22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Μονομαχία» Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για εξωτερική πολιτική και άμυνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Τα ξίφη τους για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας διασταυρώνουν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο των αποκαλύψεων του αμερικανικού Τύπου για την απόφαση της διακυβέρνησης Μπάιντεν να αναβαθμίσει τα τουρκικά μαχητικά F-16.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. ότι θα δώσει το «παρών» σήμερα στη Βουλή κατά τη συζήτηση και ψήφιση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) η οποία, για πρώτη φορά, θα έχει τουλάχιστον πενταετή διάρκεια. Ο χρονισμός της κύρωσης της συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς αποτελεί και μια συμβολική κίνηση ενόψει της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ταυτόχρονα, όμως, συμπίπτει και με τη χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας Wall Street Journal ότι ο κ. Μπάιντεν ζήτησε τον Απρίλιο από τους επικεφαλής του Κογκρέσου να εγκρίνουν την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 με πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό. Υπό αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί και για την προσπάθεια της Ελλάδας ενισχύσει τη διεθνή θέση της έναντι της Τουρκίας σε μια περίοδο κατά την οποία, όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «δεν είναι η καλύτερη για να λες πράγματα κατά της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

«Στη Βουλή, θα συζητήσουμε και θα κυρώσουμε τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκεί όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται, πραγματικά, τις συμμαχίες της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτό τον γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα» ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας ένα στίγμα της σημερινής ομιλίας του. Τόνισε δε ότι στη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η Ελλάδα ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια «οικονομικά, γεωπολιτικά και αμυντικά».

Στον αντίποδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να καταλογίσει στον πρωθυπουργό την ευθύνη για την «επ’ αόριστον παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων» που προβλέπει η συμφωνία. «Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό» τόνισε σε συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη και καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα». «Οι Αμερικανοί φεύγουν από τον EastMed. Οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν την Τουρκία, οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να δώσουν F-16 στην Τουρκία. Η Κύπρος έχει ξεχαστεί από τη διεθνή κοινότητα και την τουρκική εισβολή. Η Τουρκία επιμένει στην αναθεωρητική της λογική, στις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, όχι τυχαία πάνω από τη Λέσβο και το Αγαθονήσι» είπε ο κ. Τσίπρας δίνοντας και εκείνος το στίγμα της σημερινής του ομιλίας.

Η κριτική Σαμαρά για τα ελληνο-τουρκικά και η απάντηση Δένδια

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται, όμως, με ενδιαφέρον και σχετικά με το αν θα υπάρξει απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη στην κριτική που άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση για την στρατηγική της στα ελληνο-τουρκικά αλλά και την ενεργειακή ασφάλεια. Επίσης αποτελεί ερώτημα εάν θα υπάρξει ανταπάντηση από τη «Σαμαρική» πτέρυγα της Ν.Δ. στις αιχμές που άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά του πρώην πρωθυπουργού. «Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οιουδήποτε. Αλλά υπάρχει ένα ερώτημα. Πώς όμως προσλαμβάνεται αυτός ο πατριωτισμός; Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες» είχε τονίσει την Τρίτη ο κ. Δένδιας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό