30.6 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Μύθος ή αλήθεια ότι τα καρότα ενισχύουν το φυσικό μαύρισμα;

Ειδήσεις Ελλάδα

Η θερμοκρασία σταδιακά ανεβαίνει, κι εμείς ανυπομονούμε ολοένα και περισσότερο για την πρώτη μας εξόρμηση στην παραλία. Απόλυτος στόχος, όπως άλλωστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, το χρυσαφένιο μαύρισμα της επιδερμίδας μας. Εκτός από σπιτικά «ματζούνια» και τα προϊόντα του εμπορίου που υπόσχονται «θαύματα», πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν η διατροφή και η κατανάλωση συγκεκριμένων λαχανικών όπως τα καρότα, επιταχύνουν τη διαδικασία. 

«Αν τρώμε καρότα θα μαυρίσουμε»; Η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη, γιατί ο αριθμός των καρότων που πρέπει να καταναλώσετε είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι θα περιμένατε, άρα και ανέφικτος.

Επίσης η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε καροτιναιμία. Η καροτεναιμία είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει την κίτρινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία στο δέρμα που υπάρχει όταν υπάρχουν υψηλά επίπεδα καροτίνης στο σώμα.

Σε ένα πρόσφατο βιβλίο για την καροτεναιμία – με τον κατάλληλο τίτλο Carotenemia από τους Yasser Al Nasser, Zohaib Jamal και Mohammed Albugeaey – που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η πάθηση περιγράφεται ως καλοήθης και συνήθως μπερδεύεται με ίκτερο.

Αυτό το βιβλίο του 2023 δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση 30 χιλιοστόγραμμα βήτα καροτίνης την ημέρα θα προκαλέσει αλλαγή της χρωστικής του δέρματός σας. Με πόσα καρότα αντιστοιχεί; Με περίπου 6 χιλιοστόγραμμα βήτα καροτίνης που βρίσκονται σε ένα μεγάλο καρότο, θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μεγάλα καρότα στο καθημερινό σας διατροφικό μοτίβο για να έχετε μια αισθητή διαφορά.

Αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση υψηλών επιπέδων βήτα καροτίνης από τα τρόφιμα, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καρότων δεν αντικαθιστά άλλα θρεπτικά λαχανικά. Το να στοχεύσετε να φάτε μια ποικιλία τροφίμων είναι χρήσιμο για να λάβετε ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών.

Εν κατακλείδι το να καταναλώνετε καρότα, όπως προτείνουν πολλοί γκουρού της διατροφής, θα μπορούσε απλά να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του δέρματός σας. Ωστόσο, το να μαυρίσετε είναι σαφώς δύσκολο να επιτευχθεί.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό