στη Θήβα και στον Ελεώνα, καθώς και τη νέα παραγωγική μονάδα στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.

Η Σωληνουργεία Κορίνθου συνεχίζει την προσήλωσή της σε στοχευμένα έργα αγωγών υδρογονανθράκων, δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) αλλά και υδρογόνου, και βελτιώνει την ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια αγορά τεχνολογιών ενεργειακής μετάβασης.

Κοιτώντας μπροστά, η Σωληνουργεία Κορίνθου υπολογίζει ότι η αγορά των αερίων καυσίμων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς θα αποτελέσει το κύριο μεταβατικό καύσιμο και θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε έργα αγωγών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS) και μεσοπρόθεσμα σε έργα υποδομής υδρογόνου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cenergy Holdings, Αλέξη Αλεξίου, «ο όμιλος εισέρχεται πλέον σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης. Οι ισχυρές επιδόσεις τα τελευταία τρίμηνα και η ελκυστική μεσοπρόθεσμη προοπτική, ειδικά στον τομέα των καλωδίων, υποστηρίζουν την πρόσφατη ανακοίνωσή μας να επιταχύνουμε την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας στις ΗΠΑ ταυτόχρονα με την αύξηση κεφαλαίου.

Η αμερικανική αγορά είναι μια μεγάλη και γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά με ελκυστικά χαρακτηριστικά για τον τομέα των καλωδίων, και η απόφαση για επέκταση στις ΗΠΑ αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ομίλου για την επίτευξη κερδοφόρας και βιώσιμης ανάπτυξης, διατηρώντας την προσήλωσή του στην κερδοφορία μέσα από τον σαφή ρόλο που διαθέτει στο νέο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο».

Πράσινο φως στην αύξηση μ/κ έως 200 εκατ.

Το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της κατασκευής εργοστασίου χερσαίων καλωδίων της στο Μέριλαντ στις ΗΠΑ έδωσαν οι μέτοχοι της Cenergy Holdings.

Με τη νέα μονάδα η Cenergy εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει την υπερβάλλουσα ζήτηση από τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ενέργειας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα υπόλοιπα κεφάλαια θα διατεθούν και για βελτιώσεις στις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Προκειται για απόφαση-ορόσημο στην ιστορία της Cenergy Holdings και τη δραστηριοποίησή της στην ενεργειακή αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ειδικότερα, η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας προχώρησε στη χορήγηση εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία θα μπορεί να ασκηθεί μόνο μία φορά εντός περιόδου πέντε ετών από τη δημοσίευση της τροποποίησης του καταστατικού αναφορικά με το εγκεκριμένο κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η Cenergy ανοίγει περαιτέρω τον δρόμο επέκτασής της στη διεθνή αγορά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό