25.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

«Μυρίζει μπαρούτι» στη Μέση Ανατολή: To Iσραήλ σφυροκοπά τη Βηρυτό και ετοιμάζει επίθεση στο Ιράν

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού έχει τεθεί το Ιράν καθώς όλα δείχνουν πως προμηνύεται η μεγάλη επίθεση του Ισραήλ ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση που είχε πραγματοποιήσει η Τεχεράνη.

Ταυτόχρονα, Ισραηλινές δυνάμεις τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας προχώρησαν σε νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς στα νότια περίχωρα της Βηρυτού όπου νωρίτερα ο στρατός είχε δώσει οδηγία εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών.

BREAKING:

Looks like the Israeli Air Force is going after high-value Hezbollah targets in Beirut again.

One powerful bomb after another hitting the same part of the city. pic.twitter.com/i67uD9jJLk

— Visegrád 24 (@visegrad24) October 5, 2024

Νωρίτερα η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωσή της υποστήριξε πως απώθησε τον ισραηλινό στρατό που επιχείρησε να διεισδύσει στα εδάφη του Λιβάνου στην περιοχή της Μπλίντα ενώ ανέφερε πως έχει σκοτώσει τουλάχιστον 25 ισραηλινούς στρατιώτες από την αρχή της χερσαίας επιχείρησης. 

Ερασιτεχνικά βίντεο από την πρωτεύουσα του Λιβάνου δείχνουν σκηνές χάους και πανικού με εκατοντάδες ανθρώπους να προσπαθούν να απομακρυνθούν από τη ζώνη των ισραηλινών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον IDF οι δυνάμεις του επιχειρούν κατά στόχων της Χεζμπολάχ. 

Η Τεχεράνη «σφράγισε» τον εναέριο χώρο

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η ιρανική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, από τις 20:00 έως τις 04:31 (τοπική ώρα) θα κλείσουν οι εμπορικές αεροπορικές διαδρομές του Ιράν εξαιτίας «Στρατιωτικής Άσκησης», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι» σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, με τον ισραηλινό στρατό να καλεί τους κατοίκους συγκεκριμένων κτιρίων στα νότια προάστια της Βηρυτού να τα εκκενώσουν αμέσως, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter.

Διάγγελμα Νετανιάχου που «δείχνει» επίθεση

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε προηχογραφημένο βιντεοσκοπημένο μήνυμα ότι καμία χώρα δεν θα μπορούσε να δεχθεί μια επίθεση κατά των πολιτών της όπως αυτή του Ιράν στο Ισραήλ.

«Το Ισραήλ έχει την υποχρέωση και το δικαίωμα να αμυνθεί και να ανταποδώσει αυτές τις επιθέσεις και αυτό θα κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο στρατός κατάφερε να καταστρέψει «ένα μεγάλο μέρος» του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και να αλλάξει την πορεία του πολέμου κατά του ισλαμιστικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν.

«Καταστρέψαμε μεγάλο μέρος του οπλοστασίου των πυραύλων και ρουκετών που έχει κατασκευάσει η Χεζμπολάχ με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Νετανιάχου στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, προσθέτοντας:«Αλλάξαμε την πορεία του πολέμου».

Έπειτα από εβδομάδες σφοδρών βομβαρδισμών που είχαν στόχο τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαία επίθεση τη Δευτέρα στον νότιο Λίβανο, ένα από τα προπύργια του ένοπλου κινήματος.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu stated in his Video Speech earlier to the Israeli Public, “Iran launched Hundreds of Missiles against us in one of the Largest Attacks in History. No Country in the World would accept such an Attack, Israel will not accept it either.… pic.twitter.com/SoRMpUzJmy

— OSINTdefender (@sentdefender) October 5, 2024 Σε συναγερμό το Ισραήλ (και) για την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023, τονίζοντας ότι μαχητές επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στη χώρα.

«Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής», λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς άλλη διευκρίνιση.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό