23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Μπαράζ» ελέγχων από την ΑΑΔΕ σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Ειδήσεις Ελλάδα

Ποιοι θα ελεγχθούν πρώτοι

Με το άνοιγμα του τουρισμού, την κατάργηση των περιορισμών στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και το τέλος του lockdown ξεκινούν οι εξορμήσεις του ελεγκτικού μηχανισμού. Στο στόχαστρο βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως σε τουριστικές περιοχές των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου αλλά και της ηπειρωτικής χώρας

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά από κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και από συνεργεία της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) με τη συνδρομή τελωνειακών υπαλλήλων, τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες και θα στοχεύουν κυρίως στον εντοπισμό παραβάσεων που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το έτος 2021, προβλέπει συγκεκριμένα ότι φέτος θα διενεργηθούν τουλάχιστον 46.720 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι.

Ειδικότερα δε προβλέπεται ότι κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα πρέπει να έχουν διενεργηθεί:

30.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (εμφανείς και μη) από τις Δ.Ο.Υ.
10.000 μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
6.000 εμφανείς έλεγχοι από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.
720 ειδικοί στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης.

Πέραν των 46.720 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με απόφαση του επικεφαλής της Γιώργου Πιτσιλή έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 23.000 πλήρων και μερικών φορολογικών ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και τις ΔΟΥ βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ.

Επίσης κατά προτεραιότητα ελέγχονται:

Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
Υποθέσεις που αφορούν ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς και νομικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό