20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μπήκε ο Ελον Μασκ στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα δημοσίευμα του Bloomberg σχετικά με τον Ελον Μασκ και τον Λευκό Οίκο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο παρέμβασης και ελέγχου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Αμερικανού μεγιστάνα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προβληματίζονται ιδιαίτερα με τις πολιτικές παρεμβάσεις που έχει κάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Ελον Μασκ οι οποίες έτσι όπως διατυπώθηκαν τουλάχιστον δείχνουν τον επιχειρηματία να αποδέχεται τις θέσεις της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και τις θέσεις της Κίνας στην υπόθεση της Ταϊβάν.

Ο Ελον Μασκ παρουσίασε με αναρτήσεις στο Twitter δύο ειρηνευτικά σχέδια, ένα για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και ένα για τη διευθέτηση του προβλήματος μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Τα δύο σχέδια παρουσιάζουν λύσεις και προτάσεις εξομάλυνσης της κατάστασης σε αυτά τα δύο διεθνή ζητήματα οι οποίες δημιουργούν τετελεσμένα στην κατεύθυνση που επιθυμούν η Ρωσία και η Κίνα.

Παράλληλα ο Μασκ με ανάρτηση του υπονόησε ότι ενοχλήθηκε από τις αντιδράσεις της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας και διπλωματίας για την ειρηνευτική του πρόταση και θα αποσύρει τους τηλεπικοινωνιακούς του δορυφόρους που παρέχουν στους πολίτες και κυρίως τον στρατό της Ουκρανίας πρόσβαση στο Internet. Αυτοί οι δορυφόροι θεωρούνται βασικός πυλώνας της αντίστασης της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Ο Μασκ επικρίθηκε από πολλές πλευρές για αυτές τις πρωτοβουλίες και δηλώσεις του. Δεν έχει απαντήσει προς το παρόν στο ζήτημα των ειρηνευτικών προτάσεων του αλλά έσπευσε να ανακοινώσει ότι αν και η παροχή των δορυφόρων του στόλου του (Starlink) κοστίζει στην εταιρεία μερικές δεκάδες εκατ. δολάρια δεν θα τους αποσύρει τελικά από την Ουκρανία.

Το ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου αναφέρει ότι στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου θα βρεθούν το Twitter το οποίο ο Ελον Μασκ ετοιμάζεται να εξαγοράσει και ο δορυφορικός στόλος Starlink. Ο προβληματισμός για το Twitter έγκειται στο γεγονός ότι ο Μασκ για να προχωρήσει στην εξαγορά της πλατφόρμας θα αξιοποιήσει και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και ο Λευκός Οίκος θέλει να διαπιστώσει την προέλευση τους και την πιθανή σύνδεση τους με μη φιλικά στις ΗΠΑ συμφέροντα .

Όσον αφορά το Starlink είναι ευνόητο ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να κυκλοφορούν πάνω από τη Γη χιλιάδες τηλεπικοινωνιακοί δορυφόροι οι οποίοι όπως αποδείχτηκε στην Ουκρανία μπορούν να αντιμετωπίζουν με επιτυχία επιθέσεις διακοπής της λειτουργίας τους και ο ιδιοκτήτης τους να είναι φιλικά διακείμενος στους γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ. Η Άντριαν Γουάτσον, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, έσπευσε πάντως να δηλώσει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τουλάχιστον έναρξη κάποιας επίσημης διαδικασίας ελέγχου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Έλον Μάσκ.

Δεδομένου του χαρακτήρα του μεγιστάνα θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα είτε θα πάρει θέση σε όλα αυτά είτε θα προβεί σε κάποιες νέες αναρτήσεις και δηλώσεις κερδίζοντας τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του αλλά ίσως και την προσοχή  των αμερικανικών Αρχών αυτή τη φορά επισήμως.

Naftemporiki.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό