16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα επιχείρηση ανάσυρσης της σορού του αδικοχαμένου ορειβάτη – Ελπίδα «το παράθυρο καιρού»

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα αποστολή με πέντε ορειβάτες έχει ξεκινήσει από την Δευτέρα, 2 Μαΐου προκειμένου να βρουν και να μεταφέρουν τη σορό του Αντώνη Συκάρη, που πέθανε στις 12 Απριλίου στο όρος Νταουλαγκίρι των Ιμαλαΐων, σε σημείο όπου θα προσπαθήσει να προσεγγίσει ελικόπτερο, έτσι ώστε να γίνει ο επαναπατρισμός και η ταφή του ορειβάτη στην Ελλάδα.

Οι προηγούμενες επιχειρήσεις δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα, αφού οι καιρικές συνθήκες στο όρος ήταν άκρως δυσμενείς. Ωστόσο η καλύτερη εικόνα του καιρού έως και αύριο δίνει ελπίδες στην οικογένεια για την ανάσυρση της σορού του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη.

Ο Γιάννης Συκάρης, γιος του αδικοχαμένου αλπινιστή, μιλώντας στο Newsit.gr αναφέρει ότι έχουν δυσκολία στην επικοινωνία με τους ορειβάτες-sherpas που συμμετέχουν στην επιχείρηση. «Από τις 2 Μαΐου ξεκίνησαν οι ορειβάτες την νέα επιχείρηση. Δεν έχουμε νέα τους. Το μόνο που ξέρουμε ως τώρα είναι ότι την Τρίτη έφτασαν στο camp 1 και ακόμα περιμένουμε. Θεωρητικά αυτοί οι ικανότατοι ορειβάτες θα έπρεπε να είχαν ήδη ανέβει και να είχαν φτάσει. Δεν ξέρω τι συμβαίνει και δεν έχουμε κάποιο νέο. Είναι δύσκολη η επικοινωνία».

Μιλάει μάλιστα στο newsit.gr για το λεγόμενο παράθυρο καιρού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει επί της ουσίας στην ολοκλήρωση της μεταφοράς της σορού του πατέρα του σε σημείο όπου θα μπορεί να προσεγγίσει ελικόπτερο. «Μπορεί ο καιρός τώρα να τους βοηθήσει στο να το κάνουν άμεσα και εύκολα. Είναι όμως ζήτημα ότι δεν έχουμε επικοινωνία. Περιμένουμε και θα δούμε. Το θέμα είναι ότι αύριο 6 του μήνα τελειώνει το παράθυρο καιρού οπότε ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να συμβεί ή σήμερα ή αύριο. Το παράθυρο καιρού είναι ότι έχουμε συνέχεια κακό καιρό αλλά για κάποιες μέρες και συγκεκριμένα στην περίπτωση μας από τις 2 έως τις 6 Μαΐου έχει -20 βαθμούς Κελσίου και δεν έχει τόσο μεγάλες ταχύτητες ο αέρας, αντί για 100χλμ/ώρα τώρα η ταχύτητα ανέμου είναι 25χλμ/ώρα. Αλλά ουσιαστικά νέα δεν έχουμε, είναι αρκετά δύσκολο. Τουλάχιστον ελπίζουμε να φτάσουν, να τον βρούνε, να τον πάρουνε και μετά δεν ξέρω αν θα μπορεί και το ελικόπτερο να προσεγγίσει αυτό το σημείο, είναι πολλά τα ζητήματα εφόσον δεν θα έχουμε καλό καιρό τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα ο γιος του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη περιγράφει, μιλώντας και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί για τον επαναπατρισμό της σορού του πατέρα του. «Θεωρητικά όταν μεταφέρουν τη σορό κάτω, θα μεσολαβήσει η πρεσβεία στο Νέο Δελχί στην Ινδία και από εκεί και πέρα φαντάζομαι θα αναλάβει η πρεσβεία μαζί με την ασφαλιστική εταιρεία που είχε ο πατέρας μου».

Η οικογένεια του Αντώνη Συκάρη ενημέρωσε σχετικά με την υπόθεση προσέγγισης της σορού μέσω ανάρτησης στο Facebook.

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν μετά τη 12η Απριλίου στο Dhaulagiri, ματαίωσαν τις προσπάθειες περισυλλογής του σώματος του Αντώνη από το βουνό. Ένα άνοιγμα του καιρού, μας δίνει την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να γίνει πλέον εφικτή η μεταφορά του σώματος του σε ένα σημείο του βουνού που θα επιτρέπει την προσέγγιση από ελικόπτερο, προκειμένου να ακολουθηθεί η διαδικασία επαναπατρισμού. Αποστολή 5 ορειβατών – sherpas με στόχο την προσέγγιση του σημείου όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται το σώμα του, ξεκίνησε προχθές Δευτέρα 2 Μαΐου από το base camp του Dhaulagiri και βρίσκεται μέχρι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ρεπορτάζ Αννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό