22.5 C
Athens
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024

Μπορεί να χάσεις μαλλιά με το Ozempic και άλλα 3 πράγματα που πρέπει να ξέρεις

Ειδήσεις Ελλάδα

H σεμαγλουτίδη (Ozempic και Wegovy) και η τιρζεπατίδη (Mounjaro και Zepbound) αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση του διαβήτη, αλλά πλέον χρησιμοποιούνται για την απώλεια ανεπιθύμητου βάρους μετά την έγκρισή τους από τον FDA.

Παρά τη δημοφιλία των συγκεκριμένων φαρμάκων, πολλοί δεν γνωρίζουν ή παραβλέπουν τις παρενέργειές τους. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα φάρμακα αυτά στην καθημερινότητα δεν λειτουργούν το ίδιο με τις κλινικές μελέτες και μπορεί να προκαλέσουν από διατροφικές διαταραχές μέχρι απώλεια μαλλιών. Ας δούμε αναλυτικά:

Δεν χάνουν όλοι κιλά

Η πιθανότητα να μη χάσεις κιλά είναι υπαρκτή και σημαντική. Σε κλινικές δοκιμές της της σεμαγλουτίδης και της τιρζεπατίδης καταγράφηκε μείωση βάρους 15 και 20% αντιστοίχως. Αλλά όπως τονίζουν οι ειδικοί, αυτά είναι μέσοι όροι και στην πραγματικότητα τα φάρμακα δεν λειτουργούν όπως στις κλινικές δοκιμές.

O Hans Schmidt, διευθυντής στο Center for Weight Loss & Metabolic Health και προϊστάμενος στο Hackensack University Medical Center του Νιου Τζέρσεϊ είναι ξεκάθαρος ότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις στο φάρμακο. «Μια υποκατηγορία ανθρώπων δεν θα χάσει καθόλου κιλά ή θα χάσει πολύ λίγο» αναφέρει, συμπληρώνοντας ότι «στις κλινικές δοκιμές της σεμαγλουτίδης το 14% έχασε λιγότερο από 5% του σωματικού βάρους. Το αντίστοιχο ποσοστό για την τιρζεπατίδη ήταν 9%. Συμπερασματικά το 15% δεν ανταποκρίνεται καλά στα φάρμακα και δεν υπάρχει λόγος να παίρνει κανείς το φάρμακο, αν δεν βλέπει απώλεια βάρους».

Ούτως ή άλλως θα κάνεις δίαιτα

Μαζί με τις κλινικές μελέτες για τη σεμαγλουτίδη και την τιρζεπατίδη γίνονται και μελέτες για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθείς ταυτόχρονα με τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Μια νέα μελέτη συνοψίζει τις συστάσεις σε όσους χορηγείται σεμαγλουτίδη, καθώς αυτοί οι άνθρωποι θα έχουν μειωμένη όρεξη για φαγητό και η διατροφή τους θα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτική.

Όπως λέει η Lisa M. Neff εκτελεστική διευθύντρια στο Global Medical Affairs – Diabetes and Obesity στην Eli Lilly and Company που συμμετέχει στην έρευνα «η ποιότητα της δίαιτας είναι ακόμα πιο σημαντική, καθώς οι διατροφικές ανάγκες θα πρέπει να καλύπτονται με μικρότερη ποσότητα τροφής».

Παράλληλα ο Mir Ali διευθυντής στο MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center τονίζει ότι οι συστάσεις της μελέτης είναι λίγο πολύ «η ίδια δίαιτα που θα έπρεπε να ακολουθήσει οποιοσδήποτε θέλει να χάσει βάρος».

Μπορεί να εκδηλώσεις ανεπιθύμητα συμπτώματα

Μιλάμε κυρίως για συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος. Σε μελέτη για τη σεμαγλουτίδη στις ΗΠΑ, το 48% των συμμετεχόντων ανέφερε κάποιο ανεπιθύμητο σύμπτωμα και ειδικότερα ναυτία (36,6%), διάρροια (8,6%), κόπωση (6,3%).Τα πιο πολλά συμπτώματα ήταν ήπια και αντιμετωπίσιμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που το Ozempic πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα με συνταγή γιατρού και ιατρική παρακολούθηση.

Μπορείς να χάσεις μαλλιά ή μυς

Ο Δρ Scott Hagan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και ειδικός στη διαχείριση παχυσαρκίας, προειδοποιεί ότι η απώλεια βάρους μπορεί να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η απώλεια μαλλιών και μυϊκής μάζας. Και αν η πρώτη δεν κρίνεται τόσο σοβαρή, η δεύτερη μπορεί να προκαλέσει σημαντική εξασθένιση της υγείας, ειδικά σε ηλικιωμένους.

Συμπερασματικά

Το Ozempic μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απώλεια βάρους, αλλά αυτό είναι μόνο μία παράμετρος της υγείας. Η διατροφική ενίσχυση του οργανισμού κρίνεται απαραίτητη παράλληλα με τη χρήση του φαρμάκου, ενώ υπάρχει σημαντική πιθανότητα να μην έχει αποτέλεσμα. Επίσης μπορεί να παρατηρηθούν απώλεια μυϊκής μάζας, ναυτία και κόπωση, που επιβαρύνουν την υγεία σου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό