12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Μπλόκο» στον επικεφαλής της χούντας από την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ που κατέλαβε την εξουσία στη χώρα τον Φεβρουάριο έμεινε εκτός από την ετήσια Σύνοδο Κορυφής των περιφερειακών ηγετών.

Αναλυτικότερα, η Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αποφάσισε να προσκαλέσει έναν μη πολιτικό εκπρόσωπο από τη Μιανμάρ αντί του επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Ένωσης, η έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της την Παρασκευή δεν μπόρεσε να επιτύχει συναίνεση για το αν ο στρατός θα εκπροσωπήσει τη Μιανμάρ στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξήχθη μεταξύ 26-28 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί ότι στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή κίνηση για το 10μελές μπλοκ, το οποίο παραδοσιακά αποφεύγει την ανάμειξη στις υποθέσεις των μελών του, σχολιάζει το BBC.

Η στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ δήλωσε «απογοητευμένη» με την απόφαση. Από την πλευρά της η ASEAN είπε ότι ο στρατός δεν είχε κάνει αρκετά για να τερματίσει τις αναταραχές στη Μιανμάρ. Όπως είπαν, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Μιανμάρ αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις για διάλογο και αποκλιμάκωση. Μάλιστα είπαν ότι ο έχει απαγορευτεί στον εκπρόσωπός της να συναντήσει την έκπτωτη και φυλακισμένη ηγέτη, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Η δήλωση – που εκδόθηκε από το Μπρουνέι που φιλοξενεί τη Σύνοδο Κορυφής – ανέφερε ότι η κατάσταση στη Μιανμάρ «είχε αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια, καθώς και στην ενότητα, την αξιοπιστία και την κεντρικότητα της ASEAN».

Τον Απρίλιο, η ASEAN προέτρεψε τον Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να σταματήσει τη βίαιη καταστολή στη χώρα και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, ο στρατηγός αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι θα παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του στρατού και των πολιτοφυλακών που αντιτίθενται στο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Σχολιάζοντας τον αποκλεισμό του επικεφαλής της χούντας από το Σύνοδο Κορυφής, ο ανταποκριτής του BBC στην Μπανγκόκ ανέφερε ότι η απόφαση αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις ελπίδες της στρατιωτικής κυβέρνησης για ενδεχόμενη διεθνή αναγνώριση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό