22.7 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μόνο εμβολιασμένοι γύρω από το γιορτινό τραπέζι

Ειδήσεις Ελλάδα

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δε θα λήγει νωρίτερα»

Για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης αλλά και την υποχρεωτικότητα μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως «όποιο μέτρο χρειάζεται, λαμβάνεται, το ανακοινώνουμε και τίθεται σε ισχύ».

Αναφορικά με την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όλους όσοι είναι 60 ετών και άνω ανέφερε «δείχνει ότι υπάρχει μια ανταπόκριση πολύ ικανοποιητική μετά την ανακοίνωση του έσχατου αυτού εργαλείου για την εμβολιαστική κάλυψη, που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός. Από την ανακοίνωση του και μετά έχουν γίνει 50.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση, δηλαδή έχει κλείσει ραντεβού το 10% του ανεμβολίαστου πληθυσμού αυτής της κατηγορίας πολιτών», τόνισε στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, η Ελλάδα πήρε την απόφαση αυτή, ενώ γίνεται σε όλη την Ευρώπη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την λήψη άλλων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς της πανδημίας,

Σε παρέμβαση του αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως, ο πεπειραμένος νομικός Βασίλης Χειρδάρης ανέφερε πως «δεν υπάρχει γνωστή απόφαση ελληνικού ή ευρωπαϊκού δικαστηρίου που να λέει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι συνταγματικός. Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει αποφανθεί προ μηνών, σε προηγούμενη περίπτωση επιβολής προστίμου 400 ευρώ σε πατέρα που δεν συμμορφωνόταν με τα μέτρα που ίσχυαν για τα παιδιά του, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με το πρόστιμο, καθώς θεωρήθηκε ως μη επαχθές και ότι ισχύει η αρχή της αναλογικότητας. Αναλόγως πιστεύω ότι και το πρόστιμο των 100 ευρώ, αν και έχουμε την πρωτοτυπία του επαναλαμβανόμενου προστίμου, δεν είναι επαχθές και δεν τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας στην επιβολή του»

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως «όλες οι αποφάσεις μας έχουν «περάσει» και από τα ελληνικά δικαστήρια, όπως η απόφαση του ΣτΕ για την ΕΜΑΚ. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται έντονη συζήτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν επιπλέον. Πέραν της συνταγματικής διάστασης, υπάρχει μια πιο σημαντική: το μέτρο δεν είναι ούτε τιμωρητικό ούτε εισπρακτικό, αλλά λαμβάνεται, ώστε να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση για να εμβολιαστούν και να αξιοποιήσουν οι πολίτες αυτό το δώρο της επιστήμης».

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα λήγει νωρίτερα» διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου, ενώ είπε πως θα υπάρξουν διευθετήσεις για εμβολιασμούς στο εξωτερικό και πιστοποιητικά που δεν αναγνωρίζονται ακόμη στην Ελλάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό