14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μ. Ανατολή: Γιατροί μεταναστεύουν γιατί «τρώνε ξύλο» μέσα στα ιατρεία τους

Ειδήσεις Ελλάδα

Έντονα σκέφτονται την μετανάστευση όλο και περισσότεροι γιατροί που δραστηριοποιούνται στη Μέση Ανατολή, καθώς ένα τεράστιο ποσοστό από αυτούς, βιώνουν βία και κακοποίηση στον χώρο εργασίας τους

Σύμφωνα με την DW, από την έναρξη της πανδημίας το 2020, έχουν αυξηθεί οι αναφορές για επιθετικότητα, αλλά και ο αριθμός των γιατρών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Στην κεντρική Αίγυπτο το περασμένο καλοκαίρι, ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε γιατρό και εργαζόμενους σε νοσοκομείο. Σε νοσοκομείο κοντά στο κανάλι του Σουέζ, ο σύζυγος μιας εγκύου γυναίκας προσπάθησε να χτυπήσει τον γυναικολόγο της επειδή το ζευγάρι διαφωνούσε με την πιθανή ημερομηνία γέννησης.

Στη νότια Τυνησία, ασθενείς πέταξαν μια καρέκλα σε μια νεαρή γιατρό του τμήματος επειγόντων περιστατικών, ενώ την ανάγκασαν να κλειδωθεί στο γραφείο της μέχρι να έρθει η αστυνομία.  Το «παράπτωμά» της ήταν ότι είχε πει στον ασθενή να πάει στο τμήμα των εξωτερικών ασθενών και όχι στα επείγοντα.

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, είναι παράδοση οι οικογένειες να συνοδεύουν έναν ασθενή στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι γιατροί αναφέρουν τακτικά απειλές και βία από αυτές τις ομάδες ανθρώπων, εάν ο ασθενής δεν βελτιωθεί!

Μια έρευνα του 2021 σε γιατρούς σε νοσοκομεία της Βαγδάτης διαπίστωσε ότι το 87% από αυτούς είχαν βιώσει λεκτική ή σωματική βία στην εργασία τους τους τελευταίους έξι μήνες. Σχεδόν όλο – το 94% – ήταν από ασθενείς ή τις οικογένειές τους.

Όπου φύγει φύγει

Έρευνες σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Μέση Ανατολή, διαπίστωσαν ότι έως και το 80% των γιατρών και των νοσηλευτών ανέφεραν ότι βίωσαν σωματική ή λεκτική βία κατά την εργασία τους. Οι έρευνες επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι νεότεροι γιατροί, συνήθως αυτοί κάτω των 40 ετών, φέρουν το μεγαλύτερο βάρος αυτού του είδους κακοποίησης στον χώρο εργασίας.

Η πανδημία των τελευταίων 3 ετών, έχει επιδεινώνει και εδώ την κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνα του 2022 που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών, υπήρξε μεγαλύτερη συχνότητα περιστατικών βίας μετά την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη Μέση Ανατολή και στα γύρω έθνη, οι αρχές λένε ότι η πανδημία ήταν το σημείο καμπής, που οδηγεί σε αυξημένη μετανάστευση γιατρών.

Το Αιγυπτιακό Ιατρικό Συνδικάτο ή EMS, το οποίο εκπροσωπεί χιλιάδες γιατρούς, κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των γιατρών που παραιτήθηκαν από τον δημόσιο τομέα της χώρας το 2022 ήταν ο υψηλότερος των τελευταίων επτά ετών. Πέρυσι, 4.261 γιατροί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και υπέβαλαν αίτηση για πιστοποιητικά που θα τους επέτρεπαν να εργαστούν εκτός της χώρας.

Ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος, ή TMA, ανέφερε ότι το 2021, 1.405 ντόπιοι γιατροί ζήτησαν πιστοποιητικά που θα τους επέτρεπαν να υποβάλουν αίτηση για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό. «Γνωρίζετε ότι χάνουμε τους γιατρούς μας που πρέπει να ζουν καθημερινά με τη βία και δεν μπορούν να βρουν ανταμοιβή για τον κόπο τους;» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του TMA, Sebnem Korur Fincanci.

Στην Τυνησία, τα εργατικά συνδικάτα ανέφεραν ότι περίπου 2.700 γιατροί είχαν εγκαταλείψει τη χώρα το 2022, από 800 το 2018, ενώ έρευνες σε νεαρούς Τυνήσιους γιατρούς διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 40% σκέφτεται να φύγει.

Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε ότι σχεδόν το 40% των γιατρών του Λιβάνου είχαν μεταναστεύσει και φέτος οι ιατρικοί σύλλογοι του Λιβάνου ανέφεραν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των υπολοίπων γιατρών σχεδιάζει να φύγει. Παρόμοιες αναφορές γίνονται τακτικά από το Ιράκ, το Μαρόκο, την Ιορδανία, το Ιράν και το Κουβέιτ.

Ωστόσο, αν και ο ορισμός της βίας και της επιθετικότητας στο χώρο εργασίας διαφέρει για κάθε μελέτη, επιστημονικές έρευνες από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι οι επιθέσεις σε γιατρούς και νοσηλευτές είναι κοινές παντού. Πολλοί νέοι γιατροί από τη Μέση Ανατολή θέλουν να εργαστούν στην Ευρώπη ή σε πιο πλούσιες χώρες του Κόλπου. Αλλά και εκεί υπάρχει βία.

Για παράδειγμα, μια έρευνα του 2015 σε Γερμανούς γιατρούς διαπίστωσε ότι το 73% είχε βιώσει «επιθετική συμπεριφορά» το προηγούμενο έτος.

: dw.com

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό