22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέα βήματα για το βρετανικό μαχητικό 6ης γενεάς

Ειδήσεις Ελλάδα

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απένειμε συμβόλαιο ύψους 250 εκατ. λιρών για την προώθηση του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του μαχητικού Tempest, που προορίζεται να αποτελέσει το μελλοντικό μαχητικό του Ηνωμένου Βασιλείου. Το συμβόλαιο, το οποίο υπέγραψε η BAE Systems, σηματοδοτεί επίσημα την έναρξη της φάσης αξιολόγησης και concept του προγράμματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης, η συνέχιση της χρηματοδότησης του Tempest υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της όσον αφορά στην πρόοδο και την ωριμότητα του προγράμματος, που έχει σκοπό να «παρέχει τις στρατιωτικές, βιομηχανικές και οικονομικές απαιτήσεις της εθνικής στρατηγικής αεροπορικής μάχης».

Το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη από την Team Tempest, που περιλαμβάνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τη BAE Systems, τη Leonardo UK, την MBDA UK και τη Rolls Royce. Σε συνεργασία με διεθνείς εταίρους, η ομάδα κινείται προς την κατεύθυνση ενός μελλοντικού μαχητικού, καρπού διεθνούς συνεργασίας υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να διασφαλιστεί πως «η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) και οι σύμμαχοί της διατηρούν κορυφαίες, ανεξάρτητες στρατιωτικές δυνατότητες».

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης φάσης του συμβολαίου οι συντελεστές του θα αναπτύξουν μια σειρά από ψηφιακά concepts, ενσωματώνοντας νέα εργαλεία και τεχνικές για τον σχεδιασμό, την αξιολόγηση και τη διαμόρφωση των τελικών απαιτήσεων σχεδιασμού και δυνατοτήτων του αεροσκάφους.

Μεταξύ άλλων, το Tempest προορίζεται να ενσωματώνει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, machine learning και αυτόνομα συστήματα για τους σκοπούς πολεμικών επιχειρήσεων και να έχει τεθεί σε ενεργό υπηρεσία κατά τα μέσα στης επόμενης δεκαετίας.

Σκοπός είναι το αεροσκάφος να ενσωματώνει μια σειρά τεχνολογιών που θα είναι ανώτερες του F-35, με το οποίο προορίζεται να συνυπηρετήσει- κάτι που το εντάσσει στην «έκτη γενιά» μαχητικών, που αυτή τη στιγμή είναι σε στάδιο σχεδιασμού.

Κατά καιρούς έχει αναφερθεί πως μία από τις πιο σημαντικές δυνατότητές του θα είναι η ικανότητα να λειτουργεί τόσο με πιλότο, όσο και χωρίς (ως μη επανδρωμένο). Ακόμη, θα μπορεί να καθοδηγεί σμήνος από drones, αυξάνοντας τόσο την επιβιωσιμότητά του όσο και την απειλή που συνιστά για την εχθρική αεράμυνα. Όσον αφορά στα όπλα του, προορίζεται να περιλαμβάνουν hypersonic πυραύλους (Μαχ 5 και άνω), καθώς και όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, ενώ θα έχει και stealth χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό