21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Μπαράζ ερωτήσεων για τη στάση Φεστιβάλ Αθηνών

Ειδήσεις Ελλάδα

Απαντήσεις από το Φεστιβάλ Αθηνών και την ΕΡΤ για την αρνητική στάση τους απέναντι στον καταξιωμένο μουσικοσυνθέτη και πρώην πρόεδρο της Δημόσιας Τηλεόρασης Χρήστο Λεοντή ζήτησαν χθες με ερωτήσεις τους στο κοινοβούλιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γιάννη Οικονόμου ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ ζήτησαν απάντηση στις καταγγελίες του Χρήστου Λεοντή περί αδικαιολόγητου αποκλεισμού του αιτήματός του να ενταχθεί στο Φεστιβάλ Αθηνών αφιερωματική συναυλία για τα 60 χρόνια της μουσικής διαδρομής του αλλά και για απαξιωτική συμπεριφορά της ΕΡΤ προς το πρόσωπό του. «Λυπάμαι ειλικρινά για μια τέτοια αντιμετώπιση, όχι μόνο στο πρόσωπό μου. Βλέπω μια αντιμετώπιση για τον πολιτισμό γενικότερα, που είναι και ντροπή, και εξευτελισμός για την ίδια τη χώρα. Ειλικρινά λυπάμαι και ντρέπομαι» ανέφερε ο μουσικοσυνθέτης σύμφωνα με ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου.

Αναφορικά δε με τη στάση της ΕΡΤ ο κ. Λεοντής κατήγγειλε ότι μετά από αλλεπάλληλα τηλεφωνήματά στους υπεύθυνους διευθυντές πληροφορήθηκε τελικά ότι έπρεπε να εγκριθεί το αίτημά του από τον Πρόεδρό της Κωνσταντίνο Ζούλα. «Τι να πω! Θου, Κύριε! Ακόμα περιμένω την έγκριση!» κατήγγειλε ο μουσικοσυνθέτης με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι «η πολιτεία θα έπρεπε να φέρεται με μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι σε έναν από τους ελάχιστους εν ζωή συνθέτες της χώρας, που το 2023 συμπληρώνει 60 χρόνια αδιάλειπτης μουσικής παρουσίας και προσφοράς». Σημειώνεται ότι η κυρία Αναγνωστοπούλου κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν αφενός την αιτιολογημένη απάντηση του Φεστιβάλ Αθηνών για την απόρριψη του κ. Λεοντή καθώς και την οφειλόμενη αιτιολογημένη απάντηση της ΕΡΤ. «Στην περίπτωση που δεν είχε ενημερωθεί ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της ΕΡΤ κύριος Ζούλας, σχετικά με το αίτημα του μουσικοσυνθέτη, όπως ο ίδιος διατείνεται, ποιος ευθύνεται για την παράβλεψη αυτή;» ρώτησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: «Έτσι “επιβραβεύουν” Φεστιβάλ Αθηνών και ΕΡΤ τον σπουδαίο Χρήστο Λεοντή»

Σε ερώτηση για το ίδιο θέμα έξι βουλευτές του ΚΚΕ ανέφερε δηκτικά ότι «το Φεστιβάλ Αθηνών «επιβραβεύει» την 60χρονη μουσική προσφορά του σπουδαίου συνθέτη Χρήστου Λεοντή με τον αποκλεισμό του από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2023. Οι βουλευτές χαρακτήρισαν μάλιστα «υπεκφυγή» το ότι η ΕΡΤ, «στην οποία ο συνθέτης είχε προηγούμενα απευθυνθεί ζητώντας να του διατεθεί η μικρή συμφωνική ορχήστρα της για την ίδια συναυλία, δεν απάντησε στο αίτημά του». «Οι διοικήσεις του Φεστιβάλ και της ΕΡΤ φαίνεται πως υποτιμούν την απήχηση και την αγάπη, που έχει κερδίσει με το έργο, αλλά και το ήθος του ο Χρήστος Λεοντής. Το πιο σοβαρό είναι όμως πως οι διοικήσεις αυτές, αν και επικεφαλής κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας, αρνούνται συνειδητά να αναγνωρίσουν ένα έργο με αδιαμφισβήτητα υψηλότατη καλλιτεχνική αξία. Εύλογα γεννιέται το ερώτημα: Έχουμε πολλούς ζώντες συνθέτες με την εμβέλεια, την ακτινοβολία και την ιστορική βαρύτητα του Χρήστου Λεοντή;» συμπλήρωσαν οι ερωτώντες βουλευτές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό