14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νέα αύξηση 0,25% στα επιτόκια και «μήνυμα» ότι δεν «τελείωσε ακόμη»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας ενώ έστειλε μήνυμα ότι δεν έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, παρά τον κίνδυνο επιδείνωσης της τραπεζικής κρίσης που έχει αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς ψήφισε ομόφωνα οι αυξήσεις να κινούνται στο εύρος από 4,75% έως 5%, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν τα επιτόκια βρίσκονταν στο απόγειό τους την παραμονή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης μετά από μια σειρά επιθετικών κινήσεων που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022, όταν τα επιτόκια ήταν σχεδόν μηδενικά.

Οι  αξιωματούχοι της Fed παραμένουν σταθερά επικεντρωμένοι στο στόχο τους για μείωση του πληθωρισμού στο 2%, υποδεικνύοντας ότι θεωρούν την άνοδο των τιμών – ειδικά με βάση τα πρόσφατα στοιχεία – ως μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη, από την αναταραχή των τραπεζών.

Ωστόσο, το αυξανόμενο κόστος δανεισμού κινδυνεύει να επιδεινώσει την τραπεζική κρίση, δεδομένου ότι ήταν τα υψηλότερα επιτόκια των κρατικών ομολόγων που προκάλεσαν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και απείλησαν άλλες τράπεζες.

«Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό», απάντησε η Fed στην ανακοίνωσή της μετά από την διήμερη σύσκεψη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα κλείσουν το 2023 περίπου στο 5,1%, αμετάβλητα σε σχέση με τη διάμεση εκτίμησή τους από τον τελευταίο γύρο προβλέψεων τον Δεκέμβριο. Η διάμεση πρόβλεψη για το 2024 αυξήθηκε στο 4,3% από 4,1%.

naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό