16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μπάιντεν για Πούτιν: Δικαιολογημένο το ένταλμα σύλληψης

Ειδήσεις Ελλάδα

Δικαιολογημένη χαρακτήρισε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Υποστήριξε δε ότι ότι ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΠΔ εξέδωσε χθες Παρασκευή ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πούτιν με την κατηγορία του παράνομου εκτοπισμού παιδιών και της παράνομης μεταφοράς αμάχων από την Ουκρανία στη Ρωσία στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

«Είναι ξεκάθαρο πως έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου», είπε ο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του. «Θεωρώ πως είναι δικαιολογημένο», είπε αναφερόμενος στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το ΔΠΔ, προτού συμπληρώσει: «Βέβαια, το ερώτημα είναι… Δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ούτε από εμάς. Αλλά νομίζω ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα».

BREAKING:

I just asked @POTUS:

“Should Putin be trialed for war crimes in Ukriane”

Biden: “He clearly committed war crimes”#PutinIsaWarCriminal #StandWithUkraine pic.twitter.com/SDOjbNF48y

— Alex Raufoglu (@ralakbar) March 17, 2023

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Ρωσία αποδέχονται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η απόφαση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη-μέλη να προχωρήσουν στη σύλληψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, εφόσον βρεθεί στο έδαφος κάποιου εξ αυτών, με σκοπό να προσαχθεί σε δίκη στη Χάγη. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε επίσης ένταλμα σύλληψης σε βάρος της Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επιτρόπου της ρωσικής προεδρίας για τα δικαιώματα των παιδιών.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες ότι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Πούτιν, υπογραμμίζοντας πως είναι «άνευ σημασίας» αφού η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Τι είπε για την τραπεζική κρίση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκτίμησε σήμερα ότι η τραπεζική κρίση μετά την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank έχει καταλαγιάσει, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

Ο αμερικανός πρόεδρος θέλησε να καθησυχάσει επενδυτές και καταθέτες ότι το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές.Την περασμένη εβδομάδα οι ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας έκλεισαν την SVB και ανέθεσαν τη διαχείριση στον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης των Καταθέσεων (FDIC). Χθες Παρασκευή, η μητρική εταιρεία SVB Financial Group ανακοίνωσε ότι υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερες εξουσίες όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, όπως να έχουν τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων προστίμων, να ανακτούν κεφάλαια και να αποκλείουν από τον κλάδο στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών. Ειδικότερα, ζήτησε από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC την δυνατότητα ανάκτησης κεφαλαίων «συμπεριλαμβανομένων των κερδών που αποκόμισαν στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών (όπως η Silicon Valley Bank και η Signature Bank) από τις πωλήσεις μετοχών», σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SVB Γκρεγκ Μπέκερ είχε πουλήσει στα τέλη Φεβρουαρίου μετοχές αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg και το CNBC.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό