18.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μόνο 1/4 επαγγελματίες υγείας έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Co-19

Ειδήσεις Ελλάδα

Μονάχα το 27% των επαγγελματιών υγείας, ήτοι δηλαδή ένας στους 4, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της Co-19 στην Αφρική, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυτή η κατάσταση «αφήνει απροστάτευτο το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρώτης γραμμής έναντι της πανδημίας», προειδοποίησε το περιφερειακό γραφείο για την Αφρική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε, έπειτα από την εβδομαδιαία ψηφιακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

«Η πλειονότητα των εργαζομένων στην υγεία στην Αφρική δεν έχει εμβολιαστεί και παραμένει επικίνδυνα εκτεθειμένη στις σοβαρές μορφές» της νόσου, δήλωσε με ανησυχία η Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, «είναι πρωταρχικό οι εργαζόμενοι του τομέα της υγείας να επωφεληθούν από μια ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη, όχι μονάχα για τη δική τους προστασία, αλλά επίσης για την προστασία των ασθενών τους και προκειμένου τα συστήματα υγείας να συνεχίσουν να λειτουργούν σε μια περίοδο ακραίας ανάγκης».

«Η έλλειψη του υγειονομικού προσωπικού στην Αφρική είναι οξεία και βαθιά», τονίζει η ίδια, διευκρινίζοντας πως 16 χώρες της ηπείρου μετρούν λιγότερο από έναν επαγγελματία υγείας ανά 1000 κατοίκους.

«Δεδομένης της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων στην Αφρική, την οποία αναμένουμε μετά την εορταστική περίοδο, οι χώρες πρέπει επειγόντως να επιταχύνουν την ανάπτυξη των εμβολίων στο υγειονομικό προσωπικό», σημείωσε η Μοέτι.

«Στην Αφρική, ξεπερνάμε σταδιακά τα προβλήματα εφοδιασμού σε δόσεις εμβολίου. Δεν είναι η στιγμή να αφήσουμε τη δυσπιστία προς τα εμβόλια να εγείρει προσκόμματα», υπογράμμισε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό