16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μπορεί να επιμείνει για μήνες αφού «διασχίσει» ολόκληρο το σώμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο κορωνοϊός που προκαλεί τον Co-19 (SARS-CoV-2), μπορεί να εξαπλωθεί εντός ημερών από τις αναπνευστικές οδούς στην καρδιά, τον εγκέφαλο και σχεδόν σε κάθε όργανο του σώματος, όπου μπορεί να παραμείνει για μήνες, αναφέρει τελευταία μελέτη. Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ το υψηλότερο βάρος του SARS-CoV-2 είναι στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να διαδοθεί νωρίς κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και να μολύνει κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του εγκεφάλου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, η μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε μια  φάση κατά την οποία ο ιός είναι παρών στην κυκλοφορία του αίματος και «σπέρνεται» σε όλο το σώμα. 

Τα βασικά ευρήματα

Οι επιστήμονες στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) που «έτρεξαν» τη μελέτη, την περιγράφουν ως την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα για την κατανομή και την επιμονή του ιού στο σώμα και τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρήκαν ότι το παθογόνο μπορεί να αναπαραχθεί στα ανθρώπινα κύτταρα πολύ πέρα ​​από την αναπνευστική οδό.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν διαδικτυακά το Σάββατο και βρίσκονται υπό ανασκόπηση για δημοσίευση στο περιοδικό Nature, υποδεικνύουν ότι πιθανώς τα επίμονα συμπτώματα που βιώνουν οι πάσχοντες από long Co οφείλονται στην καθυστερημένη αποβολή του ιού. 

Η κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους επιμένει ο ιός, μαζί με την ανταπόκριση του οργανισμού σε οποιαδήποτε δεξαμενή του ιού, υπόσχεται να βοηθήσει στη βελτίωση της φροντίδας για όσους έχουν προσβληθεί, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης. Σύμφωνα με τη μελέτη, 

«Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό έργο», δήλωσε ο Ziyad Al-Aly, διευθυντής του κέντρου κλινικής επιδημιολογίας στο Veterans Affairs St. «Εδώ και πολύ καιρό, ξύνουμε τα κεφάλια μας και αναρωτιόμαστε γιατί ο Co φαίνεται να επηρεάζει τόσα πολλά συστήματα οργάνων. Αυτό το έγγραφο ρίχνει λίγο φως και μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσει γιατί ο μακροχρόνιος Co μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε άτομα που είχαν ήπια ή ασυμπτωματική οξεία νόσο», συνέχισε. 

Η μελέτη

Τα ευρήματα δεν έχουν ακόμη αναθεωρηθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες και βασίζονται κυρίως σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από θανατηφόρα κρούσματα Co, όχι από ασθενείς με long Co. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο NIH στην Βηθεσδά του Μέριλαντ βασίζεται σε εκτεταμένη δειγματοληψία και ανάλυση ιστών που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια αυτοψίας σε 44 ασθενείς που πέθαναν μετά τη μόλυνση από κορωνοΪό κατά το πρώτο έτος της πανδημίας στις ΗΠΑ. Σε αντίθεση με άλλες έρευνες Co σε νεκρούς ασθενείς, η συλλογή ιστού ήταν πιο ολοκληρωμένη και συνήθως συνέβαινε εντός περίπου μιας ημέρας από τον θάνατο του ασθενούς.

Ποια μέρη μολύνει ο ιός

Η τάση του κορωνοϊού να μολύνει κύτταρα έξω από τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες αμφισβητείται, με πολυάριθμες μελέτες που παρέχουν στοιχεία υπέρ και κατά της πιθανότητας. 

Η επιβάρυνση της λοίμωξης εκτός της αναπνευστικής οδού και ο χρόνος μέχρι την αποβολή του ιού δεν αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα, ιδιαίτερα στον εγκέφαλο, έγραψαν ο Daniel Chertow, ο οποίος διευθύνει το τμήμα αναδυόμενων παθογόνων του NIH, και οι συνεργάτες του. Η ομάδα ανίχνευσε επίμονο RNA του SARS-CoV-2 σε πολλά μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων περιοχών σε όλο τον εγκέφαλο, για έως και 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αυτό μπορεί να αντιπροσωπεύει μόλυνση με ελαττωματικό ιό, ο οποίος έχει περιγραφεί ως επίμονη μόλυνση με τον ιό της ιλαράς, είπαν.

Οι ερευνητές του NIH χρησιμοποίησαν επίσης μια ποικιλία τεχνικών διατήρησης ιστών για να ανιχνεύσουν και να ποσοτικοποιήσουν τα επίπεδα του ιού, καθώς και να αναπτύξουν τον ιό που συλλέγεται από πολλούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, της καρδιάς, του λεπτού εντέρου και των επινεφριδίων από ασθενείς με Co που κατέληξαν κατά την πρώτη εβδομάδα της νόσου.

«Τα αποτελέσματά μας συλλογικά δείχνουν ότι ενώ το υψηλότερο βάρος του SARS-CoV-2 είναι στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, ο ιός μπορεί να διαδοθεί νωρίς κατά τη διάρκεια της μόλυνσης και να μολύνει κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου όλου του εγκεφάλου», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε μια πρώιμη «ιαιμική» φάση, στην οποία ο ιός είναι παρών στην κυκλοφορία του αίματος και «σπέρνεται» σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ακόμη και σε ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Ένας ασθενής στη μελέτη αυτοψίας ήταν ένας ανήλικος που πιθανότατα πέθανε από άσχετες επιπλοκές επιληπτικών κρίσεων, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα μολυσμένα παιδιά χωρίς σοβαρό Co-19 μπορεί επίσης να εμφανίσουν συστηματική μόλυνση, είπαν.

Η λιγότερο αποτελεσματική αποβολή του ιού σε ιστούς εκτός του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να σχετίζεται με μια ασθενή ανοσολογική απόκριση έξω από την αναπνευστική οδό, ανέφεραν επίσης οι συγγραφείς.

Το RNA του SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στους εγκεφάλους και των έξι ασθενών που πέθαναν περισσότερο από ένα μήνα μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων. Ανιχνεύθηκε επίσης στις περισσότερες τοποθεσίες που αξιολογήθηκαν στον εγκέφαλο σε πέντε ασθενείς, συμπεριλαμβανομένου που πέθανε 230 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η εστίαση σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, δήλωσε ο Al-Aly του Veterans Affairs St. Louis Health Care System. «Μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη νευρογνωστική παρακμή ή την “εγκεφαλική ομίχλη” και άλλες νευροψυχιατρικές εκδηλώσεις του long Co», είπε.

«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον κορωνοϊό ως μία συστηματική νόσο που μπορεί να εξαλειφθεί σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά σε άλλους μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες ή μήνες και να προκαλέσει long co – μια πολύπλευρη συστηματική διαταραχή», κατέληξε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό