15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μονομαχία επτά εβδομάδων για Μητσοτάκη-Τσίπρα

Ειδήσεις Ελλάδα

Στους ρυθμούς των επόμενων εκλογών κινούνται τα κόμματα, καθώς σε επτά εβδομάδες θα στηθούν οι κάλπες της απλής αναλογικής. Οι πολιτικοί μονομάχοι θέτουν ήδη τα διλήμματα της επικείμενης αναμέτρησης, «κλειδώνουν» τα ψηφοδέλτια και έχουν ήδη ξεκινήσει έναν κύκλο περιοδειών.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε περιοδείες σε Λαμία και Έβρο, ενώ επισκέφθηκε και δήμους της Αττικής (ειδικότερα τη Γλυφάδα και τον Γέρακα). Επόμενος σταθμός θα είναι την Τετάρτη τα Ιωάννινα και θα ακολουθήσει η Μυτιλήνη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ αναμένεται να κλειδώσει και επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε περιοδεία την Παρασκευή στο Άργος και στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία σε συγκέντρωση στην Καλαμάτα, ενώ χθες επισκέφθηκε την Αγία Παρασκευή. Σήμερα θα βρεθεί στην Ελευσίνα και σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε όλη τη χώρα, με επόμενους σταθμούς να είναι ο Πύργος, η Άρτα και οι Σέρρες.

Μητσοτάκης: Η πρώτη κάλπη θα τα καθορίσει όλα

Από το κυβερνών κόμμα μιλάνε για μία διπλή εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο αναγνωρίζουν πως η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη. «Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει ποιο θα είναι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά. Η πρώτη κάλπη τελικά θα καθορίσει ποιος πρέπει να είναι πρωθυπουργός και ποιος πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη τη δεύτερη τετραετία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για τη «νάρκη» της απλής αναλογικής και επισημαίνουν την ανάγκη για μία «καθαρή εντολή», υπογραμμίζοντας πως στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες «θα συγκρίνουν τετραετίες και πρωθυπουργούς». Παράλληλα, κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως μιλά για «προοδευτική διακυβέρνηση» χωρίς να λέει τι εννοεί και ποια κόμματα αφορά.

«Ακούμε διάφορα για “προοδευτικές συμμαχίες”, για συνεννοήσεις χωρίς να έχουν καν καταλήξει σε ποιο πρόσωπο θα πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας» σημείωσε την Παρασκευή από την Ορεστιάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προσέθεσε πως «εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Εμείς ερχόμαστε και λέμε: Νέα Δημοκρατία ισχυρή, Νέα Δημοκρατία αυτοδύναμη».

Άμεσα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ώστε οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν να «τρέχουν» για τον σταυρό. Όσον αφορά στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα πιθανότατα το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Τσίπρας: Προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

«Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ποιο κόμμα, αλλά ποια μέρα θα μας ξημερώσει» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως το δίλημμα της κάλπης  είναι αν «θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε ή θα αλλάξουμε;». Η Κουμουνδούρου μιλά για πολιτική αλλαγή και για προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη, ενώ κεντρικό σύνθημα είναι το «Δικαιοσύνη Παντού».

Μιλώντας χθες σε πολίτες στην Αγία Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «εμείς πέρα από τον περιβόητο φράχτη στον Έβρο, δεσμευόμαστε ότι θα υψώσουμε πολλούς φράχτες, θα υψώσουμε φράχτη στην αισχροκέρδεια, θα υψώσουμε φράχτη στην τραπεζική αυθαιρεσία, θα υψώσουμε φράχτη στα funds που παίρνουν τα σπίτια των ανθρώπων, θα υψώσουμε φράχτη στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας. Θα υψώσουμε φράχτη στην αδικία, αυτή είναι η δική μας δέσμευση». Την Τρίτη θα δοθεί στη δημοσιότητα η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ιδιωτικό χρέος, ενώ θα υπάρξει και μία ακόμα εκδήλωση για τις προτάσεις του κόμματος στο κρίσιμο θέμα του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Εκτός απροόπτου την επόμενη Κυριακή θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή  του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί θα κλειδώσουν οριστικά τα ψηφοδέλτια. Δυναμική θα είναι η συμμετοχή των νέων, ενώ να σημειωθεί πως το 50% των υποψηφίων θα είναι γυναίκες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό